изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:28 EEST
Проф. Божидар Димитров: Много обичам жените, а и те ме обичат    
Интервюта Мартин Димитров е глупаво хлапе, аз съм костелив орех за него.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ “Св. Климент Охридски”. Дългогодишен директор на Националния исторически музей. Бил е член на Висшия съвет на БСП. Напуска Столетницата и се влива в депутатските редици на ГЕРБ. След това Бойко Борисов го назначи в правителството си за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията.

Министър Димитров е известен с острия си и пиперлив език. Последните скандали се завихриха около думите му “шибан народ”, които той изрече заради съмненията в автентичността на откритите мощи на Свети Йоан Кръстител. “Голямата уста на кабинета” се възмути и от български туристки, отишли “по цици и зърна” да видят светинята в Созопол. Преди дни пък нарече лидера на СДС Мартин Димитров „лилипут”, заради което той му поиска оставката.

- Ние, българите, шибан народ ли сме, проф. Димитров?
- Това не съм го казал по адрес на народа. Как мога да кажа такива неща, след като е известно какво правя 30-40 години?! Това е направо смешно, нали? Аз по-скоро съм известен като националист, отколкото като човек, който мрази своя народ.

- Вие сте обиден?
- От кое? Не, напротив, как да съм обиден. Минах тези дни покрай църквата в Созопол и видях опашката пред мощите на Свети Йоан Кръстител. В събота и неделя, понеже много хора са свободни, идват с автобуси от цялата страна. Целта е постигната.

- А миряните пред църквата прилично облечени ли са?
- Да (смее се). Да, бе, и тези мои думи са стигнали до тях (смее се).
- А знаете ли, че в Бачковския манастир някои от жените влизат в църквата „прилично” разголени…

- Дядо Борис е бая лош човек, как ги допуска?
- В интернет анкета „Шибан народ ли сме?” 63% отговарят с “Да”, едва 9% - с “Не”. Вашият коментар?
- Това е много тъжно. Видях тази анкета. Това нещо се смята за моя подкрепа. Искам да ви кажа, че

не се радвам на тази подкрепа,

защото аз не се радвам на тези думи. А и аз не съм ги казвал по отношение на българския народ. Говорих в един разговорен стил - шибан народ, шибани археолози казах. Но какво се разбира под шибан народ?

Човек ще разбере какво съм казал, ако види контекста на разговора, а в него въобще не се говори за българския народ, а за една група анонимни археолози. От вашата колежка аз се опитах да разбера имената им, но тя казваше - ами искат да останат анонимни. Като оспорваш нещо в науката, направи го с научни аргументи, застани с името си – аз така разбирам нещата. А не без име, не можеш да се криеш като плъх. За нас, учените, това анонимно говорене е жестоко неприемливо, разбирате ли? А те хем си премълчават имената, хем пускат фитили на колежките ви. Аз два-три пъти й зададох въпроса – кои са тези археолози, които оспорват това, какви са аргументите им...

- Познавате гилдията. Вероятно сте имал предположения кои са археолозите, които се съмняват в автентичността на мощите на Св. Йоан Предтеча?
- Не, нямах предположения кои са. Но аз научих кои са тези хора! В началото предполагах, че един от тях е проф. Николай Овчаров. По-късно се оказа, че той ни подкрепя, но просто си е мълчал. После излезе и с публични статии, че това са светите мощи.

Аз съм историк и съм принуден да бъда нескромен в това, което ще ви кажа. Аз съм завършил във Ватикана. Учил съм дисциплини, които те не са учили – палеография, дипломатика на археология на душата. Фалшивите свети мощи, мило момиче, се правят, за да се печели, както е и сега. Но затова те трябва да бъдат някъде отгоре на една маса – идват хората, кланят се, купуват свещи, дават пари, дават дарения, след това отиват в странноприемницата на манастира, спят в хотела на манастира и плащат пари на манастира или на църквата. Докато тези мощи не са предназначени да печелят, а да измолят защита от Господ или от Св. Йоан Предтеча за манастира – да не го тръсне земетресение, да не го погълне цунами. Ето тези неща трябва да се знаят. Но много колеги не ги знаят, те не са учили археология на душата. Археологията на душата ни обяснява душата на средновековния, на античния човек.

Има, разбира се, и много фалшиви мощи в Средновековието, но те се правят с комерсиална цел. Стоят в мощехранителници и реликварии и привличат поклонници. Откритите сега мощи не са свързани с комерсиална цел очевидно и са истински, защото веднага след като са ги получили, между другото на рождения ден на свети Йоан Предтеча (на кутийката пише и датата, на която са били донесени - 24 юни), явно са били вложени под земята, под основния стълб - т.е. монасите не са смятали да печелят от тях.

- Затова ли казвате, че има убийствени доказателства, че мощите са автентични?
- Да, това са убийствените доказателства. Никъде другаде ги няма, разберете! Мощи може да има на 19 места, може и на повече. Но те са отишли там с легенда, която казва, че са докарани в Рим “от един рицар”. Иди провери дали този рицар ги е докарал и какво всъщност е докарал той? Ако въобще е докарал нещо, защото монасите може да се изровили кокали от съседното гробище. И ако въобще е докарал нещо самият рицар, едва ли е знаел какво е то.

Гепил е някъде в боевете в Йерусалим или в Константинопол някакви ръце, крака, кокали,

и то без да знае на кого са.

Докато нашите мощи са ясни, от патриаршески манастир са - лятната резиденция на константинополските патриарси, където много монаси са осъществявали връзки с патриарха, той пише завещание… Трима игумени на този манастир са ставали патриарси на Константинопол. А един патриарх може да си докара истински мощи.

Тези дни аз минах през родния си град. Пред църквата имаше опашка, дълга 30 метра! Видях не само българи, а и много руснаци, румънци… Те са чели за голямото откритие, което е и археологическо, и християнско. Така че страшно много народ имаше и не посмях да вляза в църквата, тъй като трябваше да прередя огромната опашка и щяха да кажат – ей го, възползва се от правото си на министър. Знаете колко са чувствителни хората. Утре ще отида да разгледам по някое време в удобен момент. Църквата в момента реализира приходи, продават се свещи. Свещениците от това живеят. Не знам дали знаете, че заплатите на свещениците са 200-300 лв.

- Възможно ли е в България да има културен или поклоннически туризъм?
- Като виждам, този туризъм се е възродил. Остава тези, които се занимават с туризъм, да направят необходимото за това, защото не само в Созопол има свети мощи. Много църкви и манастири пазят свети мощи. Е, не на такъв ВИП светец, както се изрази един ваш колега, като Св. Йоан Предтеча, но и техните мощи също са чудодейни, също лекуват, успокояват. Така че биха могли да развиват този туризъм, който е 30 на сто от туризма в страни като Италия, Гърция. Дори в една мюсюлманска държава като Турция има мощи на Света Богородица, или поне така твърди съответната легенда, създала се някъде там, край морския курорт Кушадасъ. На година два милиона чужденци християни посещават това място. Някой поставил ли е под съмнение автентичността на тази история, на тази легенда?

- За това не знам, но се забелязва, че турските ни съседи печелят от всяко археологическо камъче, разказват истории за него…
- Така е! Е, защо тогава всичко скочиха срещу мен? Защо сами се дърпаме? Аз не бях ли прав? Казах обидни думи, защото знам какво е по света и знам какво правим ние. Но сакън! Вечно ли трябва да бъдем нещастни, унизени, оскърбени и да се вайкаме? А имаме такива подаръци от Господ. Защото мощите на Св. Йоан Предтеча са още един подарък. Нека да се възползваме от него!

- След като нарекохте лидера на СДС Мартин Димитров “политически лилипут”, той написа в личния си Фейсбук, че при всеки повод ще ви иска оставката и лично и последователно ще се занимава с вас.
- Сериозно?! Не знаех това. Значи всичко в партията му е наред, че ще се занимава с мен. Аз съм корав орех за това хлапе.

А и може ли да е толкова глупав?!

Ето как се разбират нещата – както при шибания народ се получава. Забележката, че той е лилипут, не касае неговия ръст, а неговата политическа тежест. И тя е ясна, тя може да се види във всеки сайт за парламентарни избори от 2009 г. Ще види колко гласа печели първо самият той като мажоритарен кандидат. И второ, колко печели Синята коалиция, в която неговата е най-малката. Нямат и 300 000. Това касае изразът “политически лилипут”, а не ръста на Мартин Димитров. Изглежда толкова му е акълът, но това си остава за негова сметка. Тази велика някога партия – СДС, печелеше по два милиона гласа. А докъде е стигнала днес – това е просто тъжно.

- Подобни напъни за вашата оставка ще се увенчаят ли с успех?

- Не, не! Искат ми оставката, за да ги забележат. Оставка на министър се иска, когато той има проблеми в пряката си работа, която е избран да върши. Една жена пък искаше да се извиня на всички български жени. Не, аз не съм против българските жени! Дори много ги обичам –

аз съм хетеросексуален, много ги обичам жените.

Аз ги обичам, те също са ме обичали като по-млад, а мисля, че и сега някои още ме обичат. Казах тези неща за две-три жени, които бяха дошли в църквата почти голи.

- Вие сте министър без портфейл, нямате министерство. Знаете ли каква е програмата ви през седмицата?
- И аз не я знам. Случи се нещо – запали се джамия примерно – ходя. Един ден едновременно се бяха запалили две джамии в Благоевград и в Никопол. И какво правим – ходя там, че и отпускам пари после, които в тези времена не са много.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА / http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Проф. Божидар Димитров: Много обичам жените, а и те ме обичат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди