изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:04 EEST
ЗАПИС В ИНТЕРНЕТ УЛИЧАВА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ КАК УБИВАТ МИРНИ АФГАНИСТАНЦИ КАТО В КОМПЮТЪРНА ИГРА    
По света Разпространен вчера видеозапис показа стрелба на американски войници в Ирак, които атакуват цивилни, сред които има екип на Ройтерс и деца, съобщи БТА. Атаката на хеликоптери "Апачи" през 2007 г. в Багдад срещу група мъже, някои от тях невъоръжени, е автентичен, потвърди висш американски военен пред Асошиейтед прес. Засега няма официално потвърждение от Пентагона.


Записът бе разпространен от Уикилийкс (WikiLeaks). На пресконференция в Националния пресклуб организацията, която публикува секретни документи, за да разобличава правителствени и корпоративни злоупотреби, заяви, че е получила кодирания видеозапис на атаката от 12 юли 2007 г. от анонимен военен "издайник" и успяла да разбие кода.
Източникът на Асошиейтед прес потвърди, че записът, публикуван на сайта WikiLeak.org е на стрелба на 12 юли 2007 г. в източен квартал на Багдад от два хеликоптера на сухопътните сили. Сред иракчаните, които се предполага, че са убити при атаката, е фотографът на Ройтерс Намир Нур-Елдийн, 22-годишен, и неговият шофьор Саид Чмах, както и две деца.
Филмът от камерата на борда, съпроводен със запис на разговора между пилотите, показва поглед от въздуха към група от около девет движещи се мъже на площад в квартал Ню Багдад. Камерата проследява двамата репортери, докато екипажът идентифицира тяхното оборудване като оръжия. Хеликоптерът открива огън първо по малката група, а когато след минути пристига микробус и спира, за да помогне на ранените, стреля и по него. Когато на мястото пристигат пехотинците, от колата изнасят дете и американските войници говорят, че ще бъде изпратено в местна болница. Чува се глас от кабината да произнася: "Те сами са си виновни, че вкарват децата си в боя".
За инцидента бе съобщено, но записът не е публикуван. Вътрешното разследване заключава, че американските войници са действали адекватно. Репортерите, които са се смесили с бунтовниците, са трудно различими. Освен това бунтовниците често снимат с видеокамери и фотоапарати атаките си срещу международните сили, за да ги използват за обучение и пропаганда, изтъква разследването. Това, което пилотите сметнали за РПГ, всъщност било фотоапарат със специален дълъг обектив за далечен обхват, а камерата приличала на Калашников, преметнат през рамото.
Записът и снимки от ицидента били показани на редактори от Ройтерс в Багдад на 25 юли 2007 г. неофициално. Офицерите им казали, че агенцията трябва да подаде молба по Закона за свободата на информацията, за да получи копие, което било сторено същия ден. От Ройтерс не могат да потвърдят, че на записа са убитите репортери, макар че един от мъжете носи нещо на рамото си, което прилича на камера.
Главният редактор Дейвид Шлезинджър заяви само, че смъртта на двамата е илюстрация за опасностите на военната журналистика и трагедиите, които може да последват. Говорител на Уикилийкс обаче изрази несъгласие с оценката на американската армия. Според него ако тези убийства са законни по силата на правилата за водене на войната, то тези правила са дълбоко погрешни. Пилотите действат, сякаш играят на компютърна игра и тяхното желание е само да спечелят повече точки за по-високо ниво, заяви той.
Записът е достъпен на сайта www.collateralmurder.com.
ДНЕВНИК.БГ

 


Сходни връзки

ЗАПИС В ИНТЕРНЕТ УЛИЧАВА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ КАК УБИВАТ МИРНИ АФГАНИСТАНЦИ КАТО В КОМПЮТЪРНА ИГРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди