изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:18 EEST
Полша ще направи собствено разследване на катастрофата край Смоленск    
По света Главният прокурор на Полша Анджей Шемет нареди да започне полско разследване на катастрофата с президентския самолет край руския град Смоленск. Искане за това е отправил правосъдният министър Кшищоф Квятковски, който очаква полското външно министерство да поиска от руската страна пълен достъп на полските следователи до отломките от самолета Ту-154 и съответните следствени мероприятия. В следващите няколко часа първият полски следствен екип ще отпътува за Смоленск.

На мястото на катастрофата вече работят руски следователи и криминалисти. Москва изпрати веднага група от още 40 специалисти.

В трагедията с разбилия се тази сутрин самолет загинаха 96 души, сред които президентът Лех Качински, съпругата му Мария, централният банкер на страната и началникът на Генералния щаб на армията.

Полският премиер Доналд Туск е бил покрусен от новината за самолетната катастрофа. „Премиерът плака, когато разбра за катастрофата на президентския самолет. На мен се падна тежката отговорност да съобщя за това на премиера, на председателя на Сейма (Бронислав Коморовски) и на Ярослава Качински (брата близнак на държавния глава Лех Качински)", каза пред журналисти полският външен министър Радослав Сикорски.

Сред жертвите са 88-те членове на официалната полска делегация, която трябваше да участва в траурни церемонии в Катинския мемориал по случай 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветската тайна полиция в Катинската гора, близо до Смоленск.

Съобщението за разбилия се самолет на Качински предизвика шок у всички събрали се за церемонията, заяви Антонина Мицкевич, служителка в мемориалния комплекс.

„Катин е нерешен проблем и наистина има една дълбока символика, че президентът Качински загива, отивайки да се поклони и да засвидетелства почитта си към тези поляци. В този трагичен момент ние всички трябва да пренебрегнем дори само спомена за всичките предварителни спорове, които бяха разгърнати в Полша между различните институции", каза пред БНР литературният историт Михаил Неделчев. Той изрази убеждение, че трагичната гибел на полския президент ще доведе до нова вълна на памет - не само за този национална трагедия, която е и общоевропейска и световна трагедия".

Според Неделчев това е и една възможност ние всички да съпреживеем отново трагедията на Катин, защото у нас тя някак си не е осъзната с цялата й дълбочина така, както се мисли и се чувства в Полша.

Той припомни, че убитите в Катин полски офицери са представители на цвета на полската нация. „След тази трагедия, по друг начин ще се гледа и филмът на Анджей Вайда, който е посветен на Катин”, предрече Михаил Неделчев.

В полските медии е публикуван списък на загиналите пасажери на борда на полския президентски самолет . По последна информация жертвите са 96, от които 88 са от официалната полска делегация.

Лех Качински, президент на Полша
Мария Качинска, съпруга на държавния глава

Официална делегация:

Ришард Качоровски, последният президент на републиката в изгнание
Кшищоф Путра, заместник-председател на Сейма
Йежи Шмайджински, заместник-председател на Сейма
Кристина Бохенек, заместник-председател на Сейма
Йежи Барх, посланик на Полша в Руската федерация
Владислав Стасиак, ръководител на канцеларията на президента
Александър Шчигло, ръководител на Бюрото за национална сигурност
Яцек Сасин, държавен секретар, заместник-ръководител на президентската канцелария
Павел Випих, държавен секретар в канцеларията на президента
Мариуш Ханджлик, помощник-държавен секретар в канцлерството на председателя
Анджей Кремер, заместник-министърът на външните работи
Францишек Гангор, , началникът на генералния щаб на полската армия

Депутати:

Лешек Дептула
Гжегож Долняк
Гражина Генсицка
Пшемислав Госиевски
Себастиан Карпиниук
Изабела Ягуга-Новацка
Збигнев Васерман
Александра Натали-Швиат
Аркадиуш Ръбицки
Йоланта Шуманек-Дереш
Виейслав Вода
Едвард Войтас
Янина Фетлинска
Станислав Зайонс

Генерали:

Ген. Бронислав Квиатковски, командир на полските въоръжени сили
Ген. Анджей Бласик
Ген. Тадеуш Бук
Ген. Влоджимиерж Потасински
Ген. Анджей Карвета
Ген. Кажимиерж Гиларски

Самолетът на полския президент Лех Качински Ту-154М, който се разби днес край Смоленск, Западна Русия, е бил в експлоатация от близо 20 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Машината е произведена в бившия Съветския съюз на 29 юни 1990 г. и е използвана последователно от президентите Войчех Ярузелски, Лех Валенса и Александър Квашневски.

През последните години с този самолет са станали редица инциденти, отбелязва ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Най-сериозният от тях е бил регистриран през 2008 г., когато се наложило той да бъде задържан в продължение на две денонощия в монголската столица Улан Батор заради повреда на кормилния механизъм. Скоро след това самолетът, с Лех Качински на борда, попаднал в крайно опасна турбулентна зона и избегнал най-лошото само благодарение на майсторството на своя екипаж.

Полското правителство вече на няколко пъти разгледа въпроса за закупуване на нови самолети за правителствения авиоотряд. Днес се появиха съобщения, че самият Качински се е отнасял със симпатия към стария си самолет и съветвал да не се бърза с придобиването на негови заместници. Самолетът е бил ремонтиран неотдавна.

При катастрофата днес той е закачил върховете на околните дървета по време на опит за кацане при лоша видимост и гъста мъгла. Това сочат предварителните данни, заяви пред ИТАР-ТАСС Марина Гриднева, говорителка на руската Генерална прокуратура.

Следствието разглежда различни версии за причините, довели до катастрофата - неблагоприятни метеорологични условия, човешки фактор, технически повреди и други. Образуваното дело е за нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение поради непредпазливост, довело до смъртта на две и повече лица. Точната причина ще бъде установена едва след проучване на данните от черните кутии на самолета и серия от специални експертизи. Има данни, че самолетът се е разбил, когато пилотът се е опитал да кацне вече за четвърти път. По-рано беше съобщено, че заради гъстата мъгла пилотът е бил предупреден да не каца и насочен към Минск, но той не се е съобразил с препоръката на наземните служби.

Според полски експерт, говорил пред местната телевизия "Полсат", причина за катастрофата е най-вероятно съчетание между "фатални метеорологични условия" и "неправилно решение на екипажа".

Секунди преди експлозията шумът от двигателите на самолета рязко се засили - очевидно, вече близо до земята, пилотът се е опитал още веднъж да набере височина, разказа пред ИТАР-ТАСС очевидец от местно село.

Хиляди жители на полската столица Варшава поставят цветя и венци пред президентския дворец,

който се намира в старата част на града, пишат полските медии. Така хиляди полски граждани почитат паметта на техния държавен глава, който загина в самолетна катастрофа днес, заедно с много високопоставени държавни служители.

Полските информационни сайтове оцветиха страниците си в черно и бяло.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователни писма до Маршала на Сейма Бронислав Коморовски и до Маршала на Сената Богдан Борусевич на Националното събрание на Република Полша.

В съболезнованията се казва:
"С дълбока скръб научих трагичната вест за самолетната катастрофа, при която загинаха президентът на Република Полша, съпругата му, полски депутати и още много други представители на полския национален елит. С голяма болка преживяваме трагичния инцидент, който вся ужас в душите ни.
По повод трагедията, потопила в скръб цяла Полша, Цецка Цачева изразява своите и на всички депутати в 41-то Народно събрание най-дълбоки съболезнования към членовете на Сейма и на Сената на Националното събрание на Република Полша и към към семействата и близките на жертвите.
В този тежък момент позволете ми да изразя най-искрената човешка съпричастност и солидарност на целия български народ. Приятелска България скърби и е дълбоко съпричастна към мъката на полския народ
”, пише до своите полски колеги председателят на българския парламент Цецка Цачева.

Загина мой приятел и велик полски политик, президентът на страната - Лех Качински. С голяма тъга приех шокиращата информация за самолетната катастрофа. С тези думи председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изрази съболезнованията си за самолетната катастрофа, в която загинаха полският държавен глава Лех Качински и десетки полски високопоставени държавни служители. 

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати днес съболезнователен адрес до премиера на Полша Доналд Туск. В текста се казва:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Скъпи приятелю,
Потресен съм от новината за трагичната гибел на дълбоко уважавания от мен господин Президент на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и придружаващите го лица.

В този тежък за Полша момент, приеми скъпи приятелю, моите, на правителството на Република България и на приятелския български народ искрени съболезнования и солидарност с правителството и народа на Полша.

Моля, предайте на близките на всички загинали нашите най-дълбоки съчувствия и подкрепа." 

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до маршала на Сейма на Полша Бронислав Коморовски по повод самолетната катастрофа край Смоленск, в която трагично загинаха президентът на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и други полски държавни и обществени дейци.

"Богатата политическа биография и дейност на президента Качински като един от видните борци за свободна и демократична Полша ще оставят трайна следа в най-новата история на Вашата страна и на Европа. Той ще бъде запомнен като държавен глава, последователно и неотклонно отстояващ националните интереси на съвременна Полша и нейния народ, заявява в писмото си българският президент.

Искам да изкажа моите и на целия български народ най-искрени съболезнования на Вас, на всички поляци и на близките на загиналите в този трагичен инцидент. Убеден съм, че полската и европейската общественост няма да забравят значимото дело на Лех Качински"
, се казва още в съболезнованието на държавния глава.

Министър Цветан Цветанов е изпратил съболезнователен адрес до полския си колега Йежи Милер, министър на вътрешните работи и администрацията на Полша по повод трагичния инцидент тази сутрин, при който загинаха президентът на Полша Лех Качински и съпругата му.

“Приемете нашето съчувствие за огромната загуба, сполетяла народа на Полша. Съпричастни сме към скръбта и болката на семействата на загиналите. Приемете искрените ни съболезнования” , се казва в адреса, изпратен от Цветан Цветанов до Йежи Милер.

Министърът на отбраната Аню Ангелов изпрати съболезнователен адрес до своя полски колега Богдан Клих по повод днешния трагичен инцидент, при който загинаха началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Полша ген. Францишек Гагор и висши военни. В съболезнователния адрес се казва:

Уважаеми господин министър на отбраната, скъпи колега,
Потресен съм от новината за трагичната смърт на президента Лех Качински, неговата съпруга и придружаващите ги лица.
С дълбоко прискърбие научаваме, че сред загиналите са началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Полша ген. Францишек Гагор и висши ръководители на Полската армия.


От името на Министерство на отбраната, Българската армия и лично от мое име предайте искрени съболезнования на семействата на загиналите и на полския народ.

Съболезнователна телеграма до първия заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Полша Миецжислав Стачовиак изпрати началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.


/БЛИЦ

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША, НЕГОВАТА СЪПРУГА И ОЩЕ 130 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ В САМОЛЕТНА КАТАСТРОФА ПРИ СМОЛЕНСК /ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ/

 


Сходни връзки

Полша ще направи собствено разследване на катастрофата край Смоленск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди