изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:42 EEST
Погребаха Качински във Вавелската катедрала    
По света
Президентът на Полша Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в криптата на Вавелската катедрала до полски крале и видни личности.


Погребението се състоя след заупокойната литургия в най-голямата краковска катедрала "Успение Богородично", съобщи БТА. На нея присъстваха роднини на президентското семейство, политици, духовници и чуждестранни представители.
Сред 700-те опечалени в базиликата бяха президентите на Русия, Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

Редица президенти и короновани особи обаче отмениха участието си в траурната церемония в Краков. Преди да седне на мястото си, руският президент запали свещ за загиналата президентска двойка и се поклони пред портрета й на входа на църквата. Кардинал Станислав Дживич, който отслужи месата, заяви, че трагедията дава надежда, че напрежението между Варшава и Москва ще се преодолее, съобщи ДПА.
 
Лидерите на Полша и на Русия заявиха от своя страна, че смъртта на Лех Качински при самолетна катастрофа в Русия трябва да послужи като катализатор на помирението между двете славянски нации, предаде Ройтерс. Руският президент Дмитрий Медведев не се уплаши от затварянето на европейското въздушно пространство заради облака от вулканична пепел от Исландия и пристигна в Краков за погребението.

"С оглед на тежките загуби мисля, че трябва да направим сериозни усилия да сближим нашите народи, да развием икономическите си отношения и да намерим решение за трудните проблеми, включително за Катин", заяви Медведев за полската телевизия преди да се качи на самолета след края на траурното богослужение.
 
Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски каза преди това в словото си на църковната служба, че "заветът на Лех Качински може да бъде изпълнен чрез сближаване и помирение с Русия", посочва Ройтерс.

Край Мариацката катедрала в центъра на стария Краков, където беше църковната служба, се събраха около 40 000 души. Други 90 000 наблюдаваха месата на гигантски екрани в парка Блоне, който беше побрал близо 2 милиона вярващи при посещение на бившия папа Йоан-Павел Втори.  дир.бг
 


Сходни връзки

Погребаха Качински във Вавелската катедрала | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди