изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:01 EEST
Мигрената е симптом при тумор на главния мозък    
Здраве При наличие на тумор в главния мозък се наблюдават два вида симптоми – общомозъчни и огнищни. Общомозъчните симптоми показват, че у болния съществува повишено вътречерепно налягане, за което най-често причина е мозъчен тумор, а огнищните – мястото на тумора. Най-важните общомозъчни симптоми на повишено вътречерепно налягане са три – главоболие, повръщане и застойни папили.

Главоболието е най-честият и ранен симптом при тумори на главния мозък. То има голямо диагностично значение, тъй като за дълго време – с години може да бъде единствен симптом на заболяването. То е дълбоко, късащо, разпъващо, тягостно. В някои случаи то нараства до непоносимост. Честото е на пристъпи и протича със забавяне на сърдечната дейност. Повръщането е друг симптом, който се среща у 68% от болните. Характерна е лекотата и неочакваността на повръщането. Болните повръщат без гадене, най-често сутрин, на гладно. Повръщането се дължи на дразнене на блуждаещия нерв. Промените в очните дъна и в остротата на зрение то също са много важни болестни симптоми. Най-чести са застойните папили. Те се наблюдават при 73% от болните. Зрителната острота е намалена. Огнищните неврологични симптоми зависят от разположението на тумора в различните области на главния мозък.

Източник: chudesa.net

 


Сходни връзки

Мигрената е симптом при тумор на главния мозък | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Мигрената е симптом при тумор на главния мозък
Автор: Anonymous да 2010-07-27 @ 18:35 EEST

Самодиагностиката често пъти е не по-малко опасна от самия тумор, тъй като некомпетентно поставената диагноза може да доведе до депресия и стрес, които водят до намаляване на имунитета. Точното и навременно диагностициране от лекар е 50% от успешното лечение.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди