изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:04 EET
Отбелязваме 19 март - Световен ден на съня    
Здраве „Лека нощ” е ежедневен стремеж за милиони хора по цял свят, които страдат от проблеми със съня. За жалост проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения.


Качественият и тонизиращ сън е от жизнено важно значение за психическото и физическото здраве, но в днешно време проблемите със съня се превръщат в световна епидемия и влияят върху здравето и качеството на живот на 45% от населението на земята.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. С тези аргументи Световната асоциация по медицина на съня обявява 19 март за международен Ден на съня още през 2007 година.

Международният Ден на съня у нас тази година се чества като част от кампанията „Здраве за белия дроб 2010” на Българското дружество по белодробни болести. Кампанията „Здраве за белия дроб 2010” стартира през февруари 2010 г. и е национална инициатива, която работи в партньорство с Международната година на белия дроб 2010 Година на белия дроб. Патрон на кампанията е кметът на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова.

За да отбележат Деня на съня, от дружеството организират интернет инициативи през цялата седмица, чрез които информират обществеността за актуалните теми и изследвания, свързани с проблемния сън и неговата взаимосвързаност с белодробните болести. Едно от сериозните заболявания от групата на т.нар. нарушения на дишането по време на сън англ. Sleep disordered breathing е Синдромът на обструктивна сънна апнея ОСАС. Среща се при 4% от мъжете и 2% от жените в средна възраст. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания апнеи или намалявания хипопнеи на дихателния поток. При клинично значимите форми, обикновено се установяват повече от 15 апнeи или хипопнеи на час. ОСАС е доста често срещана, но за съжаление малко позната на лекарите болест. Както всяка болест и ОСА има своите особености – по-често се среща при мъжете, отколкото при жените, като след менопаузата честотата на заболяването при жените нараства значително. Средната възраст, в която се проявява е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло. Редица други фактори допринасят за развитието на болестта – фамилна обремененост, хормонални промени, анатомични аномалии в орофациалната област, както и не на последно място – поведенческите рискови фактори, като тютюнопушене и особено употребата на алкохол и хипнотици. Синдромът на сънната апнея е опасен, тъй като може да доведе до развитие на трайна артериална и белодробна хипертензия, нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност. Той увеличава риска от инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение и внезапна сърдечна смърт по време насън.

Ето защо за изграждането на здравната култура на съня от дружеството препоръчват да се спазват десетте правила за по-добър сън:

-Фиксирайте точно време за заспиване и събуждане.
-През деня лимитирайте съня да е не повече от 30-45 минути.
-Избягвайте приема на алкохол 4 часа преди сън и не пушете.
-Избягвайте кофеина 6 часа преди сън. Това включва кафе, чай и сода, както и шоколад.
-Избягвайте тежки, люти или сладки храни 4 часа преди сън. Леката вечеря се отразява най-добре на съня.
-Спортувайте редовно, но не точно преди сън.
-Подсигурете си комфортно спално бельо.
-Поддържайте стаята с добра вентилация. Открийте най-подходящата стайна температура за вас.
-Блокирайте разсейващи шумове и дразнеща светлината.
-Запазете леглото само за сън и секс. Не го превръщайте в своеобразен „офис” и място за работа.
 


Сходни връзки

Отбелязваме 19 март - Световен ден на съня | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди