изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:34 EET
Какво ще остане от София след по-силно земетресение?    
Коментари Земетресението в Чили беше със сила 8,8 по Рихтер, жертвите бяха между 270 и 800 (между идентифицирани и безследно изчезнали).
Земетресението в Хаити беше със сила 7 по Рихтер, жертвите бяха между 170 000 и 200 000 (между потвърдени и предполагаеми).


Последното земетресението в София беше със сила 3,5 степен и само уплаши софиянци. Но недостатъчно. Защото София може да се нарече обречен град при евентуално по-силно земетресение. Евентуалните жертви в столицата на България ще са по-скоро към столицата на Хаити (Третия свят), отколкото към Чили (цивилизования свят). Да не дава Господ, но може да станем свидетели на по-страшни опустошения дори от тези в Турция. При земетресението там преди години се срутиха множество нови сгради поради калпаво строителсто и лоши материали – цимент и др.

Какво може да стане в София при по-силен трус?
Има два проблема – единият е качеството на строителството (и ново, и старо), другият – повредените от разни реконстурции сгради, за да ги превърнат в магазини. Преди време e-vestnik пусна статия и снимки от центъра на София, с коментар на инженери кои сгради за застрашени от земетресение. Цялата “Витошка” например е с разбити стени в основите на сградите, за да се направят витрини. Според инженерите това е пагубно при едно по-силно земетресение. Така са разбити хиляди сгради из София (и цяла България), за да се превърнат в магазини и заведения. Това всичко е станало със съответните разрешения от общини и с подписи на инженери и архитекти, и със съответното съгласие на живеещите в сградата (тук-там – не съвсем, но това са подробности). Тоест културата на нацията – културата за безопасност – е ниска.
Другата страна е калпавото строителство. Заблуждават се онези, които си мислят, че при социализма строителството е било по-добро. Например при земетресението във Вранча, Румъния, през 70-те години (7,3 по Рихтер), в Свищов се срутиха два 8-етажни жилищни блока и няколко други сгради, които бяха на доста голямо разстояние от епицентъра, извън най-засегнатите райони в Румъния. Единият паднал блок е в центъра на Свищов, в него е живеел елитът на града, включително кметът. И със сигурност не е строен през пръсти, но всеобщата технологична култура в тогавашна България е била на такова равнище, че ако проектът е бил с някаква степен на защита от земетресения, изпълнението с лоши материали е направило възможно да се срути.

Тогава са обявени 120 жертви (при социализма лошите неща се покриваха, да не плашат населението), днес данните са за 250 жертви - колкото доказаните жертви в Чили през февруари. В общи линии при социализма строителството е калпаво – и като материали, и като инженерен проект. Такива блокове като в Свищов в София има хиляди. Само не е имало по-силно земетресение да се види колко от тях ще издържат.

За да стане ясно как се строи в София – и преди, и сега – е достатъчно да се погледнат бетонните елементи на трамвайните линии. Още от времето на соц-а тези елементи, в които са поставени релсите, се разпадаха, бетонът се ронеше и отгоре се показват железа от арматурата.

Години след социализма бетонът е също толкова нискокачествен и новите бетонни елементи по трамвайните линии се ронят по същия начин и през няколко години ги кърпят или ги сменят. Който е ходил във Виена, примерно, може да види, че там бетонните елементи, в които слагат релсите на трамвая, не са мръднали с десетилетия и никой не ги сменя. Бетонът там е бетон. При нас бетонът се рони. Особено пък на капаците на разни шахти по тротоарите – той е толкова трошлив, че на места зейват дупки, само арматурата крепи капака и предпазва някой да не пропадне в дупката.

А бетонът в сградите? Кой ще гарантира, че при бума в спекулациите с имоти, при които фирми печелеха от бързо строителство по 100-200% върху вложените средства, има качествено строителство? Че бетонът в сградата е бетон? Той няма как да се види като на трамвайните релси.
Един по-силен трус може да покаже какво е качеството на строителството. Който си мисли, че няма такава опасност в София, се лъже – тя е земетръсен район. Шефът на геофизичния институт на БАН Николай Милошев допуска, че последното земетресение е възможно да е предпоследно, предшестващо друг трус – т. нар. фортшок.

България е районирана и за всеки район е определена степен на земетръсност, за която сградите трябва да се изчислят и осигурят. За София  има определени различни степени на земетръсност през годините. След разрушителното земетресение в Стражица, усетено и в столицата, през 1986 г., е определена 9-а степен. Преди това сградите са били осигурявани по проект за 8-а степен земетресение, а преди земетресението с епицентър Вранча (Румъния) през март 1977 г., степента е била 7.
Тоест – всички сгради преди 1977 г. са проектирани да издържат 7-а степен земетръс. Но никой не знае как са изпълнени. При социализма инженери и архитекти са изпитвали страх от изпълнението на собствените си проекти и са се страхували да живеят в собствените си сгради (виж някои примери тук).
Сега в столицата една до друга съжителстват сгради, които са изчислени за девета, осма и седма степен земетръсност. Уж изчислени и с предвидени защити, но не се знае как са изпълнени. И отделно са изтърбушвани и преустройвани от собствениците им…

Но иначе след последното земетресение, което стресна софиянци, веднага се появиха вицове, както и при соца по време на румънското земетресение. Сегашният актуален виц е следният:

Пресцентърът на Народното събрание изпрати съобщение до медиите във връзка с редица спекулации в относно земетресенията в София. В съобщението официално се отричат информациите, че трусовете са били предизвикани от председателката на правната комисия Искра Фидосова, която скачала на въже. http://e-vestnik.bg

 


Сходни връзки

Какво ще остане от София след по-силно земетресение? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди