изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:29 EEST
Какво е киста на яйчниците? Опасни ли са кистите на яйчниците?    
Здраве В дейността на половите органи една от най-важните роли се пада на яйчниците. Те са жлези, разположени от двете страни на матката, близо до тазовите стени, свързани с еластична връзка. Наподобяват формата на бадем, а големината им се мени под влияние на цикличните промени. Повърхността им в началото е гладка, но с течение на времето става неравна. В яйчника за 28 дни една от яйцеклетките (овоцит) узрява и при овулация тя се освобождава, за да бъде оплодена. Ако не се осъществи оплождането, се наблюдава менструация, с която се отбелязва краят на половия цикъл.

Друга функция на яйчниците е свързана с отделянето на полови хормони – естроген и прогестерон. Те са много важни за нормалното функциониране на менструалния цикъл, бременността, както и нормалната женска физиология. Активният период на яйчниците започва през пубертета и завършва с настъпването на менопаузата.

Най-често срещаното заболяване при яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове.
Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др.

Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция се направлява от нервната система. Яйчниците се контролират от хипофизната жлеза. Когато жените са нервни и неспокойни, хипоталамусът, който е много чувствителен на психически смущения, започва да подава грешни импулси към яйчниците. Яйчниковият фоликул не освобождава овоцида, а продължава да се развива, като се пълни с течност. Ако кистата се образува след овулация, освобождаването на двата хормона – естроген и прогестерон продължава.

Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приема на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокират овулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника.

Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.

Кистите се откриват при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Ако имате смущения в мензисния цикъл и дифузна болка ниско в корема (а може да е силна и едностранна), се обърнете към лекуващия лекар. http://az-jenata.bg

Опасни ли са кистите на яйчниците

ФУНКЦИОНАЛНИТЕ КИСТИ
могат да бъдат фолекуларни и лутеинови. фолекуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул (там, където се образува яйцеклетката) не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Така размерите му нарастват и той се превръща в киста. Тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля. Има случаи обаче, когато кистата продължава да се уголемява и може да достигне големина на ябълка. Тогава започва да притиска други органи предизвиква болка и смущение във функциите им. В случаите, когато кистата се уголемява и започне да надминава седем сантиметра в диаметър, трябва да се започне медикаментозно лечение или директно отстраняване.

ЛУТЕИНОВИ КИСТИ
се образуват, когато фоликулът се отвори, започнат нормалните процеси в организма ви, но след това той се напълни с кървава течност и пак се затваря. Тези кисти е възможно да предизвикат менструални смущения и болки, както и да се спукат, предизвиквайки болезнени симптоми. Но също като фолекуларните, те най-често изчезват от само себе си и не е задължителнода се третират.

Гинеколозите твърдят, че редовният прием на противозачатъчни таблетки предпазва почти на 100% от образуването на функционални кисти. Това не означава, че трябва безразборно да си назначавате подобни медикаменти, а само когато е препоръчително за конкретния случай. Органичните кисти имат по-сложен произход и той може да бъде много разнообразен. Тъй като е възможно да дегенерират в рак, оперативното им отстраняване е задължително!

ПОЛИКИСТОЗНИТЕ
яйчници са друг често срещан проблем при жените. Тази диагноза често се асоциира с евентуално безплодие, което не е невъзможно, защото при това състояние на яйчниците, овулацията много често не съществува. Средно около 10-20 фоликули започват да зреят във всеки яйчник, но те не се развиват напълно и остават в организма. В резултат на това върху яйчниците се появяват нови и нови фоликули. Затова овулацията почти изчезва, а менструацията става много обилна. С времето, поради големия брой фоликули обаче, се повишава и отделянето на някои хормони в кръвта. Това води до дисбаланс във функционирането на организма, а като резултат циклите на жената спират, възможно е напълняване, прекалено окосмяване, както и поява на акне. Лечението на поликистозата на яйчниците се извършва медикаментозно, но при по-тежките случаи се прави операция, която не е опасна.

Лекарите твърдят, че има силна връзка между емоционалното състояние на жената и появата на кисти. Обяснява се с факта, че яйчниците се контролират от хипофизната жлеза и ако сте много нервни и неспокойни, е възможно да се изпращат грешни сигнали към тях и така се нарушава функцията им. Симптомите най-често са болки долу в средата на корема или едностранни, възможно е много силна или много слаба менструация, силно течение, понякога с леко кървав цвят, както и тежки, болезнени спазми (обикновено при спукване на кистата). Може да имате киста и без дори да подозирате, защото в много от случаите няма никакви симптоми. Препоръчително е да се правят гинекологични прегледи през шест месеца.  http://www.lekar.bg


 

 


Сходни връзки

Какво е киста на яйчниците? Опасни ли са кистите на яйчниците? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди