изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:31 EET
Първите вампири били от Сърбия и Хърватия    
Любопитно

Това твърди германският историк доктор Петер Марио Кройтер в своя докторат "Вярванията за вампири в Югоизточна Европа"



Въпреки че в света се е наложило мнението, че вампирите произхождат от Румъния и Трансилвания, германският историк доктор Петер Марио Кройтер твърди, че Сърбия и Хърватия са истинската люлка на тези същества, пише хърватският в. "Слободна Далмация".

В своя докторат "Вярванията за вампири в Югоизточна Европа" Кройтер се аргументира с това, че първите писмени документи за вярвания във вампири, които той е открил, не са от Румъния, а от Сърбия, а по-късно и от Хърватия.

В своя труд Кройтер споменава указ на сръбския цар Стефан Душан от 1342 г., с който се забранява на свещениците да участват в изравяне и изгаряне на трупове, за които се смята, че имат магическа сила.

Като пръв конкретен случай ученият посочва разказ от 1720 г. за Арнонт Павле от село Медведже близо до Белград, който бил преследван от вампир. Павле се намазал с кръв от самия вампир, за да се освободи от него, но явно не успял, защото скоро селяните намерили трупа на Арнонт и го изгорили, за всеки случай.

Доктор Кройтер твърди, че и Хърватия от векове е била заразена от мита за вампирите, като го доказва с легендите за съществуване на така наречените кръшници в Далмация, които се борели с вампири.

Това били хора, които са родени при особени обстоятелства, например при голяма буря. Душата на кръшника напускала тялото, когато било необходимо, и тръгвала на борба против вампирите.

Писмените документи за вампири в Румъния се появяват много по-късно и мнението на Кройтер, че твърденията за трансилванския им произход е заблуда, може да се смята за вярно, казва доктор Амир Музур, бивш кмет на хърватския град Опатия и голям познавач на местната история.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Първите вампири били от Сърбия и Хърватия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди