изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:09 EET
Японски гъби помагат за отслабване    
Любопитно Гъбите са чудна храна - някои сортове повишават апетита, други помагат за отслабване. Някога гейшите имали задачата да опитват храната на императора, за да не би някой да го отрови. Това извънредно и често похапване можело да доведе до тяхното напълняване. Ето защо гейшите редовно ядели гъби мейтаке, а ефектът бил отличен.

Гъбите са силна храна. Лекарите ги препоръчват след прекарана операция или при намален имунитет. Освен това повишават апетита – за едни може би това не е добре, но за злоядите деца са много подходящи. Децата могат да консумират гъби след тригодишна възраст.

Гъбите са ценна храна, защото съдържат множество хранителни вещества. Наричат ги „растително месо” заради високото си съдържание на белтъчини и фибри.Те съдържат още:
-  от 88 до 92% вода
- от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини;
- въглехидратите - между 1 и 3%, като преобладават предимно глюкозата и фруктозата;
-  не съдържат нишесте. Следователно поради малкото им съдържание на въглехидрати те са особено полезни за консумация от хората, предразположени към затлъстяване и за диабетици;
-  мазнини - от 0,3 до 0,7%;
-  минерални соли на калия, фосфора, медта, цинка, сярата, йода и др.
- незначително съдържание на натриеви и калциеви соли прави гъбите подходящи за консумация и от по-възрастни хора с проявена атеросклероза.

Гъбите са тежка храна, трудни са за усвояване от организма. Затова с тях не бива да се преяжда, както и да се ядат всеки ден. Затова гъбите са противопоказни при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Особено внимание трябва да обърнете на качеството на гъбите да натрупват токсини и радиоактивни вещества от почвата, където са раснали. В този случай гъбите могат да бъдат смъртоносни.

Рецептите с гъби са многобройни – от предястия, салати, супи, каши и гювечи, пици и сосове за спагети. Гъбите в ястието се прибавят накрая, защото са крехки и се готвят най-бързо. Пънчетата на шиитаке са жилави и готвенето им отнема повече време. За пълнене са подходящи печурките. Кладницата най-често се приготвя сварена, с лук, сол и майонеза или панирана. Останалите сортове могат да се използват във всички ястия – всичко зависи от въображението на готвача.

По магазините ще намерите:
Шиитаке - Наричат я императорска гъба, защото я давали на императора през есенно-зимния сезон като засилваща имунната система. Има антитуморно и антирадиационно действие, понижава холестерола, богата на желязо, витамин В1 и В2.
Мейтаке и Шимеджи
Печурка – бяла, кафява, портабела, американска кралска печурка – различни имена за една и съща гъба.

По пазарите продават: манатарки, масловки, пачи крак, сърнели, кладница. Но по-добре не рискувайте. Единствено абсолютно сигурни гъби са култивираните.

Да поговорим за цените на гъбите. От трите места в София, където записахме цените на гъбите, се оказа, че цената им е доста различна. Но тъй като не ядем гъби всеки ден, а средно веднъж в седмицата – не си струва да обикаляме за по-евтина цена. Най-разпространеният сорт – печурката е средно 18.00 лв./кг, като цената й варира от разновидностите на сорта и дали е нарязана или цяла. Продават се кралска, кафява, бяла печурка и портабела. кладницата е около 10.00 лв./кг. Японските мейтаке и шимеджи на места струват колкото печурката, но в други магазини са доста по-скъпи.
Опитайте екзотичните шиитаке, шимеджи и мейтаке – в задушено ястие или в пълнени чушки или сарми. Ще останете приятно изненадани от чуждоземния им вкус.

http://az-jenata.bg

Бикини диета

ДОМАШНА ПИЦА

Тънката талия - въпрос на избор

Гъби и зелен чай намаляват опасността от рак на гърдата

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ

ГОВЕЖДО ФИЛЕ "МЕТЕРНИХ"

ГОРСКИ ГЮВЕЧ

ЛАЗАНЯ

ГЪБИ С ОРИЗ И НАДЕНИЦА

 


Сходни връзки

Японски гъби помагат за отслабване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди