изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:39 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША, НЕГОВАТА СЪПРУГА И ОЩЕ 130 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ В САМОЛЕТНА КАТАСТРОФА ПРИ СМОЛЕНСК /ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ/    
По света
Смоленск. Няма оцелели при катастрофата на самолета на президента на Полша Лех Качински близо до руския град Смоленск, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на световни медии. Новината съобщи и полската агенция ПАП. Губернаторът на Смоленска област Сергей Антуфев съобщи в ефира на руския телевизионен канал „Русия 24”, че Качински е загинал при катастрофата на самолет Ту-154. По-рано бе съобщено, че в резултат на аварията са загинали 87 души. По данни на Следствената комисия на Прокуратурата на Русия, на борда на самолета са се намирали 132 души, сред които Качински и неговата съпруга.


Агенция "Фокус" припомня: Лех Александър Качински е роден на 18 юни 1949 година в полската столица Варшава. Качински е юрист по образование. В периода 2002-2005 година е кмет на Варшава.
Качински е един от лидерите на партия “Право и справедливост”. През октомври 2005 година е избран за президент на Полша.

Самолетът "ТУ-154" е подсигурен тройно, смята бивш пилот от правителствения екипаж на България

Намериха тялото на президента Качински

Полша ще направи собствено разследване на катастрофата край Смоленск

„Комсомолская правда”: Катин е двойно прокълнато място за поляците

Президентът на Полския олимпийски комитет е сред загиналите при самолетната катастрофа тази сутрин

Открита е една от черните кутии от разбилия се полски президентски самолет

Военното командване на Полша е загинало при самолетната катастрофа край Смоленск

Предсрочни президентски избори в Полша ще се произведат на 20 юни

Имало няколко опита за кацане, екипажът решил сам да се приземи

Загинал е и братът на президента – Ярослав Качински?

Полският президент Лех Качински загина в самолетна катастрофа, няма оцелели

При приземяването си на летището в Смоленск (Западна Русия) самолет Ту-154, с президента на Полша Лех Качински на борда, се разби, предадоха световните агенции.

Самолетът е обхванат в пламъци. Първоначално бе обявено, че са загинали 87 души, но по-късно стана ясно, че на борда е имало 132 пътници, като няма данни за оцелели, съобщава ИТАР-ТАСС. Говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски потвърди, че на борда на самолета е бил 60-годишният полски президент Лех Качински. Според властите във Варшава, шефът на полската централна банка Славомир Скржипек също е бил на борда, както и министърът на отбраната, представители на полски семейства и на духовенството.

Самолетът е излетял от полската столица Варшава, а на борда е била и съпругата на президента 66-годишната Мария. Лех Качински е бил на път за възпомонателна церемония във връзка със 70-ата годишнина от убийството на 22 000 полски войници от съветските тайни служби през 1940 г. в Катин, близо до Смоленск. Клането тогава е било извършено от съветски агенти в Катинската гора.

По неофициална информация причина за трагичния инцидент е лошото време в района, където прелитала машината. Властите от Варшава разпространиха информация, че при приземяването самолетът се е блъснал в няколко дървета и се е запалил. "Нещата изглеждат много зле", заяви Говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски.

„При заход за кацане самолетът с президента на Полша не стигнал до пистата и според първите информации отнесъл върховете на дърветата, паднал и се разбил на части. При катастрофата няма оживели. По предварителни данни на борда е имало делегация от 85 човека и екипаж", заяви губернаторът на Смоленска област Сергей Антуфиев пред телевизия "Россия 24", която излъчва на живо кадри от мястото на катастрофата, на които се виждат обгорели останки от самолета. В Русия е създадена правителствена комисия начело с премиера Владимир Путин, която да разследва всички обстоятелства около катастрофата.

Според руския център за авиационно-космическо издирване на борда на самолета не е избухвал пожар преди разбиването му. Първоначално се появиха информации,че поради гъстата мъгла самолетът се ударил в дърво, в следствие на което на борда избухнал пожар. Самолетът е паднал на 300-400 метра от пистата на военното летище в Смоленск.

Руският президент Дмитрий Медведев е информиран за катастрофата южно от град Смоленск. При разбиването на самолета в 10:50 часа местно време е имало гъста мъгла. Все още се изясняват точните причини за катастрофата.Не е изключено причина за катастрофата да е грешка на екипажа на самолета.

Полският кабинет ще проведе по-късно днес извънредна среща, се казва в официално съобщение на правителството.

Българският премиер Бойко Борисов е изпратил съболезнователна телеграма на полския си колега Доналд Туск по повод трагичния инцидент.

Лех Александър Качински е роден на 18 юни 1949 г. в полската столица Варшава. Качински е юрист по образование. В периода 2002-2005 г. е кмет на Варшава. Качински е един от лидерите на партия "Право и справедливост". През октомври 2005 година е избран за президент на Полша.


Самолетът „Туполев-154", наричан още Ту-154 е съветски пътнически самолет за средни разстояния, конструиран от Конструкторско бюро Туполев, ръководено от Андрей Туполев. Бюро Туполев започва разработката на Ту-154 с вътрешни проекти в началото на 60-те години. Цели се прилагането на технически нововъведения в евентуален заместник на Ту-104. От преработки на гореспоменатия самолет, „аванпроектите" постепенно минават към чисто нов самолет. Ту-154 бе най-разпространеният реактивен пътнически самолет в родината си и по света. Той е първият истински пътнически самолет на Туполев - без военни предшественици, без военни варианти. Самолетът отбелязва технологичен скок за съветското самолетостроене със сложната си крилна механизация (предкрилки и трипроцепни задкрилки; двупроцепни на Ту-154М), хидравлично-бустерното си управление, автоматизацията на самолетоводенето посредством автоматичната бордна система за управление АБСУ-154 (сложен "автопилот", способен да води самолета по зададен маршрут и да го управлява преди кацане по Категория II на ИКАО), както и с отварящите се навън свои врати. Основните системи на Ту-154 са тройно подсигурени (утроени) с оглед надеждност. /БЛИЦ
Външното министерство на Полша потвърди смъртта на Лех Качински и неговата съпруга

10 април 2010 | 12:15 | Агенция "Фокус"
 
Варшава. Министерството на външните работи на Полша потвърди, че полският държавен глава Лех Качински и неговата съпруга Мария са загинали при катастрофата на президентския самолет до руския град Смоленск, предаде Интерфакс.
„Всичко свидетелства за това, че президентът на Полша Лех Качински и неговата съпруга Мария са загинали”, заяви говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски, цитиран от руския телевизионен канал „Русия 24”.
 
Самолет Ту-154 - технически характеристики (Справка, Агенция "Фокус")
10 април 2010 | 12:21 | Агенция "Фокус"
 
София. Ту-154 е самолет, съветско производство, със среден обхват на полета, снабден с три реактивни двигателя. Той е един от основните пътнически лайнери на 20 век и е най-използваният самолет от съветските авиолинии в продължение на няколко десетилетия - с него са пътували половината от всички пасажери на руския превозвач „Аерофлот” и неговите дъщерни компании.
Ту-154 е закупен и използван от най-малко 17 чужди авиолинии. Той продължава да е най-разпространеният пътнически самолет за обслужване на вътрешните полети в Русия и други държави от бившия Съветски съюз, а в по-малка степен и в Източна Европа.
Дизайнът на самолета е предназначен за излитане и кацане на неасфалтирани летища и често се използва при екстремни условия в северните територии на Русия. С допустимите си 45 хил. часа във въздуха, самолетите от този модел се очаква да останат в експлоатация до 2016 г.
Ту-154 е произведен, за да замени реактивния „Туполев” Ту-104 и витловите „Антонов” Ан-10 и „Илюшин” Ил-18 на „Аерофлот”. Самолетът полита за първи път на 4 октомври 1968 г. В авиолиниите навлиза масово през февруари 1972 г. и към момента все още се произвежда ограничено осъвременената модификация Ту-154М.
Ту-154 се използва и от военновъздушните сили на ред държави.

Технически характеристики:
* размер: 37,55 м
* размер на стабилизатора 13,40 м
* дължина: 47,92 м (48 м Ту-154М)
* условна височина: 11,40 м
* крилна площ: 201,5 м² (до Ту-154Б)
* условно междуосие: 18,92 м
* колея: 11,50 м
* оборудвана празна маса: 59 000 кг
* пределна маса без гориво: 74 000 кг
* пределна горивна маса: 39 750 кг
* пределна товарна маса: 20 000 кг
* пределна рольожна маса: 102 200 кг
* пределна излетна маса: 102 000 кг (Ту-154М)
* пределна приземителна маса: 80 000 кг
* скорости: теренна до 510 възела (950 км/ч); приборна до М=0,88; заход 145 възела (270км/ч)
* обсег: с пределен товар до 2 100 морски мили (3 900км), а с пределно гориво и до 5 450кг товар (55 пътници с багаж) до 3 600 морски мили (6 600км) при преобладаващи ветрове, средна гъстота на горивото и пълни аеронавигационни резерви
* експлоатационен таван: 40 000 фута (ешелон 400; 12 100м)
 
„Вядомости”, Полша: Възможно е жертвите на президентския самолет да са 132 души
10 април 2010 | 12:12 | Агенция "Фокус"
 
Варшава/Смоленск. При катастрофата на самолета на полския президент Лех Качински е възможно жертвите да са 132 души, предава полското електронно издание „Вядомости”.
Същият брой на жертвите потвърждава пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в Смоленска област.
„Вядомости” цитира губернатора на Смоленск Сергей Антуфев, който е потвърдил, че няма оцелели.
На мястото на инцидента незабавно са пристигнали девет противопожарни екипа на Министерството на извънредните ситуации, линейки, следователи, експерти по транспорт и транспортни произшествия.
 
Управителят на полската Централна банка е загинал при самолетната катастрофа
10 април 2010 | 12:02 | Агенция "Фокус"
 
Варшава. Управителят на полската Централна банка Славомир Скржипек е сред жертвите на катастрофата на полския президентски самолет в Западна Русия, предаде АФП.
 
Причината за самолетната катастрофа до Смоленск може да е грешка на екипажа
10 април 2010 | 12:00 | Агенция "Фокус"
 
Москва. По предварителни данни, причината за катастрофата на самолета на президента на Полша Лех Качински под Смоленск може да е грешка на екипажа на машината. Това съобщи източник от силовите структури на Централния федерален окръг на Русия – административно формирование в централната част на Руската федерация, предаде РИА Новости.
„Предполага се, че причината за катастрофата е грешка на екипажа по време на маневра за приземяване”, е казал източникът.
 
 
10 април 2010 | 11:54 | Агенция "Фокус"
 
26 февруари 2004 г.
Президентът на Р Македония Борис Трайковски загива при катастрофа край селището Ротимле, близо до Мостар /Босна и Херцеговина/.

6 април 1994 г.
Президента на Руанда Жувенал Хабиаримана загива при самолетна катастрофа край Кагили. В същия самолет пътува и президентът на Бурунди Сиприен Нтариамира.

16 октомври 1986 г.
Президентът на Мозамбик Самора Машел загива при самолетна катастрофа.

17 август 1988 г.
При излитане на президентския самолет „Херкулес” загива президентът на Пакистан генерал Мохамед Зия ул Хак

31 юли 1981 г.
Президентът на Панама генерал Омар Торихос загива в самолетна катастрофа след експлозия

24 май 1981 г.
Хайме Ролдос, президент на Еквадор, загива при самолетна катастрофа при неизяснени обстоятелства.

27 април 1969 г.
При самолетна катастрофа загива президентът на Боливия Рене Бариентос

17 март 1957 г.
При самолетна катастрофа загива президентът на Филипините Рамон Магсайсай
 
Самолетът на президента на Полша е направил няколко опита за кацане преди катастрофата
10 април 2010 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Н
Москва. От пресцентъра на администрацията на Смоленска област съобщиха за електронното издание Газета ру, че в резултат на катастрофата на самолета на президента на Полша до Смоленск са загинали 87 души, сред които е и самият президент Лех Качински.
Говорителят на администрацията Андрей Евсеенков съобщи, че, по предварителна информация, в условия на лоша видимост самолетът се е закачил за дървета и е паднал в горски масив на 2 километра от пистата за кацане.
По думите на Евсеенков, самолетът е направил три или четири опита за кацане. След това диспечерът е предложил самолетът да кацне в Минск на 200 километра от Смоленск, но екипажът е взел сам решение да приземи машината въпреки лошите атмосферни условия.
 
На борда на разбилия се в Смоленск самолет е имало 132 души, всички са загинали
10 април 2010 | 11:39 | Агенция "Фокус"
 
Москва. На борда на самолета на полския президент Лех Качински, който се разби в руската Смоленска област, е имало 132 души, като всички са загинали. Това съобщи говорителят на Следствения комитет към Главната прокуратура на Русия Владимир Маркин, предаде РИА Новости.
„В събота в околностите на Печорск, Смоленска област, се разби самолетът Ту-154 на полския президент. В момента на инцидента е имало гъста мъгла. На борда на самолета е имало 132 души, в това число президентът и съпругата му”, съобщи Маркин.
По предварителни данни самолетът се е разбил на около 500 метра от пистата.
 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША, НЕГОВАТА СЪПРУГА И ОЩЕ 130 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ В САМОЛЕТНА КАТАСТРОФА ПРИ СМОЛЕНСК /ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди