изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:25 EEST
НАД 100 НАХОДКИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ ПРИ РАЗКОПКИ НА КАЛИАКРА    
История Проучванията на Калиакра не престават да ни изненадват с хубави и добри резултати. Това сподели на пресконференция в Каварна ст. н. с. д-р Бони Петрунова от Националния археологически институт с музей при БАН. Екипът й извърши разкопки на Калиакра през август. При тях са открити 104 находки. Средната експозиционна стойност на всяка от тях е около 500 лева, посочи д-р Петрунова.

"Тази година влязохме във вътрешността на града и търсихме църква №2. Идеята ни беше да се разчисти и консервира", сподели ръководителят на археологическия екип. Църквата е била проучвана преди 30 години от друг археолог, но после е била забравена. Тя не е случайна, явява се една от най-големите на Калиакра и с най-много помещения, посочи археологът. Около църквата специалистите открили некропол, където са погребани заможни хора. Това се доказвало от мястото, където са разположени гробовете, предполага се дори, че за тях е заплащано. Че покойниците са били знатни сочели и намерените сребърни пръстени, сребърни монети, накити. Църквата е посещавана от поклонници от различни места, смятат специалистите. За поклонничеството говорели откритите между камъните вмъкнати знаци. Доц. Емил Иванов от Богословския факултет на СУ, който е поканен като консултант по време на разкопките, изрази предположение, че патрон на Църквата е Св. Богородица.

Археолозите са разчистили общо 19 от гробовете. Впечатлиха ни два от тях, сподели д-р Петрунова. В единия били погребани млада жена с детенце в скута й, "това е трогателен разказ за ранната смърт на майката и детето й", смята тя. Другият скелет бил на гърбав мъж, който имал странно прекъсване на шийните прешлени. Открит бил още един такъв скелет, археолозите предполагат, че това са обесени хора.

Сред откритите 104 находки има оръжия, различни видове средновековни стрели, сребърни предмети - пръстени, обици, каза д-р Петрунова. Археолозите намерили кръст енколпион, който също потвърждавал, че мястото е поклонническо. Сред находките са 25 различни монети от 11 царства и империи, сред които Римската империя, византийската империя, Търновското царство, Латинската империя, Влахия, Венеция и др. Те показват, че търговията на Калиакра е била много голяма, обявявам Калиакра за ошфорна зона, каза ръководителят на екипа. Сред монетите имало и грош на Иван Александър с Михаил. Най-ценната находка била златна монета /хиперперон/, сечена по времето на съимператорите Андроник II и Андроник III, съобщи д-р Петрунова. От едната й страна бил изобразен Христос, а от другата Дева Мария. Тя е последната златна монета, която римският император сече за масова употреба, каза д-р Петрунова. НДТ

АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ЗЛАТНА МОНЕТА НА КАЛИАКРА

КАВАРНА ПОКАЗВА НАХОДКИТЕ ОТ ЛЯТО 2009

НАМЕРИХА И ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА НА КАЛИАКРА

ДИРЯТ СЪКРОВИЩЕТО НА ЛИЗИМАХ

УНИКАЛНА МОНЕТА НА ИВАНКО ТЕРТЕР ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ НА КАЛИАКРА

 

 


Сходни връзки

НАД 100 НАХОДКИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ ПРИ РАЗКОПКИ НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди