изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:28 EEST
Терор по време на финала: 64 загинали в Кампала    
По света

Поне 64 души загинаха при две експлозии в столицата на Уганда Кампала снощи. Взривовете станали в етиопски ресторант и клуб по ръгби. Мишена на бомбените нападения станаха тълпи от хора, събрали се да гледат финала на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка между отборите на Испания и Холандия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.




Сред жертвите на атаките, които носят отпечатъка на международни терористични групи, има американци.

На двете места са разпилени парчета човешка плът и преобърнати столове са изпръскани с кръв. 49 души били убити при първото нападение, извършено в клуба по ръгби, събрал много хора да гледат мача на голям екран на открито. На място били открити човешка глава и крака, което навежда на мисълта, че е възможно да става въпрос за самоубийствен атентат.

15 души били убити при второто нападение, извършено в етиопски ресторант. Най-малко трима американци - членове на църковна група от Пенсилвания, са сред ранените при тази експлозия. Служител на посолството на САЩ в Уганда съобщи, че при нападенията е бил убит поне един американец, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

За момента няма индикации кой може да стои зад атентатите. Според полицейски началник, цитиран от Асошиейтед прес, е възможно двойното бомбено нападение да е дело на най-страховитата милиция в Сомалия - ислямистката \"Аш Шабаб\". Тази групировка заплаши миналата година да извърши атаки в Кампала, тъй като Уганда има свои войници в състава на мироопазващите сили на Африканския съюз в Сомалия и освен това е приела на своя територия сомалийски военни, обучавани по подкрепяни от Съединените щати и Европейския съюз програми. В редиците на \"Аш Шабаб\" има ветерани от конфликтите в Афганистан, Пакистан и Ирак.

Командир на ислямистката милиция в сомалийската столица Могадишу отказа да потвърди или да отрече, че тя е извършила нападенията. В същото време той не скри задоволството си от двете атаки.
\"Уганда е един от нашите врагове. Каквото и да ги накара да плачат, ни прави щастливи. Нека гневът на Аллах се стовари върху онези, които са против нас\", каза въпросният командир на \"Аш Шабаб\".  dir.bg

 


Сходни връзки

Терор по време на финала: 64 загинали в Кампала | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди