изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:16 EEST
Безплатно преглеждат за кожни тумори в Пловдив. Не искат направление за консултациите при дерматолог в МЦ „МЕДЛАЙН”    
ЗдравеОт 20 април Медицински център „МЕДЛАЙН” – гр. Пловдив, със съдействието на фондация „КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ”, стартира скрининг и профилактика на злокачествени кожни тумори. Прегледите, които ще продължат 1 месец, са БЕЗПЛАТНИ за пациенти от цялата страна като за тях не се иска направление от личния лекар. Консултациите са всеки вторник и четвъртък, от 8 до 12 часа на 3-ия етаж, кожен кабинет, в сградата на пловдивската МБАЛ „МЕДЛАЙН”, след предварително записване на тел. 032/ 656 600.

 

 В последно време заради прекомерното излагане на слънце и ниската здравна култура драстично нараснаха тежките случаи на кожни тумори, които се откриват в много напреднала фаза, казва д-р Галина Арабаджиева, дерматовенеролог в МЦ „МЕДЛАЙН”. Хората търсят лекарска помощ късно. За това решихме да направим тези безплатни профилактични прегледи, за да получат навременна помощ. Д-р Арабаджиева съветва да се търси лекарска консултация при всяко новопоявило се образование, което нараства, кърви, започва да сърби или пък в рамките на две-три седмици не претърпява обратно развитие, а напротив все повече се задълбочава. Задължителен е и прегледът, когато кожна бенка започва да нараства, променя си цвета, пръска пигменти настрани. Това са белези, че нещо се случва и трябва да се отиде на дерматолог, категорична е лекарката. Преглед при специалист трябва да правят поне веднъж годишно хората с повече бенки, дори и да нямат проблеми. Д-р Арабаджиева съветва преди да се предприеме козметично премахване на кожни образования при неспециалисти – като билкари и знахари, задължително да се вземе мнението на дерматолог. Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец-два може да се обхванат всички органи и системи с метастази.

 

Пазете децата от слънчеви изгаряния в ранна възраст, предупреждава още лекарката. Едно такова изгаряне увеличава риска от развитие на меланом поне с 10 процента. Използването на кремове с висок слънце защитен фактор не е само въпрос на фирмена политика, а действително предпазване от вредното въздействие на слънцето. Кремовете трябва да са със слънцезащитен фактор над 20, посочва д-р Арабаджиева. Дерматологът най-точно може да определи каква степен на защита да се използва в зависимост от подтипа кожа. До пубертетна възраст всички изгаряния могат да бъдат фатални, подчертава лекарката. Кожата помни всеки слънчев лъч и на базата на това се развиват злокачествените тумори.  

 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

Безплатно преглеждат за кожни тумори в Пловдив. Не искат направление за консултациите при дерматолог в МЦ „МЕДЛАЙН” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди