изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:54 EEST
Банда мошеници свила имоти за 40 млн. лв.    
Ред и сигурностПрестъпна група за имотни измами е вършеела в Бургас десет години. Неин бос е Здравко Донев-Капона, на 39 г. Той бе задържан при спецакция заедно с аверите си Иларион Иванов Начков-Чакала, на 35 г., Никола Киров-Швейка – 64 г., и Петър Шейков-Толума – 55 г. Петият от основните играчи в бандата Боян Митков Добрев, на 45 г., в момента излежава присъда за подобна измама, но за МПС, в Бургаския затвор. В бизнеса на групата са участвали още 30 души.


Първоначално беше обявено, че Капона и хората му са присвоили около милион и половина лева, но след като кълбото започнало да се разплита, вече се смята, че сумата е около 40 милиона лева. Смайващата цифра се получила, след като измамени започнали сами да се обаждат в полицията, когато разбрали, че Капона и бандата му са прибрани на топло. Бургаските полицаи се смаяли, след като само за три дни им се обадили над 150 души не само от Бургас, но и от Айтос, Сливен и Карнобат.

В играта са замесени и добре познати лихвари от региона като Кютука от Айтос и Иван Донков от Бургас. Те са финансирали част от сделките, като са давали насила заеми на жертвите. Самите схеми за ограбване са няколко и за десетте години са били добре обработени.

При всечки е действано чрез подставени лица. Част от имотите са ипотекирани без знанието на собствениците – те научавали от банките впоследствие. Стойността на ипотеките е над 15 милиона лева. Други от собствениците направо са изгубили имотите си. Жертва на измамниците са ставали предимно възрастни хора без наследници. Обирани са и социално слаби и представители на малцинствата.

Здравко Капона е криминално проявен, осъждан за побой. Името му нашумя преди няколко години, когато в личните му автомобили пред дома му на ул. \"Гурко\" 33 бяха забити кирки. Изповядването на сделките за покупко-продажбата на имотите е ставало при едни и същи нотариуси. Разследване на „ШОУ” показа, че

нотариусът с най-много сделки е Огнян Желев.

В повечето случаи при покупко-продажбата на имотите са се явявали лица, използващи фалшиви лични карти с данните на съответния собственик на имота. По този начин истинските собственици са губили имотите си, без да имат представа за това. Преди години нашумя много случаят с къщата на Милко Хатев, която е паметник на културата. 66-годишният бивш актьор беше брутално ограбен и измамен от хората на Капона чрез серия от фалшиви сделки и прехвърляния. Заради стреса и тормоза той почина. В случая обаче странното е, че полицята дълго време не предприемаше нищо, въпреки че целият град вече знаеше за измамите на Капона и хората му.

В друг случай собственик на четири апартамента и един магазин, намиращи се на ул. „Иван Богоров” и ул. „Цар Симеон І” в Бургас, е бил принуден да прехвърли собствеността на имотите си върху един от членовете на групата. Тъй като два от имотите са били в съсобственост с неговата майка, е използвана жена с фалшива лична карта, която да изповяда сделката, представяйки се за майка на потърпевшия.

Впоследствие същият е принуден да напусне Бургас. При друг случай с продажбата на два апартамента, намиращи се в централната градска част на Бургас, отново е използвано фалшиво пълномощно и пълномощник. Собствениците са възрастни сестри, без живи роднини.

Част от имотите, нарочени от групата на Капона, са били непродаваеми, тъй като са обитавани от реалните им собственици, които не са и подозирали за извършваните измами. Престъпната група е ипотекирала тези имоти пред банки, за да вземе налични суми, без знанието на собствениците. За осъществяване на тази измама отново са ползвани фалшиви пълномощни и лични карти.

В други случаи групата е действала по-брутално. Тук са се намесвали и лихварите. Когато някой длъжник се забатачи и спре да плаща, Капона и хората му са отивали и са предлагали да му „помогнат”. Те са му казвали, че ще му дадат нов кредит обикновено при лихва 6 на сто месечно, но той трябва да гарантира с имота си. В повечето случаи длъжникът се съгласявал, защото това било за него глътка въздух и отсрочка на плащанията. След това обаче отново спирал плащанията и имотът му се озовавал в ръцете на Капона и хората му. В тези случаи те давали процент от сделката на въпросния лихвар, който им помогнал „в намирането на клиент”. Ако длъжникът не искал да вземе нов кредит, той бил „убеждаван” да го направи. Най-често методът бил счупен крайник, но се е стигало и до

обесване с главата надолу.

Преди две години 61-годишен мъж от бургаския квартал “Долно Езерово” бил затворен в избено помещение и оставен три дни без капка вода. Когато са влезли при него, той скимтял като бито куче и се е молел да подпише документите. В друг случай 43-годишен ром, който имал къща в кв. “Горно Езерово”, бил накаран да подпише ипотека на Капона, като бил удрян с гумена палка по ходилата в продължение на часове. Накрая краката му се превърнали в кървава пихтия, а на места се виждали дори и костите. Смазаният ром загубил съзнание и когато го свестили със студена вода, веднага подписал.

От полицията в града споделиха и за случая, в който човек бил мъчен със солен разтвор, налаган върху оголени рани.

Кълбото с измамите на групата на Капона се разплита с огромна скорост и се очаква още хора да се оплачат в полицията. За целта в Бургас беше обявен специален телефон. Така след десет години измами, рекет и стотици нелегални сделки Капона беше хванат натясно от полицията. Според специалистите обаче предстои много тежка съдебна битка. Обвиняемите смятали да ангажират елитен екип от десетина юристи. Били готови да платят космически хонорар от 400 хиляди лева, ако адвокатите успеят да ги отърват от кауша.

Бургаската полиция ще поиска да бъдат направени проверки на всички банкови сметки на членовете на групата, а също и на имотното им състояние. Ще се търси и съдействието на комисията “Кушлев”. Ще се проверят и официално декларираните приходи на всеки един от бандитите и ще се направи съпоставка отговарят ли те на имотното им състояние. Тогава към тях е много вероятно да бъдат предявени и още обвинения.

Прокуратурата ще разчита на свидетелските показания на многото жертви в съда. Засега обаче почти нямало хора, навити да говорят публично против Капона и хората. Според информация на „ШОУ” някои от жертвите вече били заплашвани по телефона от билзки на Капона, че ако говорят, ще бъдат пребити или ще подпалят останалото им имущество.

Бургас, Петър АНГЕЛОВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Банда мошеници свила имоти за 40 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди