изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:07 EEST
Татяна Дончева: Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Ваньо Танов ще бутнат правителството!    
Интервюта На върха на БСП чакат някой да ги обикне поради това, че намразил Бойко Борисов!

Татяна Дончева е родена на 28 януари 1960 г. в Трявна. Завършила е право, била е прокурор, сега е адвокат. Депутат от БСП в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. През април създаде гражданското движение Д21.

Специално за “ШОУ” тя прави анализ на политическата обстановка в страната.

- Напоследък пак се заговори, че ще махат Ваньо Танов от митниците. Каква е причината според вас, госпожо Дончева?
- Отстраняването на Ваньо Танов се замисля отдавна от властта. Още няколко месеца след като зае поста. Точно преди една година, през август, казах, че има трима души, които ще съборят правителството и те се намират в МВР, в ДАНС и в митниците.

- Кои са те?
- Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Ваньо Танов. Познавам ги като манталитет, като характер, като отношения, като начин, по който гледат на другите във властта... От конфликтите на тези хора, от разбирането им за властта, такава каквато тя не е, и от желанието им да дърпат колкото се може повече терен или да използват правомощията си по неконституционен начин, ще се родят конфликти, които ще сринат кабинета.

Ваньо Танов е базисно честен човек.

Без да е митничар, без да е икономист и без да има сериозни познания как се управляват митници. Той има отношение към работата в митниците, свързано с бившата му работа, и знае за редица нередности. Но да знаеш за нередностите в една система не значи, че можеш да я управляваш. Не случайно митниците винаги са били управлявани от икономист, защото това е икономическа дейност.

Ваньо Танов е човек, който не обича да бъде манипулиран и да го правят на глупак. Който го е сложил в митниците, смятайки, че ще може да го води за носа, нещо се е объркал. Мисля, че Бойко го избра по погрешка. Но и Ваньо Танов избра Бойко по погрешка. Там има едно съществено разминаване в представите за добро и лошо.

Ваньо Танов има изисквания за събираемост от митата и от акцизите. А тези вземания засягат алкохолните, петролните, газовите, тютюневите босове, а също така бизнеса с кокс и въглища, бизнеса с бира... Когато искате да създадете ред в събирането на акцизи на алкохола, тютюна и петрола – вие ще имате едни от най-силните хора в държавата срещу себе си.

На 19 февруари 2010 г. беше приета наредба №3 за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки. Тази наредба предвижда много по-строги форми на контрол върху дейността на петролните, тютюневите и алкохолните фирми. Тя влезе в сила на 26 март 2010 г. Дейността по нея обаче върви трудно и сега се обжалва във Върховния административен съд.

Сигурна съм, че босовете в браншовете, които споменах преди малко, биха направили невъзможното, биха пробили и Върховния административен съд, само и само да бъде отменена наредбата.

Но дори и да бъде отменена наредбата и преди тя да бъде приета, имаше изисквания за получаване на лиценз за складовете под митнически контрол. Такива складове държат горива, алкохоли, цигари и т. н. Има сериозни основания да се попита

по какъв начин, например Вальо Златев – най-емблематичната фигура, е получил лицензи

за своите складове под митнически контрол, след като не са били налице базисните изисквания за получаване на лиценз.

И всички по веригата са така или горе-долу така... Тези хора са свикнали да работят по този начин. Очевидно така няма как да се повиши събираемостта на акцизите.

Няма да мирнат тези хора! Защо в “Паламара”, ловното стопанство на Вальо Златев, ще се решава дали да бъде сменен Танов? По понятни причини – защото той започва да им пречи, ама да им пречи базисно! А Бойко Борисов дължи властта си на тези хора!

Как се бориш ти с контрабандата и го говориш по целия свят, а същевременно приходите ти от ключовите акцизни стоки намаляват, а ти отказваш да приемеш нормативни инструменти, за да ги събираш по-успешно?! Не може Бойко Борисов да иска да е добър и за тютюневите фирми, и за петролните, и за алкохолните босове... Ако си добър държавник, трябва да си добър за държавата – да има ясен ред и той да се спазва абсолютно и неотклонно. А когато има безредие и министър-председателят иска да се прави на бай Добър, защото тези босове са част от софрата – няма да стане! Това, че той е най-големият борец срещу контрабандата в света, може да го говори на бабата на Веско Маринов от Полски Тръмбеш или на баба Цена от Иваняне.

Бойко Борисов иска да отстрани Ваньо Танов, но по начин, който му позволява да каже, че той не е искал това. Поведението на Бойко ми прилича на поведението на бракониера от ловджийския виц: горските го хванали с една лисица и му казали, че е бракониер, а той погледнал наоколо и възкликнал: „Ах, кой ми е хвърлил тази лисица на рамото?“

- Но Бойко Борисов твърди, че се разделил с приятелите си, за да не го карат да влиза в каквито и да било схеми?
- Велики театрали! По-добре накрая да вземат диплома за ВИТИЗ!
Гледах онзи ден Канал 3, който излъчваше сърцераздирателни кадри – посрещат пожарникарите на аерогара София и в продължение на половин час министър-председателят се снимаше с всеки двама души, които пожелаха. А на малко екранче в долния ляв ъгъл на телевизора доскорошният дългогодишен шеф на РДВР-Стара Загора Тончо Михайлов, един от малкото полицейски генерали, си говореше със Сашо Диков за делата срещу него, от измислени по-измислени, в които престъпници с по 15 присъди се използват за свидетели срещу полицейския генерал! За да бъде изхвърлен отвсякъде... И всичко това в името на какво? На държавата, на сигурността, на реда, на борбата с престъпността?!

- Как ще коментирате недоволството на вътрешния министър Цветанов от съда?
- Все повече си мисля, че проблемът на Цветанов не е само физкултурното образование и очевидната недоученост. Този човек няма ни най-малка представа от държава, от разделение на власти, от това, че не може МВР да ръководи съда, да ръководи президентството, изпълнителна власт! Той не разбира, че вътрешното министерство е ресор като всички останали в правителството и че той трябва да си работи в коловоза, а не по цялото трасе! Що за наглост е да се разправяш със съда по този начин в продължение на месеци.

Цветанов пита: Защо съдийките са се покрили, а той отговарял за всичко?!

Ами, защото си налапал микрофона като Лепа Брена, бе, бай ... многоточие! Защото изведнъж като някакъв сиромах, който цял живот е смятал, че е супер престижно да те дават по телевизията – след като са те допуснали там - нямаш излизане! Ти вече микрофона не го пускаш, вървиш от телевизия в телевизия и от радио в радио!

Има персонална информационна агенция.

Там него не го пишат само в международните новини! Или по-точно във всички международни новини, в някои го има! Ама останалите граждани не смятат, че техният ден трябва да премине в телевизора! Цветанов може би няма друга работа – но те имат!

Трите съдийки имаха конкретен казус с т. нар. “Килъри”. По този казус те се произнесоха и казаха на обществеността своите аргументи. Те наистина бяха крещящо смислени на фона на това, което говори Физкултурника.

Поначало нашите неразкрити убийства имат в генезиса си следният начин на мислене: “Оставете бандитите да се избиват помежду си!” Но за да има поръчкови убийства и поръчкови отвличания, трябва да има хора, които да плащат. И плащането не се извършва след като се вземе откупът. Не се заблуждавайте, че групите за поръчкови убийства и групите за отвличания са някакви фирмички, които си работят по собствена програма и се издържат от парите, които получават от откупите! Плащането е предварително!

Нашият бизнес поръчва отвличанията и убийствата на конкурентите си.

Що за манталитет е това?! Има нещо много дефектно, много сбъркано в нашата държава. То започва от това, че част от бизнесмените смятат, че трябва да са единствени, да са само те! Те не искат бизнесът им да върви добре, искат само те да имат бизнес! Поради което са готови дори на убийства и отвличания за постигане на целите си. Ако няма търсене на този род услуга, няма да има и хора, които да се занимават с това.

Маниащината на Цецко и Бойко да извадят “Килърите” на празника на МВР, предизвика това да се бърза при липса на техническо време. Така те рискуваха да провалят операцията за правосъдието, за да спечелят общественото мнение. Не приемам в битката за общественото мнение да се разказват уликите по вестниците. Не осведомявайте противника на правосъдието за това, което сте намерили – работете, вържете си доказателствата, дайте ги на съда! Уверявам ви, че няма политици, няма магистрати и няма нормални хора, които да искат в България да има поръчкови убийства и отвличания! Няма такива!

- Какво мислите за специализираните съдилища, които предстои да бъдат създадени?
- Как може в главата на една нация да се появи мисълта, че трябва да поиска съдилища за съдене на хора без доказателства и по поръчка?! Няма място за извънредни съдилища! Ние такива ли сме овце, че всеки със стригане, бой и сръбска музика да може да ни управлява?!

Съпротива в парламента! В неправителствения сектор! Трибуна в медиите за всички, които са просветени, за да стане ясно кое за какво се иска!

- Усеща се затопляне в отношенията между премиера и президента... На какво се дължи според вас?
- Ситуацията е като в сапунен сериал. Там ситуацията ту се затопля, ту се захлажда. Какви са отношенията между президента и премиера личи от съпоставката между сериала “Стъклен дом” и всеки произволно избран турски сериал... В произволно избрания турски сериал има емоция, а в българския “Стъклен дом” – няма! В турските сериали се употребяват думи като чест, морал, достойнство, в българския сериал “Стъклен дом” такива думи отсъстват. Отношенията президент – премиер са като в българския “Стъклен дом”!

- Какво мислите за отстраняването на ген. Атанасов от “Информационно обслужване”?
- Разбрах, че

Монката Дянков искал да продава “Информационно обслужване”!

Сигурно Наско Атанасов – хубав-лош, седесар-неседесар – няма да е бил много съгласен... И понеже се е явил прът в колелото на историята, те са го разтребили!

А Костов нали е съдружник във властта – какъв е проблемът?! Той се държи като троянчани по време на създаването на първите социалистически организации. Създали ги и - отишли на манифестация. Отпред вървяла духовата музика, а троянчани стъпвали с единия крак на тротоара, с другия на улицата – за да кажат каквото им изнася после – или че са в манифестацията, или че не са... На Костов му е такава работата с властта! Явно му е отражение от соцпериода...

- А в БСП какво се случва в момента?
- Нищо не се случва. Те седят по трибуните и нещо си решават помежду си, стадионът е празен, а Бойко Борисов разиграва мачле със звездите и с шефа на Нова телевизия!

Най-големият проблем на БСП – възрастовият състав, който няма никаква нагласа за промени, просто ще потопи партията като котва. Решение на този проблем няма. Това са просто възрастни хора, които не искат промени...

На върха на БСП се случва нищоправене. Чакат някой да ги обикне поради това, че намразил Бойко Борисов!

Преди няколко месеца

на президента му беше хрумнало, че трябва да се сменя Станишев.

Една седмица се говори, че има подписка, но никой не признава, че стои зад подписката... Е, добре, ама какви пък сте водачи?! Най-титулуваните персони – какви сте водачи?! Не можеш да караш хората да влязат в огъня, а ти да си отзад... И шишкаш тази или онази риба да стане да се изкаже!

После – какво се предлага? Георги Кадиев, който е кандидат за председател на БСП, за кмет на София и за не знам си какво си... Направил си щаб да прави кампания... Да станеш лидер на една опозиционна партия, не значи да си опозиция на нейното ръководство, а да си опозиция на властта! И то по-ефективна от сегашната...

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Татяна Дончева: Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев и Ваньо Танов ще бутнат правителството! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди