изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:29 EET
Уволнили шефката на Агенцията за българите в чужбина заради минижуп?    
Новини Раиса/Райна Бурлакова-Манджукова скандализирала сънародниците ни и официалните лица в Прага с пола до пъпа.

Уволнението на шефката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова предизвика “мъртво вълнение” в медиите, в интерес на истината инспирирано до голяма степен от самата нея. Умни глави от агенцията обаче са на мнение, че вече бившата им директорка е трябвало да си замълчи и да не вдига шум до Бога, защото ще започнат да й вадят кирливите ризи. Най-безобидната от които е, че нравът на бесарабската българка бил доста суров и командите, които раздавала, трябвало да се изпълняват тутакси и безпрекословно. В противен случай истерясвала и не се кротвала, докато не стане нейното.

Това положение не датирало само от сега, а можело да се проследи назад в годините, когато Райна уж била редови кадър на агенцията. Да, но всъщност тя дърпала конците в сянка, защото междувременно успяла да влезе под кожата на един от вече бившите шефове на агенцията – спеца по средновековна и византийска история от Великотърновския университет /ВТУ/ доц. Пламен Павлов. Двамата станали подозрително гъсти и с благословията на доцента Райна изръшкала цяла Европа в сладки служебни командировки.

След като интимният й покровител сдаде поста, потомката на “български колонисти”, както ги наричат в Украйна, излязла в 6-месечен отпуск по болест, докато мине бурята. В крайна сметка й се наложило да напусне агенцията, което тя мотивира в биографията си като търсене на ново поле за изява – а именно журналистическото в телевизия “СКАТ”. Там тя започна да води предаването за нашите сънародници в чужбина “Облаче ле бяло”. Естествено, Пламен Павлов също има редовни изяви в медията и внедряването на любимката му като водеща там едва ли е станало без негово участие.

Че контактът между родената преди 40 години в измаилското село Лошчиновка амбициозна блондинка и историка от старопрестолния град, който при това е щастливо женен и баща на 2 пораснали деца, е бил доста горещ, говорят множество факти. Най-пресният от който е, дочу “ШОУ”, че преди няколко месеца именно Павлов е препоръчал протежето си да оглави агенцията, когато министърът без портфейл Божидар Димитров му предложил отново да заеме шефския пост там. Естествено, двамата са близки приятели от дълги години, но научният кадър на ВТУ отказал, защото готвел професура и нямал никакво време за напрегната административна работа.

“Най-странното е, че Божидар Димитров сега се опълчи срещу Райна, тъй като преди това го раздаваха много близки и дори беше тръгнал слухът, че пробивната дама е нещо повече от професионална дружка на професора...”, издават запознати с проблематиката. Което може да се обясни много просто – собствената кожа ми е по-мила от чуждата. Явно Манджукова е била нарочена и Димитров е нямало да й помогне със защитата си, а само е щял да навреди на себе си. Освен това, допускат нашите информатори, някой от “чадърите”, разпъвани от самото начало на кариерата й, се е затворил внезапно и се е стигнало до изритването й от благата длъжност.
“Райна е с двойно гражданство.

Не се е отказала от украинския си паспорт, а по закон чужд гражданин не може да заема такъв висок пост в държавната администрация.

А шефът на Агенцията за българите в чужбина е с ранг на зам.-министър”, поясняват вещи в тематиката.
Стари градски легенди нашепват, че записаната в регистрите на затънтеното селско кметство в Одеска област като Раиса Дмитриевна Бурлакова ексшефка навремето е била доста близо /каквото и да означава това/ и до настоящия омбудсман Гиньо Ганев. Двамата бяха неразделни на приеми и други паркетни събития в средата на 90-те години и даваха храна за пикантни клюки. Междувременно “нашето момиче” си намери законен мъж българин – химик по професия, но не от “онези Манджукови”, сдоби се и с рожба. Но нито за минута не спря да драпа нагоре и нагоре, докато не се изкачи до върха – откъдето и падна преди 2 седмици.

В студентското минало на Раиса/Райна имало някакво тъмно петно, което било замазано с помощта на кръговете, опъващи “чадър” над скромната й особа. Според официалната версия тя пристига в родината на дедите си на 18 години в състава на някакъв бесарабски ансамбъл за народни танци. По линия на и досега действаща спогодба между България и Украйна се записва студентка по българска и руска филология в Софийския университет. В разгара на следването нейната връстница и землячка – Елена Златева, студентка в същия курс и млада булка, се явява на изпит с протокол – тоест извън графика, защото е бременна. След изпита в коридора я пресрещнала Раиса с още две други сънароднички, след което на протокола цъфнали и техните имена като издържали изпита с “много добър 5”. Бил поставен и парафът на професора. Напук на очакванията на “землячеството” се разразил чутовен скандал. Професорът яростно отричал да е изпитвал и другите момичета, камо ли да се е подписвал на протокола, и в крайна сметка се доказало, че това е чистата истина. Въпреки че била отлична студентка, Златева опрала пешкира.

Изключили я от СУ и се прибрала в болградското село, откъдето била родом. Изненадващо /или закономерно?/ никоя от колежките й не пострадала, включително и бъдещата шефка на Агенцията за българите в чужбина. Бащата на Елена обаче – видният тамошен лекар д-р Дамян Златев, активист на българската кауза в Бесарабия, правил, струвал, но успял да възстанови с помощ от високи места в Киев студентските права на щерка си. Нещо повече – в момента набедената някога за “фалшификаторка” филоложка е един от най-блестящите преподаватели в Болградския педагогически институт, студентите й я обожават, а през годините успяла да защити – макар и с доста спънки от българска страна, и докторска дисертация на значима научна тема.

От многобройните снимки, запечатали младата Райна Манджукова като светска лъвица, се набива на очи предизвикателният й минижуп. Мълвата носи, че и с напредването на възрастта тя не се отказала от късите поли и се фръцкала с тях и на работното място.

От време оно не зачитала протокола и се явявала на официални събития в чужбина с минижуп до пъпа.

Особено фрапантна била една случка, датираща от далечната 1999-а. Тогава Райна цъфнала на среща на българските дружества от Украйна в Одеса с минипола, едва прикриваща бельото й. Кютнала се на сцената на остъклена маса заедно с другите ВИП-делегати и преметнала крак връз крак, при което хората в залата останали втрещени от вида на... червените й бикини.

“В този момент един от най-дългогодишните активисти на българската диаспора в Бесарабия – Иван Палавнюк, известен с това, че не цепи басма никому, не издържа и се провикна от мястото си: “Абе, Райна, ти за това ли си дошла – да ни показваш червените си гащички?!” Тя обаче ни най-малко не се смути и с напълно безизразно изражение отсече: “Без коментар”, след което “деловата част” продължи, все едно нищо не е станало...”, описва резила българин от Украйна, присъствал на срещата.

Най-пикантното е, че зад скорошното “уво” на Манджукова може би не се криели чак толкова “висши държавни съображения”, а просто официалните лица в Прага били силно подразнени от неподходящия за честването на празника на българската писменост тоалет на зам.-министърката. Защото и в този момент Райна се била издокарала в къса пола, разкриваща телесните й прелести до възможния предел. На всичкото отгоре, вместо да се държи на положение, както подобава на държавен служител от нейния ранг, тя се хвърлила да се прегръща със земляците си, уважили събитието, да фамилиарничи с тях и да демонстрира, че е “майка-закрилница №1” на сънародниците ни в странство. Така поне твърдят очевидци на последната й изява като шеф на Агенцията за българите в чужбина на 24 май т.г. в чешката столица.
Че Райна/Раиса не си оставя магарето в калта, е безпощадно ясно – поне за народното издание.

Междувременно се разбра обаче и че покрай своите полезни делови /и не само/ познанства е успяла да уреди и половината си рода. Ако се вярва на клюката, е помогнала на двете си по-малки сестри да завършат висше образование в България /нещо, с което тя се хвали и в CV-то си/, но пропуска да спомене едно друго немаловажно обстоятелство. А именно, че е успяла да задоми останалата в България сестра за единия от братята Бобокови – едри бизнесмени от русенското село Пиргово, колекционери на антики, меценати и собственици на петролната рафинерия “Приста ойл”. Дали и в момента двамата са още заедно, остава тайна, тъй като Атанас Бобоков, по-големият брат, се разведе с половинката си заради “Мис България 2003” Ива Титова, но не я отведе в гражданското, а скоро я заряза заради кръшна студентка на име Гери.
Какво ще завари след 6-месечното шефство на “тайфуна с нежно име” в агенцията нейният нов шеф – ексюридическият съветник на Божидар Димитров Росен Иванов, не представлявало кой знае каква загадка. Защото

по време на краткото си царуване Райна Манджукова съкратила близо 80 процента от служителите

главно поради навършване на пенсионна възраст. Връх на скандала обаче било освобождаването на дългогодишното пресаташе на агенцията Мария Гарева, специалист с доказани качества, респектирали всички предходници на бесарабската фурия. Вместо да бъде поощрена за лоялната си служба и професионалните си успехи, в 4 следобяд Гарева била уведомена, че е пенсионирана, като й се нареждало в 17 часа вече да е освободила кабинета си и да е изнесла целия си багаж от сградата.

На нейно място Раиса/Райна назначила землячката си Лана Мумджиева. Родената в болградското село Чушмелий /Криничное/ симпатична брюнетка, която се подвизава в България от 1990-а, е почти наборка на Манджукова и е завършила журналистика и социология в СУ. В интерес на истината качествата й не се оспорват почти от никого. През 2003 г. защитава “дисертационен труд, който е уникално изследване на народопсихологията на българите”, пише във визитката й на сайта на телевизия “СКАТ”, където новото пресаташе на Агенцията за българите в чужбина има авторско предаване. Преди това пък Мумджиева е работила в редакция “България” на БНР, научи “ШОУ”.

Под голям въпрос обаче било оставането на преданата до смърт лична секретарка на Манджукова Лили Спасова – нейна много близка креатура, дясна ръка и “ухо” за всичко, ставащо в агенцията, коментират запознати с проблема. Засега Росен Иванов не е назначил нова секретарка, за да не създава излишно напрежение сред и без това изнервените си подчинени.

Здравко ЗАПРЯНОВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Уволнили шефката на Агенцията за българите в чужбина заради минижуп? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди