изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:19 EET
Чиновници на парламента прибрали половин милион за ваканции.Касиерка натрупа 12 бона от отпуски    
Икономика Чиновници работохолици лъснаха и в парламента. В Народното събрание се трудят хора, които не са излизали в отпуск през последните 7 години. Това стана ясно от справка, предоставена от администрацията на парламента на \"Стандарт\" по Закона за достъп до обществената информация.

 Главният счетоводител на Народното събрание, който е и директор на \"Парламентарен бюджет и финанси\", и шефът на отдел \"Заплати\" са с по 227 дни неползван платен годишен отпуск. Грубата сметка показва, че те почти седем години са се трудили с пот на челото като едни съвременни Стахановци и са залягали над бумагите без отдих. Ако в момента решат да сменят работата си, ще приберат около 12 бона.  Всяка година съм отпуска по малко, защото подписвам важни документи, призна Бойка Цонкова, главен счетоводител в Народното събрание. И се зарича от тази година да започне да чисти дните си за платена почивка.
Общо 17 186 дена са неползваните отпуски на всички парламентарни служители от администрацията на Народното събрание. Тук не влизат дните, които са предвидени за отдих през 2010 г. на чиновниците. 423 117 лева обезщетения за неползван отпуск пък е платил парламентът на свои служители, които са били уволнени, напуснали или пенсионирани от 5 юли 2009 г. до 31 май 2010 година, сочи още справката.
В Народното събрание има строг график кой чиновник кога да излиза в отдих. Подчинени и служители взаимно съгласуват всичко, за да няма пролуки и пропуски. Така функциите на различните звена са покрити. Най-много служители не работят през август, когато впрочем почивка са и депутатите, рапортуваха от парламентарната администрация. Те са най-вече от звената, обслужващи пряко пленарната зала - служители към парламентарните групи, постоянни комисии, дирекция \"Законодателна дейност и европейско право\", без отдел \"Европейско право\", както и отдел \"Стенографи\".
Част от чиновниците с големи отпуски обаче ще изгорят. Причината е, че депутатите решиха вчера всички натрупани неползвани дни ваканция на работещите в частния и държавния сектор да се \"изчистят\" до 31 декември 2011 г. \"С предимство трябва да се ползва първо отпуската за 2010 година, а след това да се направи график за изчистване на натрупаните платени дни от предни години\", изясни шефката на НОИ Христина Митрева. Парламентът прие в началото на всяка година работодатели да подготвят график за отпуските на служителите си. Всеки работник пък е длъжен да ползва дните си за ваканция до края на съответната година. При случай, че работодателят не изготви график или не отпусне платена почивка, служителите имат право да си изберат сами дните за отпуск. Те обаче ще трябва писмено да уведомят шефа си две седмици по-рано.
Милена Минчева
Надя Панкова
 


Сходни връзки

Чиновници на парламента прибрали половин милион за ваканции.Касиерка натрупа 12 бона от отпуски | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Чиновници на парламента прибрали половин милион за ваканции.Касиерка натрупа 12 бона от отпуски
Автор: Anonymous да 2010-06-24 @ 14:38 EEST

Ами как ги водят когато разпускат парламента по празниците за по 10 ,20 дни??????????????

питам аз?????????

Чиновници на парламента прибрали половин милион за ваканции.Касиерка натрупа 12 бона от отпуски
Автор: Anonymous да 2010-06-25 @ 14:35 EEST

Щом са имали право на отпуск, а не са го ползвали, редно е да им се заплати! Ако има неправомерни претенции и опит за ощетяване, тогава трябва да се търси административна отговорност. Това, че някой има да взима големи суми от работодателя си не го прави нарушител. За тези неща си има съдилища. Журналистите, които имат претенцията да са цвета на нацията, добре трябва да съобразяват това. В края на краищата за един трайно безработен , изтормозен и намусен човек, всеки щастлив човек, може да се окаже вредител и престъпник.  


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди