изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:57 EEST
Загинал е и братът на президента – Ярослав Качински?    
По света

Гражданите в цяла Полша са в шок от трагедията край летището на руския град Смоленск. Жителите на Варшава се събират пред президентския дворец в полската столица и полагат цветя в памет на загиналите при самолетната катастрофа, съобщава полската агенция ПАП. В катастрофата на полския президентски самолет Ту-154 край Смоленск заедно с президента Лех Качински е загинал и неговият брат Ярослав Качински, съобщава местната агенция „Росбалт”, позовавайки се на източник, близък до полската администрация. Съобщението не е потвърдено от официалните полски власти.



Ярослав Качински бе министър-председател на Полша преди правителството на Доналд Туск да дойде на власт. 

"Следствието разглежда различни версии за случилото се, в това число неблагоприятни метеорологични условия, човешкия фактор, технически неизправности и други", съобщи представител на следствения комитет към прокуратурата в Русия, цитиран от агенция Интерфакс.

В Полша ще бъдат произведени предсрочни президентски избори след смъртта на президента Лех Качински в самолетната катастрофа в Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорителя на правителството във Варшава.

"В съответствие с конституцията, ние ще трябва да проведем предсрочни президентски избори”, каза Павел Грас. "За сега, председателят на долната камара на парламента - Сеймът, Бронислав Коморовски, автоматично става временен действащ президент", допълни говорителят.

Според полски конституционалисти, датата на изборите трябва да бъде обявена в рамките на две седмици, а самите избори да се състоят в срок от два месеца след известието.

„Смъртта на полския държавен глава Лех Качински и на други полски официални лица при самолетната катастрофа в Русия е невъобразима трагедия", заяви бившият полски президент Лех Валенса, предаде АФП. „Съветските власти избиха полския елит в Катин преди 70 години. Днес полският елит загина на път към Катин,където отиваше, за да се поклони пред паметта на жертвите", каза бившият полски президент.

Председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) Константин Косачов определи смъртта на полския президент Лех Качински като голяма трагедия както за полския, така и за руския народ, предаде РИА Новости.

„Това е голяма трагедия за целия полски народ, загина държавният глава, и, независимо от неговите политически възгледи и партията, която той представяше, ние скърбим заедно с полския народ", каза Косачов. По неговите думи, в момента вниманието трябва да бъде фокусирано върху спасителните работи, а в дългосрочен план - да се установят причините за инцидента.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е потресена от смъртта на полския президент Лех Качински, предаде „Дойче веле". „Дълбоко съм потресена от съобщението за самолетната катастрофа и за смъртта на Качински", каза Меркел.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че е шокиран от новината за самолетната катастрофа, предаде агенция АПА. „Това е трагичен момент за Полша. Европа загуби хора, на които можеше да разчита", каза Вестервеле. Германският външен министър добави, че Качински е бил изключително мъдър и енергичен човек, с когото е можело да се разговаря по важни теми

Още преди две години премиерът на Полша Доналд Туск беше заявил, че Ту-154, с който лети президентът, не отговаря на нормите за сигурност, припомни днес агенция Росбалт. На 30 ноември 2008 г. самолетът е имал проблеми по време на пътуване на Лех Качински в Азия. „При връщането на президента, вероятно, ще вземем решение за ускорена процедура по закупуването на нов самолет", каза тогава Туск. По неговите думи е трябвало да бъде закупен максимално сигурен самолет, но машината така и не е била подменена.

Самолетът Ту-154, който е бил управляван от екипаж на президентския авиоотряд, се е разбил на около 1.5 км от летището в Смоленск при мъгливо време.

В момента на място работи следствено-оперативна група на следственото управление към следствения комитет към руската прокуратура, както и Московското междурегионално следствено управление на транспорта.

"Започнати са първоначалните следствени действия, изясняват се обстоятелствата на случилото се, сведенията за загиналите и пострадалите се уточняват", уточни представителят на следствието.

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник "Газета виборча", като се позовава на полски военни източници.

15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия. В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.

Пилотът на самолета на Качински също е получил препоръка да не каца. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка.

/БЛИЦ

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША, НЕГОВАТА СЪПРУГА И ОЩЕ 130 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ В САМОЛЕТНА КАТАСТРОФА ПРИ СМОЛЕНСК /ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ/

 

 


Сходни връзки

Загинал е и братът на президента – Ярослав Качински? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди