изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:43 EET
Маргарита Михнева: От името на Бойко Борисов взеха 20 000 евро    
Интервюта През изминалата седмица програмният директор на Канал 3 Сашо Диков посвети предаване на дъщеря си Петя, чиято културна рубрика в ПРО Бг Краси Гергов свали от екран, но днес виждаме г-ца Дикова по БНТ в ролята на кокоментатор на световното по футбол. Диков ни убеждаваше колко талантлива е щерка му, завършила е в Лондон. Същевременно спортният журналист в качеството си на началник за пореден път спря авторското предаването на разследващата журналистка Маргарита Михнева по Канал 3. Това е и поводът да разговаряме с авторката на „Неудобните”.


- Марги, за пореден път Сашо Диков спря предаването ти „Неудобните”. Какво не можаха да видят зрителите на Канал 3?
- Предаването е за корупционна схема. Разказвам как на Илийчо Илиев са били поискали 20 000 евро, за да го назначат за зам.-министър на отбраната. Той дава парите. Владо Пенев, човекът, който му го взима, се хвали, че е приятел на Бойко Борисов. По случая в прокуратурата са разпитвани Румяна Бъчварова, шефка на канцеларията на Борисов. Наистина е имало намерение да назначават Илиев за зам.-министър. В последния момент, след като той дава парите, Бойко Борисов назначава друг човек. Тогава Илийчо Илиев настоява да му се върнат парите. Отговарят му: "Не бъди толкова дребнав. ГЕРБ ще се разсърдят." „Аз тези пари съм ги взел назаем и трябва да ги връщам. Иначе ще ме пребият”, отговаря Илиев.

Прокуратурата прави постановление за предварително производство на Владо Пенев, който е взел тези 20 000 евро и не ги е върнал. Владо Пенев живее в София, на бул. "Овча купел" 29. Аз ходих там, той въобще не се е вясвал, макар че там получава призовките си. Пенев казва: "Тези 20 000 са дарение към ГЕРБ, те не могат да повлияят за избора на зам.-министър, не може да се излагаме да си искаме обратно парите." Зам.-градският прокурор Роман Василев е написал постановление и е разпитвал всичките тези хора. Аз прочетох постановлението. Сега в Районната прокуратура е образувано дело, то светкавично ще се гледа.
Илийчо Илиев съвсем не е случаен човек. Той е има висша длъжност в Министерството на отбраната. Той се занимава с доставки, със специални поръчки. Нито пък Владо Пенев е случаен човек. Той

е излъгал Бойко Борисов, че една световноизвестна фирма ще внесе 6 милиарда евро като помощ

за военната промишленост. Шефът на ДАНС проверява фирмата на Владо Пенев.
Специално Бойко Борисов се е поинтересувал от случая. Защото истината е, че или партия ГЕРБ прибира пари, или се използва името на Бойко Борисов за корупционни схеми. И според мен той ще ги удари, за да не се изложи.

- Разбрах, че ще даваш парти по случай спечелените от теб 25 дела?

- Щастлива съм, защото тази година приключих с всичките си дела - 25 на брой. В най-скоро време ще направя едно парти, на което ще поканя всички оживели участници в тези съдебни саги. Казвам оживели, защото много от тях умряха. Ако искат, нека дойдат тези, които съм осъдила, като Тошо Тошев, Хачо Бояджиев, Гриша Ганчев, Кеворк Кеворкян, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Петър Корумбашев... списъкът е дълъг. Съдят ме все мъже. В интерес на истината

осъдих Валерия Велева

за клевета. Така тази година е юбилейна за мен. Приключих 25 дела от времето на демокрацията. Всичките ми жилища бяха запорирани, защото ме съдиха богати мъже за милиони. По 8 години продължават делата ми. Едно от последните дела, което спечелих, е точно за скандалните дела по морето.

- Докато снимаше на морето, имаше ли напрежение?
- Не, но след това във вестниците излязоха множество статии срещу мен – че с Янчо Таков сме имали хотел, че съм откраднала земя и т.н. Какъв имот ще имам на морето, нали съм отишла да ги разследвам? Нещо, което, разбира се, няма как да е вярно. А в същото време тези прокурори ме дадоха на съд. Нищо не се случи след моите разследвания. Само аз платих пари за адвокати. И куп глупости се написаха за мен във вестниците.

Най-мащабната проверка за криминалната приватизация се прави от Любен Беров. Сега тези проверки са на парче. Сега една свястна проверка не може да се направи по морето. Има 200 преписки срещу кмета на Царево Петко Арнаудов. Какви са тези презастроявания на Слънчев бряг? Там банките си изпраха парите. Схемата е ясна -

взимаш кредит от банка, строиш хотел, след това крадеш ДДС-то.

Това е известната схема на строителството след 94-а година по морето.

- От началото на демокрацията започват съдебните ти битки, тогава стартира и бясното разграбване на земите край морето?!
- Голямото разграбване на Черноморието започва след 10 ноември. Тогава магистрати, политици, депутати и криминални фигури започват да крадат големи парчета от баницата. Първият човек, които се противопоставя на това разграбване, е Беров. Като министър-председател той издава една заповед N R- 13 от 9 май 1994 г. С тази заповед се разпорежда да се провери “Слънчев бряг” ЕАД как е станала праватизацията на хотелите чрез РМД-та. Тогава лично е бил изпратен като старши съветник на Беров Тодор Теохаров. В тази проверка участва и Димитър Бонговол, тогавашен шеф на администрацията на Министерския съвет, Ренета Инджова, куп фигури от управлението на България. Проверката установява потресаващи неща. Вътре участва и проф. Лозанов, тогава шеф на Комитета по туризма. Проверката приключва с това, че Мирослав Севлиевски, още незавършил география, човек без висше образование, е назначен за шеф на ЕАД “Слънчев бряг”... Прихванати са от службите със СРС-та разговори и се вижда, че

Мирослав Севлиевски раздава по списък хотели.

Един на Георги Илив от ВИС, друг - на СИК, въобще все на известни имена. Този списък се пазеше в документите. В него

над 200 хотели за една нощ са били раздадени на силовите групировки.

През 94-а година Нина Селвелиева прави голямо предаване в БНТ, редакция “Лъч”, за бясното разграбване и приватизацията на Слънчев бряг. Има убийства, арести. Тогава хора от "Подкрепа" – Зорка Хрусанова и Тренчев, също се намесват. Големи скандали стават. В края на 2004 г. аз направих репортаж за разграбването на Слънчев бряг. Цитирах същия този документ.

- И къде е сега документът?

- Днес лично от Министерския съвет главният секретар ми отговаря, че този документ липсва. Трябва да бъде на три места – в прокуратурата, в парламента и в Народното събрание в секретния отдел. От всички
тези три места получих специално изявление, че документът е изчезнал.

Тогава лично Теохаров носи този документ на главния прокурор Татарчев. Аз цитирах и изнесох същите тези имена, които наскоро изнесе в. “Капитал”. Много интересно е, че всички хора, на които аз изнесох имената, заведоха срещу мен дела. Аз спечелих делата. Но нито един от висшите магистрати и депутати не пострада и не си върна имота.

Единственото дело, което продължава и до ден-днешен, е това на Мирослав Севлиевски. В съда казват, че трябва да представя оригиналния доклад на Тодор Теохаров. Лично Теохаров и Нина Селвелиева дойдоха да ми бъдат свидетели. Съдийката каза – представете оригиналния доклад. Севлиевски ме съди за 150 000 лв.

Искам да ти кажа, че в Окръжната прокуратура в Бургас има 200 дела за раздадени неправомерно имоти на партийни функционери. Петко Арнаудов – три мандата кмет на Царево, е подарил имоти на бесепари. Страхотни имоти са разграбени от първенците на деня.

Питам - след като изнесените дела на Сергей Станишев и брат му, на братята Велчеви са факт - какво става? Нищо.

Спомням си за един репортаж, който правих за къщата на Хатев, културтрегер в Бургас. Той притежаваше една от най-красивите къщи. Тя беше открадната от местни бандити. Делото продължава след неговата смърт вече 10-а година. Подозренията са, че

Хатев е бил убит с цел да му бъде отрадната къщата. Днес тя е собственост на известния Капона,

криминален тип от Бургас. Цялата бургаска гилдия скочи да защитава този човек. Къщата му и до ден-днешен е шамар за магистратите в България. Тя е обявена в интернет, че се продава за два милиона, без да има право за това. Правих някъде към 10 предавания за него. Той си отиде - умря. Делото е зацкилило и аз съм абсолютно убедена, че нищо няма да стане.

От всички неща, които се изнесоха за приватизацията и за разграбването на Слънчев бряг, няма резултат – няма нито едно дело, което да е приключило с осъдителна присъда. Стотици хора идваха при мен, защото им бяха заграбени имотите. Някой ще каже ли как Славчо Христов приватизира Златни пясъци?! Как Кюлев и Илия Павлов приватизираха?

Почти няма депутат, министър и велможа, който да няма къща или да не е заграбил парцел чрез поставени лица на морето.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Маргарита Михнева: От името на Бойко Борисов взеха 20 000 евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди