изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:32 EEST
Командоси превзеха пленен кораб    
По светаАмерикански командоси атакуваха вчера търговския кораб "Магелан стар", отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив, завзеха го и плениха 9 души без да изстрелят и един изстрел.  Това е първата операция от този тип, предприета от международната флотилия за борба с пиратството край бреговете на Сомалия, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 11-членният екипаж на отвлечения в сряда германски търговски кораб, за който се появи информация, че на борда има и българин, успял да спре двигателя и да се скрие в специално оборудвана "паник стая".
Озлобени от факта, че не могат да поемат контрол над кораба, пиратите изпочупили оборудването.

Командосите се придвижили до отвлечения кораб с малки надуваеми лодки. В операцията, продължила около час, участвали и вертолети "Кобра".
Членовете на екипажа - поляци, руснаци, един украинец и един филипинец, се чувстват добре, посочва АП. Те поддържали връзка с военните кораби през сателитен телефон.

Командосите се намирали на борда на амфибиен кораб на американските ВМС на път към Червено море, където трябвало да участват в маневри заедно с кораби на Йордания. Те получили заповед от Белия дом да окажат съдействие на антипиратската флотилия.

Всички моряци на българския кораб „Панега" са в добро състояние, но окончателна информация ще имаме след като им се направи медицински преглед, каза междувременно за БНТ Сергей Църнаклийски от Морска администрация, цитиран от КРОСС. Моряците ще бъдат прегледани след акостирането на кораба на подходящо пристанище, уточни той.
За освобождаването на кораба след 4-месечен плен се разбра вчера.

Засега няма информация за платен откуп, макар че практиката показва, че в такива ситуации се плаща откуп, заяви Църнаклийски.

На въпрос има ли случаи да се пусне кораб, без да се плати откуп, Църнаклийски отговори: „Нямам такава информация. Натрупахме опит в областта на корабното пиратство. В тази връзка престои конференция на тема морското пиратство. Поканихме специалисти от Англия, Израел, САЩ и смятам, че ще бъде полезен този обмен на опит".

"Панега" беше нападнат на 11 май на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът беше атакуван, докато плаваше под конвой от военни кораби на страни от Европейския съюз и САЩ. dir.bg

 


Сходни връзки

Командоси превзеха пленен кораб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди