изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:49 EET
Филм на Тадаръкова разкрива връзки на Ванга с Държавна сигурност    
Култура Документалната поредица по Би Би Ти досега разказа мистерията за нейното ослепяване и тури край на спора дали е българка или македонка. Документална поредица по телевизия Би Би Ти на журналистката Светослава Тадаръкова ще разкрие връзки на пророчицата Ванга с някогашната Държавна сигурност.


“В книгите за Ванга тук-там се казва по някоя случка как Ванга се оплаквала, че я подслушват или следят хора от службите. Във форуми в Интернет има доста злобни анонимни подмятания, че Ванга е сътрудник на ДС. От тези дребни подробности тръгнах, докато намерих хора от службите, които наистина са свидетели и участници в събитията”, разказва Светослава Тадаръкова, но не пожела да разкрие подробности в аванс. От нейната поредица досега са минали два епизода. В най-общи линии тя признава, че е снимала за филма си хора от ДС, които са контактували с Ванга. Не става дума за обикновено сътрудничество.
Но Тадаръкова каза за e-vestnik други любопитни подробности за снимките на документалната си поредица за Ванга. Тя върви по Би Би Ти всяка неделя от 18 часа в рубрика “Разследване със Светослава Тадаръкова”, а повторението на епизода е в понеделник от 20,15 часа. Филмите са тип “Дискавъри” и досега в България не е правено подобно разследване за Ванга.

“Изчетох всички книги за нея. В тях се повтарят легенди, които никой не е проверявал. Около Ванга е създадена митология, в която почти нищо няма вярно. Ако се усъмниш в нещо и го провериш, оказва се, че то не е така”, разказва Тадаръкова.
В първата серия тя си е поставила за цел да изясня дали Ванга е българка, тъй като се спекулира с този въпрос. В Македония я смятат за македонка – тя е родена в Струмица, недалеч от българската граница в съседна Македония.

Тадаръкова разказва: “Опитах се да намеря кръщелно, някакъв документ, от който да се види като каква е записана. Родена е в Струмица 1911 г. Там заснех местни историци и нейна приятелка, възрастна македонка, които твърдяха, че тя е македонка, а не българка. Исках да докажа, че е българка, но с факти. Ванга по принцип е голям патриот на България. Заявявала го е многократно, работила е в буквалния смисъл на думата за българската кауза. Има много примери. Попитах се - дали не е била принудена да го прави? Премества се 1942 г. от Струмица в Петрич и оттогава живее в България. Тогава е 31-годишна, не е съвсем млада. Идва 9 септември, комунизмът, тя вече е гледачка, врачка. И червената власт не се отнася добре към гледачките, помислих си, че може да е принудена от властта, за да продължи своята дейност, да говори патриотично като българка. Трябваше да проверя това. Оказа се, че кръщелното й е загубено и никой не знае как е била записана като националност. Тя пристига в България даже без паспорт, с някаква лична карта. След 9 септември й е издаден български паспорт.”
Тадаръкова е намерила стари етнически карти на района, правени преди Освобождението, които показва във филма. Позовава се и на проучвания на етносите по онова време. Те показват, че в този район голямата част от населението е от българи. На старите карти с цветни петна са показани българи, турци, гърци и други по-малки малцинства. “Никъде няма посочен етнос “македонци” в тези стари карти”, казва Тадаръкова.

Македония се освобождава по-късно от България от турско – чак през 1912 г. През това време Османската империя разрешава някои свободи, една от които е правото на собствена църква.
Във филма е показана карта на българската екзархия по време на османското владичество. Тя очертава къде е действала българската православна църква. Българската екзархия обхваща територията на Македония до 1918 г. Друга православна църква в този район е единствено гръцката патриаршия. Тогава православните са могли да се запишат или българи, или гърци. Тоест, в кръщелното не можеш да се запишеш като друг, ако си православен. Тогава не е имало македонска църква. Сегашната Македонска църква и до ден днешен не е призната от другите църкви.

“Но най-ненадейно се оказа, че Ванга е била записана македонка – казва Тадаръкова - Открих човека, който я е записал, в Петрич. Той се казва Георги Янков, виден човек в Петрич, бил е директор на предприятия, сега е възрастен, около 80-годишен. Той лично е записал Ванга македонка по времето, когато по искане на Георги Димитров и Коминтерна са карали хората в Пиринска Македония да се запишат в паспорта, че са македонци. Това е било свързано с утопичната идея на Коминтерна за Балканска фердерация, която по-късно се разпада. Интересно е какво се е случило с Ванга. Този човек разказва: “Отивам на ул. “Опълченска” да записвам хората като македонци. И от цялата улица имаше само 3 семейства, които се противопоставиха да се запишат македонци. Едно от семействата беше на Вагна”. Тя и мъжът й не искали да се запишат македонци. Ванга ненавиждала Тито и идеята Пиринска Македония да стане част от Югославия. След това обаче властта казва, че ще има наказани, ако отказват да се запишат, щели да ги смятат за “опозиция” на комунистите и тогава всички се записали.
Втория и третия епизод на документалния филм на Тадаръкова се занимава с мистерията окол нейното ослепяване и придобиване на свръхестествени способности.
Тадаръкова проучва възможно ли е Ванга да е ослепяла по време на буря, възможно ли е изобщо да я вдигне торнадо във въздуха. Легендата разказва, че през 1923 г., когато Ванга е 12-годишна, някакво торнадо я вдига във въздуха и я хвърля на 2-3 километра. Известно е мястото, където е открита – местността Търнака, близо до Ново село, което е на 5 минути път от българската граница. “Това, което открих - разказва Тадаръкова – е, че метеоролозите имат много подробна справка на всички регистрирани бури и др., включително всички метеорологични обстоятелства всеки месец от 1900 г. насам. Кога е имало слънце, дъжд и т. н. От сводката се вижда, че не е имало такова нещо по това време там. А торнадото трябва да е било много силно, за да вдигне човек и да го хвърли на 2-3 километра. Тоест – не може да остане незабелязано.”

За случката се знае, че малката Ванга е била с две братовчедки с каруца и магаре на полето, до Ханската чешма. Излиза торнадо, като смерч, вдига само Ванга, другите си остават там, носи я 2-3 километра, никой не може да я намери 2 дни, накрая един овчар намира едно момиче на 12 години, което плачело и кръв му течала от очите. “Изглежда нереалистично, казва Тадаръкова - Попитах метеоролози какви са възможностите това да се случи с човек и какво става с него, като го вдигне торнадо. Оказа се, че възможно да вдигне и само нея, а другите – не. Но вероятността е малка. В центъра на торнадото няма вятър, само встрани. Възможно е двете й братовчедки да са попаднали в центъра, а тя встрани, но е малко вероятно.” Във филма метеорологът д-р Петьо Симеонов, зам.-директор на Института по метрология на БАН, казва че по принцип е възможно, тъй като има голяма разлика в налягането вътре във вихрушката на торнадото и встрани от него, да стане така че да й се пукнат очите й и да изтекат. Но той казва, че е изключено торнадо в тоя район да хвърли човек на 2-3 километра. Най-често торнадо може да мести предмети, евентуално хора и т. н. на 20-30 метра. В редки случаи в САЩ, където се образуват по-мощни торнадо, те хвърлят големи предмети до към 500 м разстояние, казва Симеонов. Но наличието на гори намалява силата на торнадото.

“А в тази местност Ванга трябва да е летяла над гори и да е прелетяла над река, за да се озове в местността Търнака – разказва Тадаръкова - Има окултна версия – допускаме, че може да е станало чудо за нашите разбирания. Чудото, за което във филма говори Светлин Русев е, че висши сили издигат Вагна по време на торнадото нагоре, взимат й душата, вкарват в тялото й нов дух, на практика “я подменят” – такава дума използва Светлин. Нов дух в нея, който има мисия на земята - да помага на хората, като осъществява този контакт, посредник между Висшия разум и обиикновените хора.”

В следващата серия се разказват версии какво се е случило с мозъка на Ванга в този момент – когато е летяла – и дали като е загубила двете си очи, е прогледнала с т. нар. трето око към невидимия за нас паралелен свят.

Поредицата на Тадаръкова е интересна с това, че сериозно се проучват факти около Ванга, а не се преразказват безкритично легенди и митове за нея.

 /  http://e-vestnik.bg

НА ДНЕШНИЯ ДЕН Е РОДЕНА ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА, ДА СИ СПОМНИМ ЗА НЕЯ

Ванга: 2010 г. носи Трета световна война, Нострадамус: идва зъл световен лидер

Замесиха Баба Ванга в афганистанско разчистване на сметки

Светлин Русев и племенницата на Ванга отново се хванаха за гушите!

Руснаците: Ванга надмина Нострадамус

Денят 31 януари: 98 години от рождението на великата Ванга

Стилян Иванов:“Филмът за Ванга стана възможен съвсем случайно“

"Милиет": Барак Обама ще доведе до разруха САЩ и бедствия на света, според българската пророчица Баба Ванга

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА

ПОЧИНА ЛЕЛЯ ВАНГА

Кирсан Илюмжинов: Ванга предрече световните титли на Веселин Топалов и Антоанета Стефанова

Сензация! Руснаци разгадаха силата на баба Ванга

 


Сходни връзки

Филм на Тадаръкова разкрива връзки на Ванга с Държавна сигурност | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Филм на Тадаръкова разкрива връзки на Ванга с Държавна сигурност
Автор: Admin да 2010-03-29 @ 12:53 EEST

Тази снимка е една от най-популярните в българските и световни медии и не е избирана по красота, а по съдържание. Голямата тема на тази публикация е използвана ли е, или не от Държавна сигурност Леля Ванга?

Ще добавим, че под натиска на авторитетни читатели от страната отново пускаме коментарите анонинмно, но запазваме правото си да изтриваме писанията, които съдържат цинизми или са със съдържание против националната сигурност.

Филм на Тадаръкова разкрива връзки на Ванга с Държавна сигурност
Автор: Anonymous да 2010-03-29 @ 14:12 EEST

Не знаех че госпожа Тадъръкова и с това се занимава.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди