изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:52 EEST
28 МАРТ - ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА    
Празници Според Библията и останалите свещени книги на този ден Христос- син Божи пристига в Йерусалим. Тогава хората го посрещат с палмови клонки и възгласите "осанна". Само няколко дена след това те ще викат отново, но този път "разпни го".По стечение на обстоятелствата православни и католици са заменили палмовите клони с върбови. Поради това този празник е известен сред българите и като Връбница.
 

С този пролетен празник българите по традиция отбелязват възраждането на природата. По стар обичай още рано сутринта хората, облечени в празнични одежди, отивали в храма за тържествена служба и водосвет. След службата си тръгват от църквата с осветени върбови клонки, които донесени в домовете се свиват на малки венчета и се поставят пред иконата на Богородица. С венчета от върба в миналото хората са окичвали и рогата на домашните животни. Върбата се пази до следващата Връбница, защото се вярва, че е благословена от бога. При заболяване на някой в семейството в миналото палели върбовото клонче и с него прекаждали болния, за да си иде болестта. Освен това с върбата баели и против уроки.
По стара традиция празникът продължава с нареждането на семейна трапеза, на която традиционно се поднася риба. След тържествения обяд всички се събирали на мегдана, където играели весели несключени хора. Празникът завършвал накрая със сключено хоро, но което се хващат всички. От утре започва Страстната седмица.
 


Сходни връзки

28 МАРТ - ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди