изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:04 EEST
Великотърновци изобретиха пластмаса, която се разтваря във вода    
Икономика

Скоро ще можем да пием бира и кока-кола заедно с пластмасовата чаша. Уникална разработка на трима учени от Велико Търново може да промени света, ако бъде внедрена в производство. Те са разработили биоразградима пластмаса на основата на поливинил алкохол, която не замърсява околната среда като найлоновите торбички. Разгражда се от обикновена вода, която след това става дори и за пиене. Нашенците са имали предложения от мощни компании, но са ги отхвърлили и сега ще търсят финансиране по европроект за уникалния си продукт.

 



Биоразградимата пластмаса е получена след 12 години опити и от нея могат да се правят найлонови торбички, бутилчици за опаковки, фолио. Найлонът обаче може да бъде така произведен, че да се разпада за един час, за една седмица или за една година, в зависимост от примесите в него. Екипът от инженер, химик и биолог не иска да се разкрива пред научните среди, докато не внедри разработката в български завод, който ще произвежда продукта в Търново.

Още по темата във в. ""Стандарт" / http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Великотърновци изобретиха пластмаса, която се разтваря във вода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди