изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:18 EEST
Как да се справим с пролетната умора и алергиите    
Здраве Единствените две „нехубави“ неща на пролетта са пролетната умора и досадните алергии, които могат да тормозят жертвите си чак докато не стане време за лятната почивка. Дойде ли времето за цъфтежа на овошките, неминуемо идва и времето за най-различните рецепти и помади, които евентуално биха ви предпазили от двете досадни състояния.

Различните специалисти имат различни виждания по въпроса. Представяме ви гледната точка на диетолога д-р Людмила Емилова, която твърди, че най-добрия начин за преборване на пролетната умора и алергиите са плодовете, чаят и медът.

Съветваме ви преди да пристъпите към какъвто и да е нов режим на хранене, да се обърнете към диетолог.

Също така се уверете, че диетата, която ви предлага, е най-подходящата за вас.

Вижте какво сподели д-р Емилова още пред БТА:

През пролетта много хора се оплакват от непривична умора и отпадналост. Има ли вариант това състояние да бъде преодоляно чрез хранителния режим?

Сигурният и утвърден от многовековна традиция начин за справяне със сезонните неразположения начин са постите. Българинът е бил здрав и работоспособен, точно защото се е придържал към правилен начин на хранене.

Често чувам, че постенето е непосилно и налага сурови ограничения. А че това не е така, се доказва от мненията на хиляди мои пациенти, които прочистват организма си, приемат за себе си и своите близки системата на природосъобразно хранене.

За да сме здрави, е достатъчно да правим поне два пъти годишно продължителен курс на плодове, чай и мед под наблюдението на опитен лекар и да се храним с постни ястия, свежи салати и плодове.

Как да изчистим токсините, натрупани в организма ни през зимата, когато се яде повече месо, а плодовете са ограничени?

Съветът ми е независимо от сезона да не се допускат излишества, които могат да причинят увреждания, а и още от най-ранна възраст да се започва с примера на семейството по отношение на храненето и навиците.

Не случайно православният календар определя цикличността на постите съобразно четирите годишни времена. Приемането на лека храна, богата на витамини, фибри и микроелементи гарантира силата и бодростта на организма.

А световният опит при лечението с глад доказва, че лечебният ефект настъпва след седмия ден. Преодоляват се неразположенията и човек се адаптира към естествения ритъм, определен от природата.

Какво трябва да бъде менюто на децата през пролетта?

Доволна съм, че в последните години все повече майки кърмят децата си, защото заради липсата на кърма много деца заболяха от диабет, тежки алергии и др.

 При малките ефектът от природосъобразното хранене и плодово-чаеният разтоварителен режим дават изключително бърз ефект.

Добре е да се дават ядки или сладкиши, измайсторени от плодове, смлени ядки и мед.

Салатата да се поръсва с покълнали семена и задължително да има сокове от прясноизцедени плодове и зеленчуци.

Киселото мляко може да се кваси в дома, за да съдържа незаменимия Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилос.

Опасно ли е в момента да се консумират ранните зеленчуци, тъй като има твърдения, че в тях има високо съдържание на нитрати? Вие какви плодове и зеленчуци препоръчвате?

Добре е да се консумират местни плодове и зеленчуци според сезона. Българската природа е уникална и в никакъв случай не бива да се допусне богатствата й да се унищожат заради безотговорни опити с генно модифицирани организми.

А по отношение на нитратите и други вредни химически вещества, има начин да ги избегнем, като си набавяме чисти продукти, отгледани при гарантирано безвредни условия.

Коприва и лапад от село, зелен лук, чесън, магданоз и много други зеленолистни задължително трябва да са на трапезата ни, защото е доказано, че хората, които ги консумират, са по-здрави и устойчиви.

Многообразието е неограничено, бих дала пример с прясно изцеден сок от гулия (земна ябълка) и целина. Заедно с ряпата те са незаслужено пренебрегвани, а имат ценни съставки.

През пролетта се обострят хроничните състояния и алергиите. В това отношение хранителният режим има ли значение?

Хроничните заболявания имат своята цикличност, но както вече подчертах, е по-добре да не допускаме болестите, да ги държим далеч от себе си чрез правилен начин на живот и хранене.

Опитът ми показва, че отлично се повлияват високото кръвно, диабет тип 2, мигрена, алергии, омазняване на черния дроб и много други.

Добре е преди сезона на полените и изостряне на алергиите да не се приемат мляко и млечни произведения, които засилват проявите и оплакванията и организмът да се е разтоварил. Така се намаляват проявите на бронхиална астма, сенната хрема и други.

Много хора през пролетта започват различни диети, за да свалят натрупаните килограми през зимата. Как всъщност е най-добре да се процедира в такива случаи?

Наистина градският човек е натоварен и вечно забързан и заради тоновете информация, често поднесена некоректно, е готов да се подложи на всякаква диета заради добра фигура.

Но разтоварителният плодово-чаен режим не е диета, а трайно лечение и начин на живот. Притеснява ме фактът, че зачестяват случаите на млади жени с увредени бъбреци и други поражения след спазване на прословути диети с повишен прием на белтъчини.

Нещо повече, когато след още пет или десет години получат още по-сериозни заболявания, може би точно тази "мода" ще е отминала, но последиците ще ги платят хиляди хора.

Съветът ми е винаги до обед да се приемат само пресни плодове или сокове от тях, да се пие билков чай с лимон и мед, а основното ястие да е постно, задължително с голяма салата, подправена само с лимон и зехтин.

Така не само се стопяват няколко килограма, а остава трайно чувство за лекота и пролетна емоция.

Безопасни ли са и доколко имат ефект хранителните добавки, чайове и лекарства, широко рекламирани за свалянето на килограми?

За жалост у нас все още липсва национална стратегия за опазване на здравето и възпитаване на полезни навици.

Предписанията за кухните в детски и болнични заведения са отпреди половин век и с нищо не допринасят за правилното хранене.

Пицата и чипсът станаха част от всекидневното меню на малките, за това не е чудно, че с такава сила навлизат неконтролирани хранителни добавки и широко рекламирани "чудеса".

Но всеки сам избира на какво да се довери и сам определя отговорността за здравето си. И ако има възможност, е добре да поиска информация дали производителите на предлаганите продукти ги дават и на децата си.

http://www.tialoto.bg

НАЙ-ВИСОКИЯТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР ВЕЧЕ Е +50

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПРЕДИ ПУБЕРТЕТА КРИЕ РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА

Диета според кръвната група

Ноктите говорят вместо нас

Климатиците намаляват количеството на микробите в колата

Бикини с витамини - новата мода в Швеция

 


Сходни връзки

Как да се справим с пролетната умора и алергиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди