изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:21 EEST
Петко Ковачев: Над 50 % от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията в Чернобил    
Екология София. За пореден път България липсва като информация в подробности в доклад за последствията от Чернобил, каза в интервю за Агенция „Фокус” Петко Ковачев, изпълнителен директор на Институт за зелена политика. Информация няма и за страните от бивша Югославия и Албания. Докладът на Академията на науките на Ню Йорк със заглавие „Чернобил – следствията от катастрофата за хората и за околната среда” е с автори Алексей Яблоков, Василий Нестеренко – човекът, който ръководеше операциите по ликвидирането на последствията от Чернобил и Алексей Нестеренко.

Според документа, новите данни показват по-голямо въздействие от катастрофата, отколкото са официалните факти до момента. В доклада се разглеждат дозите радиация, получени в различните страни, въздействието върху здравето, върху околната среда и какви мерки за радиационна защита са предприемани през годините. Основните изводи са, че над 50 % от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията, а в други 8 страни – над 30% от околната среда, разказва екологът.
За 20-годишнината от аварията в Чернобил от Международната атомна агенция, от страна на Световната здравна организация и от страна на научния комитет на Обединените нации се говореше само за около 9 хиляди и 600 жертви от Чернобил, а в един друг доклад се споменаваше цифра от около 93 хиляди жертви, припомня Ковачев.
Авторите на американския доклад твърдят, че е невъзможно да се направят изводи за болести, причинени от радиацията като се търси пряка зависимост между болестите и получената доза от радиацията.
Причината е, че измервания на радиацията са започнали няколко седмици или месеци по-късно - така, че първоначалните – може би хиляди пъти по-високи дози, не са отчетени. Втората причина да се смята, че твърденията за малките ефекти са неверни или манипулирани е, че в тогавашния Съветски съюз властите издават официална забрана на лекарите да свързват каквито и да е болести с радиацията. Всички данни за първите три години след аварията са класифицирани. В документа на Ню Йоркската академия има и декласисифицирани документи, казва Петко Ковачев.
Весела ВЕСЕЛИНОВА

ЧЕРНОБИЛ - ТРАГЕДИЯТА, ЗА КОЯТО КОМУНИЗМЪТ НИ ЛЪГА ДНИ НАРЕД

На 26 април 1986 г. става авария в Чернобилската атомна електроцентрала

ПОЕТЪТ ВАЛЕРИ СТАНКОВ ЗА ЧЕРНОБИЛ: ДОКАТО СИ КАПЕХА ЙОД ВЪРХУ БУЧКИТЕ ЗАХАР НАС НИ ПРАВЕХА НА ЕДИН КОЛЕКТИВЕН ИДИОТ

“Сабах”: Летище “Ататюрк” в Истанбул стана мини Чернобил

ИЗЛЪГАХА НИ И ПАК НИ ЛЪЖАТ

 


Сходни връзки

Петко Ковачев: Над 50 % от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията в Чернобил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди