изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:52 EET
ОБРАНИ ОТ ДРАГАНОВЕЦА ПОРЪЧАЛИ РАЗСТРЕЛА МУ    
НовиниОщетени от лихварския бизнес на Драгановеца вероятно са поръчали стрелбата по него, това е една от версиите, по която работят криминалистите. Другата е, че става въпрос за разчистване на отношения покрай наркобизнеса. Макар и да излежава ефективна присъда в затвора в Бобов дол, Стоян Кръстев е успявал да върти търговията с дрога и е снабдявал лишени от свобода с дрога. 

Месеци преди да бъде гръмнат е имало спречкване между негови хора и дилъри на Янко Ваташки-Лудия. Той също е зад решетките и успя за кратко време да се превърне сред лидерите в затворническия бизнес с наркотици. Апетитите на Драгановеца около дрогата са станали причина да се стигне до конфликт. Станислав, синът на простреляния бизнесмен, е бил упълномощен да управлява делата на баща си, докато той е в затвора. 

Друга версия свързва пряко стрелбата по Стоян Кръстев с убийството на Юри Галев. Според криминалисти атентатът е извършен по сходен начин. Това, което килърите на Драгановеца не са взели предвид обаче, е разстоянието, от което е използвано оръжието, разкриха пред “ШОУ” криминалисти, участвали в първоначалния оглед. Както стана ясно, самият Стоян Кръстев е близък с един от “Килърите” – Янко Попов-Туци, който бе обявен за основен поръчител на убийството на Галев. 

Куршумите са застигнали Драгановеца около 20.30 часа на 18 септември. По същото време перничанинът, който е пуснат в отпуск уж да лекува дисковата си херния, е купонясвал с приятели в почивната база “Райски кът”, която отскоро притежава. Той излязъл да се поразведри на въздух, преди това споделил с приятел, че е пил малко повече. В момента, когато минавал пеш от задната към предната част на почивната база, проехтели изстрелите. 

Убиецът залегнал в храстите 

на отсрещния хълм, на около десетина метра. Изчакал мишената му да застане с гръб към него. След това стрелял два пъти. Интересното е, че в този момент Драгановеца не усетил никаква болка и помислил, че запалката, с която в този момент си палел цигарата, му е гръмнала в ръцете. Като видял, че жертвата му е още жива, килърът стрелял отново, този път уцелил бизнесмена в областта на сърцето. Усещайки остра болка, Драгановеца се обърнал назад и успял да види килъра. Пред полицаите дал описание – среден на ръст мъж, слаб, с приведена фигура. След това направил две-три крачки, след което се строполил до оградата. 

На помощ се притекла втората съпруга на бизнесмена, която чула изстрелите и като го видяла, повикала Бърза помощ. Росица завела и полицаите до мястото, където били гилзите. Ченгетата установили, че вероятно е стреляно с пушка. 

В момента на стрелбата самата база била пълна с почиващи. Разбрали, че се стреля, те хукнали да се крият по стаите си. Опаковали си на бързо багажа и се изнесли с колите. Преди още да дойде Бърза помощ, приятели на Драгановеца го качили на “Мерцедес” и го откарали към Пирогов. Там се оказало, че Драгановеца е изкарал късмет, защото единият от куршумите е минал на милиметри от аортата, но не е засегнал сериозно наркобоса. 

“Нищо не ме питайте, вие много добре знаете кой ме е поръчал”, повтарял само Драгановеца и отказал да говори.

Самият той е насочил полицаите по версията, че е станал мишена на Митьо Очите. Двамата са врагове още от времето, когато Драгановеца излежаваше присъда в Казичене. Именно пернишкият бандит подхвърли на медиите снимки, на които се виждаше как несебърският наркобос купонясва на барбекю с приятели. 
Впоследствие се оказа, че всъщност не бил навън, а на територията на затвора, но това бе достатъчно за преместването на Димитър Желязков в затвора в Белене, където бе поставен на много по-строг режим.
Новината за стрелбата по Драгановеца обиколи Перник за часове. Самият той не е сред най-обичаните – твърди се, че покрай лихварския си бизнес е 

успял да лиши от имоти и коли 

дори и хора, за които твърдял, че са му приятели. 

“Той просто не се спира пред нищо. Имало е случаи, в които сам е предлагал заеми, след което се е оказвало, че имаш да му връщаш огромни суми пари с лихвите. Самият комплекс “Райски кът”, където Драгановеца бе прострелян, също е придобит от близък на бизнесмена, който не успял да си върне парите. 

Преди около десет години комплексът бил собственост на бизнесмена Димитър Мирчев. След като го закупил, той решил да вземе около 100 бона от Стоян с намерението да инвестира парите в комплекса. В началото нещата потръгнали, през уикендите на базата се събирали минимум по 3-4 хиляди души, спомнят си местните хора. Когато отишъл да връща първия транш от дълга си, Мирчев бил изненадан, че всъщност сумата е десетократно по-голяма. За известен период той успявал да набавя парите, но в един момент дори и оборотът от комплекса не стигал, за да издължава вноските си. Накрая в “Райски кът” дошли хора на Драгановеца и наредили на Мирчев да се изнася. Сложили ръка не само върху почивната база, но и на плувния басейн с бара и ресторанта. 

Дори и от затвора пернишкият бандит не спира да върти лихварския бизнес. Така се сдобива и с ресторант “Двореца”, който пък взима от друг пернишки герой – Риже. Схемата е отново същата – наследява заведението, след като предишния му собственик взима голяма сума пари, която не успява да върне заради непосилните лихви. 

Драгановеца не се поколебава да прецака дори и всяващия страх в региона – Васил Маникатов. От него той се сдобива с джип “BМW Х5”, чийто лизинг все още не е изплатен. След като влиза в затвора, Драгановеца дава колата на сина си Светослав, който често е забелязван да бръмчи с нея из Перник. Малко преди стрелбата по Драгановеца колата е запалена от неизвестни лица и изгаря до основи. 
От хора, работещи в миналото до Хайо, Стоян Кръстев успява да се сдобие с друга кола – мощен пикап, марка “Линкълн”. 

“В Перник почти няма човек, който да не е искал този човек да го няма, заради това и работата ние много трудна. Не можем да се спрем с категоричност само на една версия, но действително на този етап наблягаме на възможността да е засегнал някого с лихварския си бизнес”, твърди пред “ШОУ” източник от разследването. 

Самият Стоян Кръстев показал на ченгетата sms, който получил преди време от Митьо Очите. “Мъртъв си”, гласяло краткото съобщение, без да уточнява кога и къде Драгановеца ще се разделя с живота си. 
Бодигардове на перничанина също дали показания пред криминалистите и потвърдили, че шефът им се страхувал за живота си заради влошените си взаимоотношения с несебърския наркобос. Според източници на “ШОУ” обаче бизнесменът нарочно лансира тази версия, за да не излязат на бял свят далаверите му покрай лихварството. В момента той бил на косъм да изземе от свой приятел голям туристически комплекс край морето. 

Тъмно минало 

Самият Стоян Кръстев е добре позната фигура в региона. Прочува се още в средата на 90-те покрай непрекъснатите си хулигански прояви. Не се колебае да се конфронтира дори и с хора, които по това време имат стабилни позиции сред т. нар. групировки. Изключително нервен и избухлив, той често се впуска в побоища. Сред хората, които си остават негови врагове за цял живот, е Николай Христов-Хайо. Двамата се скарват заради внесена от Испания кола и без много да му мисли, Драгановеца го натоварва в багажника на автомобила си и го разнася няколко часа за назидание. След разстрела на Хайо през 2008 г. дори за известно време се проверява версията, че е поръчан от Драгановеца, но ченгетата не успяват да съберат достатъчно доказателства. 

Мигът на слава за Драгановеца настъпва с отвличането на певицата Тони Дачева. На 10 септември 2005 г. той и брат му Кръстьо канят в "Райски кът" певиците Тони Дачева, Алисия, Теодора и Ивена, за да попеят на купона по случай закриването на летния туристически сезон. В сутрешните часове на 11 септември Алисия, Теодора и Ивена получават хонорарите си, събират си багажа и си заминават. По предложение на Драгановеца Тони Дачева и личната й озвучителка остават да преспят в "Райски кът". На сутринта обаче двете най-"любезно" са уведомени от Стоян Кръстев, че не могат да напуснат територията на хотела, защото Дачева е получила 1400 лв. хонорар, но вместо шест песни е изпяла само две. Фолкпевицата успяла да се освободи, след като се обадила на приятеля си по онова време – Найден Милков (един от основателите на Първа частна милиция в Бургас). Той реагирал веднага и се обадил в полицията. 

Документално 

Срещу Драгановеца има издадена присъда за притежание на наркотици. В миналото е съден и за организиране на престъпна група. По време на делото като свидетели се явяват десетки негови бивши и настоящи служители, които разкриват престъпните му схеми и разказват как е била организирана търговията с наркотици. Описват и връзки на перничанина с високопоставени служители на прокуратурата и общината. Разказват как всъщност стартира престъпната кариера на Драгановеца. Според свидетелските показания той се намесва в търговията с наркотици постепенно и дилетантски: “Продавахме главно кокаин. 

Започнахме със 100 грама, после качихме на 200, а накрая - на 400 грама. От всеки 100 грама печелехме чисто по 1000 марки. Дрогата я взимахме от София, карахме я до Перник, като я криехме между краката си в памперси и я продавахме на едни турци. Какво те са правили с нея - не знаем..."

Свидетелят, с чиито показания “ШОУ” разполага, разкрива обстоятелства и около хазартната дейност на шефа си, която стартира в началото на 90-те: 

"Отначало Стоян имаше пет собствени покер-автомата, а други десет държеше заедно с някакви сърби. Постепенно избутахме сърбите от бизнеса, останахме сами и организирахме собствено производство на покер-автомати. Само за две години покер-автоматите ни станаха 300, като имахме зали из цяла България: Разград, Исперих и Лозница; Перник и Радомир; Дупница и Бобов дол; Благоевград, Кресна, Сандански, Петрич и с. Тополница.

Отначало тези автомати работеха без никакво разрешение, защото такова не се изискваше. Когато лицензирането стана задължително, заедно със Стоян Кръстев занесохме лично в Министерството на финансите, на секретаря на Комисията по хазарта, един куфар с пари. Не му знаем името на този човек, но си го спомняме много ясно - среден на ръст, леко накуцващ с единия крак, а кабинетът му беше на третия етаж в министерството. 

В куфара имаше 22 000 марки

Стоян Кръстев остана в стаята насаме с него и след малко излезе с разрешителното, издадено на фирма ЕТ "Иван Иванов - ОМ". Акцизът го плащахме във вид на специални стикери за покер-автоматите на данъчните в Перник. Обикновено давахме пари за 10-15 автомата, а всички останали покер-автомати в страната ги "легализирахме" с ксерокопия на тези стикери. Всичко, което се изкараше от покер-автоматите, Стоян Кръстев вкарваше в пернишката заложна къща "Фламинго", която по онова време официално не беше регистрирана никъде.

По-късно, когато лицензионният режим се затегна, Стоян изкара още три разрешителни на името на ЕТ "Иван Иванов - ОМ". За целта даде по 1000 марки за разрешително на някакъв от Комисията по хазарта в Министерството на финансите. Още по-късно, през 1998 г., когато режимът наистина стана много строг и ние трябваше да лицензираме всичките си автомати, избрахме 20 от най-силните обекти и лицензирахме само тях. А за останалите един човек от Перник срещу 200 марки на комплект ни направи фалшиви документи - полицейските печати, разрешителните от кметството, договорите за наем на залите, архитектурните книжа. Общо сме му платили 4000 марки за всичко.

За да минат документите през Министерството на финансите, Стоян се свърза с друг свой човек в Комисията по хазарта. Цялата операция ни струваше 9600 марки, две 
златни гривни, 

часовник "Ролекс", две кози и един пръч

Гривните струваха общо 1150 долара, а часовникът - 2000 долара, и бяха купени от София, а козите и пръча Стоян ги взе от фермата си в село Лилянци. Седмица по-късно човекът на Стоян в хазартната комисия беше уволнен, но не заради нас.

Продължавахме да плащаме акцизи за 20 автомата, а в действителност работеха двеста. Имахме си един данъчен инспектор, който получаваше по 1000 марки на месец, за да ни покрива. После него го махнаха и дойде друг. Той беше по-скромен и получаваше по 500 марки месечно, но въпреки това направи покрай нас общо 3000 марки.

През всичките тия години си имахме хора и в икономическата полиция в Перник. На ченгетата сме давали различни пари, но обикновено тарифата се движеше между 300 и 500 марки месечно. За да ни казват кога тръгват на проверки с данъчните. Предупрежденията ни трябваха както за игралните автомати, така и за заложната къща "Фламинго".

Общо по това време на заплата при Стоян бяха още няколко ченгета от други служби, няколко следователи и един съдия. Причината е, че повечето от нас си бяхме от "контингента" - с по 10-15 висящи преписки за извършени престъпления. Плащал е различно, в зависимост от услугата. Веднъж един негов служител сгази с колата си човек. Следователят получи 400 марки и промени спирачния път на колата. А съдията го осъди условно, въпреки че нашият човек вече имаше друга присъда. 

Подобна е схемата, по която за нас работеше и един от пернишките прокурори. Разликата е, че жената на прокурора и Стоян въртяха съвместно едно заведение”, става ясно от свидетелските показания. По думите му шефът му обичал и оръжията: “Стоян винаги е разполагал с много и най-различно оръжие. Всякакви пистолети - "Макаров", "Браунинг", "Маузер", "ТТ" и един револвер "Питон"; ловна карабина, автомат "Калашников", като над 80% бяха с изтрити номера. Виждали сме още ловни пушкала - ижовка и туловка, автомати "Заги" и "Узи". И взрив, много взрив, който му го караха от Разград - "С-4", амонит и тротил. С все фитилите и капсул-детонаторите.”
http://www.blitz.bg
Мария НИКОЛАЕВА
 


Сходни връзки

ОБРАНИ ОТ ДРАГАНОВЕЦА ПОРЪЧАЛИ РАЗСТРЕЛА МУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди