изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:36 EEST
Целувката на медуза ослепява. Змията си отмъщава с отрова в окото, предупреждава доц. Руска Христова    
Здраве Лятната ваканция носи радост и настроение, но крие и рискове. Опасност №1 за очите са  ултравиолетовите лъчи, предупреждава доц. Руска Христова, шеф на Клиниката по офталмология в университетска болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".  Вредното лъчение се увеличава на морето, защото природният басейн ги отразява. Единствената надеждна защита са тъмните очила със специална UV защита, купени от оптичен магазин. При незащитените очи умират клетки и някои участъци остават оголени, което създава условия да се развие инфекция, обяснява специалистката. Състоянието на възпалените очи се влошава, когато върху тях попадне солена морска вода. Освен зачервяване, клепачите започват да се движат трудно, получава се непоносимост към светлината.


Целувката на медуза може да отрови почивката ви, казва доц. Христова. Мекотелото изпуска отровни вещества, които силно дразнят лигавицата на окото. Получава се зачервяване, а понякога оток и алергична реакция. Травмата се лекува с очни капки и мехлеми, а при по-тежките случаи офталмологът предписва и таблетки или инжекции. Често се случва в клиниката да идват хора, които са наранили очите си на плажа. Обикновено инцидентите стават във ветровити дни, когато въздухът е наситен с песъчинки. Попаднали в очите малките частици причиняват режеща болка и първата реакция е да си разтъркаме очите. Вместо да се освободим от чуждите частици обаче, настъргваме повърхностния очен слой като шкурка. Това може да доведе до появата на малки язвички, които в горещината лесно могат да се замърсят и окото да се инфектира. Правилната реакция в този случай е окото да се наплиска обилно с вода, за да се отмият чуждите частици, съветва д-р Христова. Ако усещането продължава, консултацията с офталмолог е задължителна.
Събирането на хора на едно място създава условия и за разпространението на силно заразни конюнктивити, предупреждава специалистката. Бактериите и вирусите се предават при ползване на общи вещи (кърпи, гримове, очила), пипане на дръжки, здрависване и др. Ако сутрин, когато се събудите окото ви е запечатано от бял секрет, значи сте пипнали остра зараза. Антибиотичните капки помагат само при вирусните инфекции, при бактериалните се предписват други илачи. Не прибягвайте до самолечение!
Ако атакувате някой планински връх, внимавайте как стъпвате, предупреждава д-р Христова. Обикновено в планината се ходи в редичка и рязкото пускане на клонче може да попадне в окото на човека зад вас. Острите връхчета и иглички могат да нанесат сериозни травми и да засегнат всички слоеве на окото. Ако срещнете змия по пътя си внимавайте. Решите ли да я притиснете с тояжка или някакъв инструмент, може да изхвърли отрова в лицето ви и тя да попадне в окото, предупреждава лекарката. В случай, че кърлеж се забие в клепача не правете опит да го вадите, а се обърнете към офталмолог. Тази кожа е по-нежна и лесно се инфектира. През лятото в болницата тичат и хора, чиито очи са пострадали при обработка на стени с негасена вар. При такъв инцидент трябва веднага на се измиете обилно с вода, за да се отмие отровния химикал. В болницата пък правят промивка с витамин С, тъй като варта действа като основа. Нерядко са и случаите при които окото е наранено от изхвръкнала капачка от бутилка с безалкохолно. Офталмолозите лекуват и травми получени от гореща вода при спукване на буркани със зимнина. През втората половина на август и началото на септември стават най-много очни травми при децата, предупреждава д-р Христова. Причината е, че в края на ваканцията палавниците искат на наваксат с лудориите и често се удрят с лакет, крак, топка или стреличка.

Румяна Милева

http://paper.standartnews.com

Над 200 нови морски вида са се заселили в Черно море

Отровна медуза се появи в Черно море

Тайвански учени развъдиха флуоресцентни прасета

 


Сходни връзки

Целувката на медуза ослепява. Змията си отмъщава с отрова в окото, предупреждава доц. Руска Христова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди