изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:37 EEST
Президентът на Беларус нареди да спре транзитът на руски газ за Европа    
По света Президентът на Беларус Александър Лукашенко е наредил на правителството да спре транзита на руски газ през територията на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. "Наредих на правителството да прекрати транзита, докато "Газпром" не си плати дълга за транзита на руски газ за половин година", каза президентът след среща с руския външен министър Сергей Лавров в Минск.



Според Лукашенко руската компания дължи 260 млн. долара, включително с транзитната такса за май. По думите на президента руският монополист признава дълга си.

"Ние им дължим 190 млн. долара, а те ("Газпром") ни дължат 260 млн. долара", е казал Лукашенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По време на преговорите вчера в Москва  "Газпром" призна, че дължи на Беларус за транзита на газ сума, равностойна на нейния дълг, но намеренията й да покрие задълженията са били блокирани от Минск.

Според Лукашенко конфликтът между Беларус и "Газпром" вече излиза извън рамките на спор между съседи и прераства в "газова война". Лукашенко е силно възмутен от позицията на руското ръководство и по-специално от думите на руския президент Дмитрий Медведев. "Когато започнат да ни унижават с котлети и пирожки, да говорят, че Беларус просто може да се прескочи, и да се интересуват само от потребителите на руски енергоносители в Европа - това е обидно. Не подобава на държавен президент да се държи така", цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Вчера Дмитрий Медведев заяви, че Беларус трябва да плати дълга си към "Газпром" "не с пирожки, масло, сирене или нещо подобно", а с твърда валута.

Беларус дължи на "Газпром" 192 млн. долара за доставките на природен газ от началото на годината. Миналата седмица "Газпром" постави ултиматум до понеделник за издължаването на Беларус и от вчера компанията постепенно намалява доставките за съседната държава. От компанията още вчера увериха, че доставките на синьо гориво за Европа не са застрашени, защото дори Минск да прекрати транзита, те ще увеличат износа през Украйна, откъдето минават основните транзитни газопроводи за Европа.

Руският газ покрива 25% от потреблението на газ в Европа. Четири пети от руските доставки минават през Украйна, а една пета през Беларус, твърди "Ройтерс".
http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Президентът на Беларус нареди да спре транзитът на руски газ за Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди