изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:46 EET
Чаят: и приятен и полезен    
Здраве Неговата история е многовековна. Трудно е да се определи кога точно хората са започнали да пият отварата от неговите листа, но относно родината му няма никакъв спор – това е Китай. Една от легендите разказва за Шен Нун, който преди около 4800 г. научил китайците да отглеждат и използват растението. За да помага на хората, той тествал върху себе си различните листа, стъбла и корени.


Първият систематизиран трактат за чая “Ча дзин” (Чаен канон) се появява в Китай при династията Тан. Неговият автор Лу Юй подробно описва производството на чай, районите на неговото отглеждане, качествата на чая и начините за приготвяне на напитката.

Будистките монаси-мисионери пренасят чая в Япония, а постепенно той достига и до Европа. През 1547 г. казаци поднесли необичаен подарък на царя - бурканче с ароматен чай.

В Европа чаят е донесен от холандците. През 1684 г. той тайно е засаден в Индонезия. В Индия попада доста по-късно - едва през 1831 г., а 5 години по-късно Англия получава първата пратка индийски чай. След това той става много разпространен в Цейлон, където от неизвестно заболяване загиват всички кафеени плантации.

Днес чай се отглежда и в Африка (Кения), и в Южна Америка.

Зеленият чай

Именно това е най-традиционият масов китайски продукт - по богатството на своя асортимент той заема първо място в света. Зеленият чай се отглежда в повечето китайски провинции.
Той запазва всички витамини и полезни вещества, на които е богато прясното чаено листо и благодарение на това в процеса на обработка се подлага само на навиване и изсушаване. Цветът на чая е светъл, ярко зелен, прозрачен, а ароматът – свеж и приятен. “Бяла маймуна”, “Зелен бисер”, Зелен божур” са някои от най-известните сортове зелен чай.

Жасминовият чай

Всъщност това е чай, който допълнително се ароматизира с цветовете на китайски жасмин. Ароматът на жасмин в китайската народна медицина се смята за “дълбоко проникващ” и спомагащ за подобряване проводимостта на всички енергийни канали в организма. Той способства не само за усещането за свежест, но и за повишаването на настроението. “Сребърен пух”, “Жасминов клас”, “Моли сюехуа” са някои от известните сортове чай, ароматизирани с жасмин.

Улун

Улунът е “най-китайският” чай. Той представлява полуферментирал чай, който запазва свежия аромат на зеления, но притежава вкус, характерен за червения чай. Улуните растат в китайските провинции Фудзян, Гуандуле и в Тайланд. В чая улун се съдържат повече от 400 вида полезни за организма химични елементи. Най-известните улуни са “Дундин улун”, “Женшен улун”, “Дахунпао”.

За какво е полезен чаят:

- спомага за уринирането, алкохолната интоксикация и извеждането на отровите от организма;
- способства за отделянето на стомашен сок, подобрява апетита и храносмилането, регулира метаболизма на мазнините;
- отстранява сънливостта и умората, ободрява;
- способства за укрепването на сухожилията и костите и образуването на кръвта, поддържа функциите на щитовидната жлеза;
- подобрява зрението, повишава имунитета, предпазва от пристрастяване към алкохола;
- укрепва зъбите и освежава устата, тъй като е богат на бактерицидни вещества и на витамин С, който е особено полезен при пародонтоза;
- отлично средство е за профилактика и лечение на сърдечно-съдови и церебрално–съдови заболявания, защото разширява съдовете, подобрява дишането, регулира тоналността на мускулната дейност без да я ускорява, не предизвиква тахикардия, не повишава кръвното, предпазва от повишаване нивото на холестерол и от коронарна болест на сърцето;
- чаят е силно дезинфекционно средство;
- възстановява функциите на щитовидната жлеза и помага на организма да се противопостави на радиационното облъчване;
- повишава имунитета;
- спомага за намаляване на теглото, тъй като съдържа вещества, които разграждат мазнините и способстват за извеждането на шлаката.
- зеленият чай съдържа микроелементи, които , които понижават съдържанието на холестерол в кръвта.

Кудин и Пуер са още два вида чай, които притежават незаменими свойства.

Кудин

Притежава противовъзпалителен ефект, извежда шлаката от организма, оказва диуретично действие, премахва махмурлука, понижава налягането, способства за намаляване на теглото, стимулира сърдечно-съдовата дейност, понижава холестерола, противодейства на злокачествените новообразувания и радиацията.
Смята се, че при редовна употреба той дава жизнена сила, дълголетие, повишава потентността, изглажда бръчките и подобрява зрението. Чаят е с горчив вкус.

Пуер
Най-известният черен чай. Произвежда се в провинция Юнан. Той понижава съдържанието на захар в кръвта, способства за отслабването и извеждането на отровите, подобрява храносмилането. Признат е за “чай на красотата, стройността и вечната младост”.

Източник: Здраве.BG
http://www.zdrave.bg
 


Сходни връзки

Чаят: и приятен и полезен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди