изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:54 EET
Кафето    
Любопитно Kафето е широко разпространена напитка, приготвяна от плодовете (зърната) на вечнозеленото кафеено растение – дърво или храст, разпространено предимно в страни със субтропичен климат (Латинска Америка, Карибите, Африка, Арабски полуостров, Индонезия).

Кафето е познато в много разновидности. Робуста и Арабика са двата основни вида кафе. Кафееното растение Робуста обитава предимно долини и дава плодове с по-високо съдържание на кофеин. Качествата на кафето зависят и от продължителността на печенето на зърната – по-дългото изпичане засилва аромата на кафето, както и от начина на приготовление на напитката. Едни от най-популярни са френско, американско, италианско, европейско, виенско, турско кафе. Инстантното кафе се получава при изсушаване на прясно смляно кафе.

Кафето съдържа кофеин колкото или по-малко от чаените листа – 1.5-3%, но в една чаша кафеена напитка се слага повече кафе. Кофеинът е естествено вещество, което се съдържа в много растения, най-известни от които са чаят, плодовете на колата, какаото. Той има изразено физиологично действие, като ободрява и стимулира организма, подобрява работоспособността, стимулира дишането и сърдечната дейност. Абсорбцията на кофеин от кафето в стомашно-чревния тракт е бърза и пълна. Кофеинът постъпва в кръвта и достига най-високо ниво 30-45 минути след питейния прием. Времето, за което организмът се освобождава от половината от приетия кофеин (неговите метаболити) чрез урината, при здрави хора е между 4-6 часа. Това време се удължава на 18-20 часа при бременни жени, както и при други особенни състояния. Някои хора са чувствителни към кофеина в кафето и други напитки и храни. При наличие на някои състояния (тревожност, депресия, напреднала възраст, бременни и кърмещи жени) кафето трябва да се ограничава до 2 - 3 малки чаши кафе дневно или да се избягва.

Не се препоръчва консумацията му при хора с високо кръвно налягане, диария, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, нарушения в мастната обмяна с повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, при ревматоиден артрит. Голямата консумация на кафе може да повлиява усвояването на желязото от храната и да засилва отделянето на калций с урината според някои изследвания. Голямата употреба на кафе от бременни жени, съчетана с други неблагоприятни фактори (тютюнопушене) увеличава риска от спонтанни аборти, ниско тегло на новороденото. Ето защо, консумирайте кафе за здраве и бодрост с мярка. Американската диетологична асоциация препоръчва употреба на кафе не повече от три чаши дневно. http://dieti.gbg.bg

5 големи грешки, които допускаме при отслабване

Утрото е по-страстно от вечерта!

Кафето намалява опасността от рак на простатата

Малайзия - страната на кафето-афродизиак

Кафето било полезно за мозъка и черния дроб

Диета според кръвната група

 


Сходни връзки

Кафето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди