изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:46 EEST
Порнояйца изчервиха Германия    
Любопитно В Индонезия за Великден рисуват сцени от сексуалния си живот

Свикнали сме да свързваме боядисването и рисуването върху яйца с най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. И затова украсата им винаги е благочестива, естетска или просто невинна, със зайчета, пиленца и т.н. Човешкото въображение обаче няма край и това показва изложба в етнографския музей на Лайпциг, която всички любопитни могат да посетят до 18 април. На нея могат да се видят писани яйца, от които и великденското зайче би се изчервило - преплетени топящи се в страсти тела и дори оригинални сцени от древното индийско изкуство на удоволствията Камасутра. Как да си обясним наличието на подобни неприлични картини сред богата колекция от 1000 великденски яйца от цял свят?
"Искам да покажа, че яйцето има своето културно значение не само за Великден, но и по всяко време на годината и при това в най-отдалечените краища на света", казва кураторът Ерхард Шверин. Самият той е представил в музея и уникалната си лична сбирка от еротични яйца.
За нея Шверин обяснява: "През 20-те години в Индонезия започват да рисуват сцени от ежедневния живот върху великденските яйца. Без никакъв свян майсторите изобразяват и най-интимната сфера - сексът". Световно популярни обаче тези порно яйца стават, когато впечатлените консервативни западни туристи започват да ги изкупуват като топъл хляб. Това става през 90-те години на миналия век. Тогава индонезийските яйца се превръщат в истински бестселър, разказва Шверин пред германския в. "Билд".
Освен самобитното порно майсторите в Югоизточна Азия рисуват и мотиви от Камасутра с туш върху кокоши и гъши яйца. "Някои от мотивите, изрисувани върху тези яйца, повтарят картини от индийски храмове, които сам съм виждал в Индия", твърди специалистът Шверин. В Китай яйца с еротични мотиви се изработват и от животински кости.
Някои от експонатите на изложбата в Лайпциг обаче не са свързани точно с Великден. Те отразяват местните възприятия и традиции и показват, че яйцето е универсален символ, присъстващ във всички култури. В почти всички митологии от яйцето се ражда вселената и живота. Не случайно и изложбата е под наслов "Около яйцето - от преданията за началото на света до празника Великден".
Относно въпроса дали не се страхува от порицание на църквата заради палавата експозиция, кураторът Шверин отговаря отрицателно. "Няма нищо срамно. Без секс не бихме се родили на тази земя", заключава философски Шверин.
Диана Динева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Порнояйца изчервиха Германия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди