изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:43 EEST
Ягодите като храна и като история. Плюс рецепта за ягодова салата и ягодово вино    
Любопитно Ягодите са един от любимите плодове на хората в продължение на много векове и много митове и легенди за тях са стигнали до нас. Например:


Легенда твърди, че ако разчупите на две двойна ягода и накарате този, когото харесвате да изяде едната половина, а другата изядете вие, двамата ще се влюбите безумно един в друг.
- За да демонстрират перфекционизъм и праведност, средновековните зидари са издълбавали ягоди на олтарите и в горната част на колоните на катедралите.
- Ягодата се смята за символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната си форма и червения цвят.
- Ан Болейн, втората съпруга на Хенри VІІІ, е имало по рождение белег с формата на ягода на врата си, което според някои било сигурен знак, че е вещица.
- Първата документирана ботаническа илюстрация на ягодово растение се появява през 1454 г. в книгата "Herbarius Latinus Moguntiae", издадена в Майнц само четири години след като Гутенберг изобретил книгопечатането - факт, който може да се приеме като знак за голямото бъдеще на растителния вид Fragaria (ягода) от семейство Розоцветни (Rosaceae).
- Римляните са вярвали, че ягодите облекчават симптомите на меланхолия, изтощение, всички инфекции, треска, инфекции на гърлото, камъни в бъбреците, лош дъх, подагра, заболявания на кръвта, черния дроб и далака.
- В Отело, Шекспир декорира кърпичката на Дездемона със символични ягоди.
- Мадам Талиен, важна фигура в двора на император Наполеон е известна с това, че се е къпела в сок от пресни ягоди. За едно къпане са “отивали” близо 15 кг.
- В някои части на Бавария още спазват фолклорен ритуал да окачват кошница с диви ягоди на рогата на добитъка, като дар към елфите. Смята се, че елфите, които са страстни почитатели на ягодите, ще помогнат за раждането на много здрави теленца и ще има изобилие от мляко.
- Първият ягодов пай са правили американските индианци, като хляб от смачкани ягоди и мляна царевица.
- В Белгия има музей, посветен изцяло на ягодите!
Сезонът на ягодите прави лятото завършено. А една наистина добра новина е, че не можем и да си мечтаем за по-добра храна – ягодите фактически не съдържат мазнини, имат много малко калории и са пълни с витамин С. Една купичка ягоди – 100 гр. (6 средно-големи плода), има около 27 калории, 0.1 гр. мазнини и 6 гр. натурални въглехидрати. Това количество ягоди също ще ви снабди със 110% от дневната доза витамин С, с 14% фолиева киселина и с над 10% от препоръчителната дневна доза диетични фибри. И всичко това гарнирано с прекрасен вкус.
Единственият проблем с ягодите е това, с което обичаме да ги комбинираме – сметаната. Само 2 супени лъжици бита сметана с вашата купичка ягоди увеличава калориите над 100, а също и мазнините – до 9 гр.

За да не се изкушавате, ви предлагаме алтернатива за консумация на пресни ягоди като плодова салата, към която ще се пристрастите:
Изчистете 250 гр. ягоди, сложете ги в купа и поръсете леко със захар на кристали. Вземете половин лимон (по-добре да бъде лайм - зелен лимон, но и обикновен върши работа), изцедете сока му и полейте с него ягодите. Гарнирайте с листа от мента (джоджен).

С ягодите може да се приготвят различни конфитюри, сладка, компоти и сокове. Но може би не знаете, че от пресните плодове може да си да си направите и превъзходно домашно вино. Едва ли ще получим вино от ферментирали ягоди, така че не ни остава нищо друго, освен да си приготвим силно концентриран ягодов сок, към който да добавим с водка. 

Най-добре е ягодовото вино да се съхранява в хладилника и да се сервира с десерта. Особено добре то се съчетава с торти и други десерти.

Съставки:
1 кг ягоди
1 кг захар
0,5 л. гореща вода
0,5 л. водка

Начин на приготвяне:
1. Почистете ягодите, поставете ги в широк съд, измийте ги добре и ги поставете върху салфетки или попивателна хартия, за да изсъхнат.
2. След това ги нарежете на ситни парченца (с миксер, кухненски робот), добавете захарта и ги преместете в дълбок съд, в който да можете да налеете горещата вода. Получената смес оставете на топло.
3. След 4-5 дни премахнете образувалата се от ферментиралите ягоди пяна. Прецедете течността през ситен филтър.
4. Добавете водката. Разбъркайте добре сместа и я разлейте в чисти бутилки, които оставете на хладно място. След 1-2 дни виното е готово за консумиране.
http://tia.bg

  

 


Сходни връзки

Ягодите като храна и като история. Плюс рецепта за ягодова салата и ягодово вино | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди