изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:25 EEST
7-те фази на брака    
Любопитно Знаете ли кои са седемте фази на брака? Когато сме млади, мислим за живота като за: “живот преди брака” и “живот след брака”. Но за някои хора второто се оказва по-голямата част от живота им – 50-60 години, че и повече.


Бракът може да бъде разбран по-добре, ако се разгледа като серия от фази, през които двойката преминава през съвместното си съжителство. Тези седем фази са взаимосвързани, но въпреки това всяка от тях е различна и по определен начин отделена от другите.
С това описание на фазите на брака се надяваме да ви помогнем да си обясните защо са се случили или се случват определени неща с връзката ви и да добиете по-ясен поглед за нейното възможно бъдещо развитие.

Фазата на медения месец
Всеобщо призната като романтична, нежна и идеалистична, фазата на медения месец настъпва веднага след сватбата и продължава от няколко месеца до година-две.
На практика, в древен Израел, мъжете не са били вземани на задължителна военна служба в първата година от брака им, за да им се даде време да установят отношенията, да уредят дома си и семейния си живот.
Характеризираща се със страст и интимност, тази фаза е много важна, тъй като подхранва съюза между партньорите.

Фазата на напасването
Тази втора фаза идва с края на първата – понякога постепенно, понякога изведнъж, в зависимост от обстоятелствата, които влияят върху партньорите поотделно и общо върху съвместния им живот.
В същността си, приоритетната ангажираност на партньорите един с друг и новият им съюз, започва да намалява. Завърнати в “реалния живот” от други грижи и отговорности, включително работа, осигуряване и обзавеждане на дом, раждане на деца, както и поради по-пълното опознаване помежду им, тази фаза е като проглеждане за цялостната картина на брака. Осъзнаването, че си женен за някой, който не е перфектен и дори показва нежелани качества и черти, може да доведе до някои трезви разсъждения на тема: “Мале, какво ме пиле окълва...”.

Фазата на препъни-камъка
След около три години, сблъсъците между съпрузите могат да станат чести. В тази фаза настъпва осъзнаването, че си женен за някой, който има толкова недостатъци, колкото и добри черти и всеки един от съпрузите се завръща към себе си и към преоткриването на собствената личност, като това частично може да включва партньора. В тази фаза попада и препятствието на седмата година – препъни-камъка на брака, за който психолозите днес твърдят, че може да настъпи по-рано – на петата или дори на третата година. Опасността от изневяра става толкова реална, колкото и разбиването на илюзиите, а конфликтите и разочарованията заменят предишните нежност и страст.

Фазата на преоценката
Късно в първата декада на брака и често при навлизането във втората, партньорите привикват към ситуацията и свикват със странностите на другия. Те започват да узряват, особено ако имат деца или добри семейни образци (например семейството на кумовете).
Тук започва едно завръщане към брака и ангажираността към семейството, партньорите преоценяват силните и слабите страни на брака си и започват да възстановяват брачния съюз, като същевременно семейния живот е във възходяща градация.

Фазата на съвместното развитие
Преодолявайки досадата, конфликтите и изкушенията до тук, двойката може да открие спокойствие пред второто или третото десетилетие на брака. Изведнъж се оказва че има втори шанс за преоткриване на другия. С порастването на децата и с изграждането на добра кариера на единия или двамата съпрузи, това е чудесна възможност за тях да се фокусират отново един върху друг. Това е фазата, за която сте гледали във филмите – на подновяване на брачния обет и втория меден месец.

Фазата на кризата на средната възраст
И двата пола могат да преживеят психилогическа криза на средната възраст, където те стигат върха на кариерата или брачния живот. Те изведнъж съзират надолу по склона първата половина от живота си и мисълта за приближаването на старостта може да е толкова драматична за някои, че те реагират твърде силно в стремежа си да задържат най-добрите си, силни – т.е. млади години. Това понякога е причина да напуснат брачния партньор, в търсене на по-млад.
Друг проблем в тази фаза се явава синдромът на празното гнездо или – казано по друг начин – раздялата с децата, които поемат по собствения си път.
Към това могат да се добавят и други проблеми, свързани с тази възраст, като загубата на родителите, влошаване на здравословното състояние, загуба на работата и пр.
Всички тези причини могат да изкарат най-лошото у човека на показ, което да доведе до проблеми в семейството – обвинения, съжаления, сблъсъци.... Партньорите, които са ангажирани един с друг могат да се справят и да намерят път през бурята, но много, за съжаление, разбиват семействата си именно през фазата на кризата на средната възраст.

Фазата на задоволството
След няколко десетилетия, съпрузите осъзнават – именно в тази фаза – че някакси са успели да останат заедно и че всъщност ще са много доволни това да продължи до края на дните им. Много двойки се обръщат назад и изпитват благодарност, че са имали партньора си до себе си през цялото това време, в добри и лоши времена. За други тази фаза се изразява в това да се влюбят отново един в друг, осъзнавайки, че са избрали възможно най-добрия партньор. В тази фаза присъства единствено удовлетвореността и щастието да си именно с човека, когото обичаш повече от всеки друг.

Jaime Faith Edmondson 58 Jaime Faith Edmondson

 


Сходни връзки

7-те фази на брака | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди