изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:23 EEST
МАРТ Е МЕСЕЦЪТ НА ФАРА В БАЛЧИК    
НовиниВ мартенското издание на календара „Български черноморски фарове`2010” акцентът е фарът на Балчик, съобщи Христина Панайотова, ръководител на проекта „Български черноморски фарове 2010”.

 В резултат на това,   на 1000 места в България и по света, колкото е тиражът на календара, март месец ще премине под знака на Балчик, пристанище Балчик и неговия фар. От изданието разказват и историята на изграждането на фара в Балчик. През целия ХІХ век активно е използван балчишкият дървен кей, наричан „Голямата скеля”, откъдето е извършван експортът на добруджанско жито. Началните опити за построяване на съвременно пристанище датират от 1905 г. През есента на 1911 г. гражданите на Балчик и околията - с телеграма до министъра на обществените сгради, пътищата и съобщенията и министъра на финансите, настояват да се довърши проучването и да се предвидят в предстоящия бюджет средства за строежа на модерен кей. Основите на пристанището най-сетне са поставени през 1912 г., но последвалите войни осуетяват строителството.
През 30-те години на миналия век от страна на румънската държава (Балчик тогава е в пределите на Румъния) се взема решение за построяване на съвременно пристанище. Строежът, който продължава от 1934 до 1936 г., предвижда пристанищният кей да е с дължина 830 м и вълнолом 450 м. На 26 октомври 1936 г. новото балчишко пристанище е открито и осветено в присъствието на крал Карол. Дължината му е 260 м, а в края му на височина 10 метра се издига еклипсов фар, който се вижда от 4 морски мили. Подробно за събитието съобщава на страниците и в-к „Добруджански глас”, в бр. 229 от 1936 г. В периода между двете световни войни - от малко пристанищно градче, Балчик се превръща в привлекателно място за румънския артистичен елит. Благодарение на богатството и щедростта на природата си той става част от изобразителните пространства на румънските художници. Балчишкият фар, вдъхновява и румънския художникът Николае Тоница (1886-1940), който му посвещава едно свое живописно платно, обляно в светлина, наречено „Фарът на Балчик”. Интересен факт е, че картината, която доскоро бе частно притежание, минала година бе предложена на търг в румънската столица и оценена на близо 200 000 леи, посочват от изданието. Около 1945-1946 г. е поставено ново фарово съоръжение (фарова глава Julius Pintsch). От лятото на 2009 г. светлината е вече на автономно захранване със съвременна соларна система. В сегашния си вид Балчишкото пристанище е реконструирано и механизирано през 1968-69 г. То е третото по значимост морско пристанище на България.
 


Сходни връзки

МАРТ Е МЕСЕЦЪТ НА ФАРА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди