изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:24 EEST
Берлускони и Борисов откриха паметник на Гар***ди в София    
Новини Националният герой на Италия Джузепе Гар***ди събра министър-председателите Силвио Берлускони и Бойко Борисов на едноименния площад днес в София. Двамата откриха паметник на Гар***ди точно навръх рождения ден на българския министър-председател. Италианският премиер остана в България само три часа.


Малкият площад в центъра на София още от сутринта започна да става все по-тесен, а събитето трябваше да започне точно по обяд. Някои чакаха да видят паметника на Гар***ди, други италианския премиер, трети - да поздравят рожденика Бойко Борисов.

Улиците наоколо бяха отцепени от полиция, а на покривите дебнеха снайперисти. Силвио Берлускони пристигна по-късно от очаквания час. Това е третата среща между Берлускони и Борисов в последно време. Уж случайно двамата премиери, които отдавна демонстрират приятелски отношения, решиха преди месец паметника на Джузепе Гар***ди да бъде открит точно на днешния ден.  

Силвио Берлускони - министър-председател на Италия: "Искам да кажа, че съм днес тук при моя приятел министър-председателя на България. Разбира се първоначално не знаехме, че това ще бъде съвпадение с деня на неговия рожден ден. Така че искам да му честитя рождения ден, макар че той е толкова висок, че понякога ме засенчва."

За каквото и засенчване да става дума, силното софийско слънце накара и двамата премиери да се скрият под малкото сянка на сцената. Последва въртележка на местата, след която жертвоготовно на слънце се оказаха вътрешният министър и председателят на парламента.

Идеята да има паметник на Гар***ди на едноименния площад в София е от 10 години. Става реалност преди месеци около визитата на Берлускони у нас.

Бойко Борисов - министър-председател на България: "Все пак искам само да напомня, че Гариблади е човекът, който се е прекланял пред героизма на българския народ в борбата с турското робство. Приемам с радост подаръка - тази прекрасна градинка, която сте направили, кмете, и пожелавам все така да се развиват нашите българо-италиански отношения."

Джузепе Гар***ди е не само национален герой на Италия, неговите идеи са послужили на много народи да създадат своите нации. Смятат го за обединител на Италия, която тръгва по европейския път на развитие. Гар***ди не е бил безразличен към България.

Силвио Берлускони - министър-председател на Италия: "Това засвидетелства една древна близост и приятелство, която напоследък се проявава с все по-голяма сила. Сътрудничеството между България и Италия е превъзходно – блестящо и в икономическо, културно и политическо отношение. Пожелавам на всеки гражданин да може да постигне своите мечти. Да живее Италия! Да живее България!"

Тези снимки пред легендарната историческа фигура вече са в историята и обикалят световните медии. За авторите на скулптурата днешният ден беше специален. Те получиха внимание и от двамата премиери.

Георги Чапкънов: "Това е необикновен паметник. Площадчето е малко. Предизвикателството е такова, че на малко място трябва да се направи паметник, който да изглежда значителен и по тази причина съм го направил Гар***ди източен като струна със сабя в ръката, която бележи директно небето. Този италиански борец е пръв приятел на българина капитан Петко Войвода. Капитан Петко Войвода е гостувал лично на Гар***ди."

Обновеният площад и паметникът на Гар***ди пък бяха символично подарени на премиера Борисов от столичния кмет.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Честит рожден ден, господин Борисов, с три пожелания – здраве, сили и да имате добър екип, поне толкова добър, колкото имахте като кмет на Столична община."

Силвио Берлускони пък е направил типично мъжки подарък – ръчен часовник. Безспорно, обаче, най-големият подарък за премиера е посещението на италианския му колега.

Емоциите на хората задържаха Берлускони и Борисов минути след края на церемонията.

А паметникът на Гар***ди вече е част от София и както казва неговият автор сякаш винаги е бил там.  www.bnt.bg
Автор: Д. Маркова, Н. Василева
 


Сходни връзки

Берлускони и Борисов откриха паметник на Гар***ди в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди