изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:18 EEST
Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000    
Любопитно7000 души в света имат не червена, а синя на цвят кръв, съобщи Ройтерс като цитира списание “Ню Сайънтист”.Англичанката Поли Нетин (12 г.) е обикновено момиченце, само дето кръвта й е като патладжан. Още при раждането й в хематологичния център уверили родителите, че детето ще се развива нормално.


Защо кръвта е синя, в буквалния смисъл? Отговорът бил неочакван: за всичко е виновна противозачатъчната медна спирала, която майката на момиченцето носила няколко години, преди да забременее.

Лекуващият лекар на Поли, професорът от Лондонския център по хематология Робърт Ефреси, пояснява:

\"В света има около 7000 души, чиято кръв е със син нюанс. Наричат ги цианетици от cyanea (на латински - син). Желязото в кръвта им е заменено от медта, без това да променя функциите й. Само цветът й е синьо-виолетов, получен от мед с железни примеси\", казва той.

Учените обясняват появата на цианетиците със законите на еволюцията. Природата обикновено се застрахова, като съхранява необичайните неща.

В случай на стихийно бедствие или промяна на околната среда или климата, при епидемии. Когато “нормалните” загинат, “отклоненията” ще оживеят и ще създадат нова популация.

Цианетиците не страдат от обичайните болести на кръвта - микробите не успяват да атакуват медните клетки. Синята кръв много по-бързо се съсирва и дори сериозни травми не предизвикват кръвотечение.

Според проф. Робърт Ефреси бумът на цианетици обаче не е презастраховка на еволюцията, а се дължи на механичните контрацептиви: вътрешноматочни спирали и диафрагми, които съдържат мед.

Оказва се, че изразът “синя кръв” - като знак за благороден произход - не е случаен. Някои от благородните рицари, поставили началото на древни благороднически родове, действително са имали синя кръв. Тя се е дължала на медните им ризници.
http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000 | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кръв с цвят на патладжан тече във вените на 7000
Автор: Anonymous да 2010-09-20 @ 17:59 EEST
Отсега на татък всички Левсикари да носят ризници на мачовете!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди