изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:19 EET
ВУЛКАНИЧНИ ОБЛАЦИ БЛОКИРАХА НЕБЕТО НАД ЕВРОПА    
Новини Редица летища в Европа бяха затворени заради вулканичния облак, който разстрои въздухоплаването над Северна Европа. Засегнат бе трафикът над Великобритания и Скандинавските страни, Белгия и Холандия затвориха въздушното си пространство. Около 50% от трансатлантическите полети между САЩ и Европа се очаква да бъдат отменени в петък заради облака с вулканична пепел, образувал се след изригването на вулкан в Исландия.

Започналото в сряда изригване на вулкана Ейяфялайокул, който се намира на около 200 км източно от исландската столица Рейкявик, предизвика изхвърлянето в атмосферата на огромен облак от вулканична пепел, което доведе до затварянето на въздушното пространство над редица страни в Северна и Западна Европа. Британската метеорологична служба съобщава, че облакът продължава да се движи на юг.

Основното летище във Финландия в Хелзинки е затворено. Ще бъдат спрени полетите от всички 25 летища, за които отговаря „Финавиа”. Мярката ще остане в сила до 15.00 часа местно време в петък.
Великобритания удължи забраната за полети във въздушното си пространство с шест часа до 13.00 часа местно време в петък. Преди 13.00 часа е възможно да бъдат извършени няколко полета от Северна Ирландия и Шотландия.
Летището в германския град Хамбург спря работа заради облака от вулканична пепел. Работата на летището е спряна до второ нареждане. Все още не е ясно дали полетите ще бъдат подновени в петък. Това е първото летище в Германия, което спира работа заради облака от вулканична пепел.
Общо 446 полета са отменени вчера в Испания. До 17.30 часа местно време са били отменени 216 пристигащи и 250 заминаващи полета. Става дума преди всичко за полети от и до Великобритания, Ирландия, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Холандия и Франция. Засегнати са летищата в Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Лансароте, Малага, Валенсия, Аликанте, Реус, Алмерия, Ибиса, Тенерифе, Мурсия, Гранада, Хирона и Сантандер.
Белгийското въздушно пространство ще остане затворено поне до петък вечерта. До момента около 20 000 пътници са засегнати заради отлагането на над 210 полета. Белгийското въздушно пространство ще остане затворено до 18.00 часа местно време в петък.
През вчерашния ден имаше проблеми със сайта на брюкселското летище, тъй като много хора търсеха информация за отменените полети.
Руската авиокомпания „Аерофлот” и шведската САС отмениха полетите си от летище „Шереметиево” в Москва за Лондон, Париж и Стокхолм.
По-рано „Аерофлот” съобщи, че заради облака вулканична пепел от изригналия вулкан Ейяфялайокул в Исландия много летища в Европа са били затворени за излитане и кацане. Според информационното табло на „Шереметиево” отменени са два полета на „Аерофлот” за Стокхолм и един за Лондон, три полета за Париж за днес и един за 16 април.
Управлението на гражданската авиация във Франция взе решение да затвори летище „Шарл де Гол” в Париж и още 23 летища в страната, се казва в разпространено съобщение, предаде американската телевизия Си Ен Ес.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

ВУЛКАНИЧНИ ОБЛАЦИ БЛОКИРАХА НЕБЕТО НАД ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди