изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:10 EEST
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА    
Икономика Компанията направи заявка за най-мащабния проект за производство на енергия от вятъра у нас. Той трябва да приключи до 2016 година и в Добруджа да се изградят десет ветроенергийни парка с обща мощност 1020 МВ

 

Инвестиционната концепция на Енертраг за България, наречена „Добруджа Енергиен лидер 2020”, бе представена пред широка аудитория в Добрич в петък вечерта. Бяха представени немската компания „Енертраг” и представителството й в България „Енертраг Балкан” ЕООД. Гостите бяха приветствани от Деница Ножарова - управител на „Енертраг Балкан” ЕООД.

По време на презентациите стана ясно, че Енертраг АГ Германия е водещ европейски производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Фирмата има реализирани 720 мегавата във ветроенергийни паркове в Германия, Франция и Великобритания. Към момента компанията е активна и в Полша, Италия, Румъния и България. Тя е инвестирала през последните 10-12 години над един милиард евро, като годишните инвестиции възлизат на 100 милиона евро. Има инсталирани мощности от 720 мегавата, обслужва над 1000 генератора, има в експлоатация 6 подстанции 220 кV и 110 кV. Произвежда над 1,35 милиарда kW/h годишно, колкото е необходимата еленергия за население от 1,5 милиона души.

Компанията  предлага цялостен процес - от проектиране до управление на ветроенергийни паркове. Проектирането включва измервания на вятъра, закупуване на земята и изваждане на необходимите разрешителни и лицензи, както и доклад за ОВОС. Вторият етап е финансирането, което обхваща бизнес планиране, финансово обезпечаване и сътрудничество. Третият етап е изграждането на мощностите - от закупуване на генераторите, през изграждане на кабелни трасета до включване в електрическата мрежа. Енертраг работи и по следващите два етапа, а именно -  експлоатация и управление. Компанията предлага цялостно изграждане на ветроенергийни паркове, готови да бъдат пуснати в експлоатация, провежда постоянен мониторинг на всички генератори и разполага със собствена сервизна мрежа.

Компанията е регистрирала и дъщерно дружество в България през 2007 г. Това е „Енертраг Балкан” ЕООД - с цел проектиране и изграждане на ветроенергийни паркове на територията на България. В процес на реализация са два основни проекта на компанията. В съдружие с австрийското дружество ЕВН Натуркрафт, Енертраг изгражда ветроенергиен парк от 25 ветрогенератора с обща мощност 50 мегавата на територията на община Каварна, в землището на с. Българево и град Каварна. Изграждат се и десет нови ветропарка на територията на общините Добричка, Балчик, Генерал Тошево и Крушари - с обща мощност 1020 МВ.

Предвижда се инвестицията от над 1 милиард евро да се реализира до 2016 г. Изграждането на десетте ветропарка ще се извършва на два етапа. При първия етап ще се изградят мощности от 660 МВ, а останалите ще са на втори етап. Ветропарковете ще бъдат свързани в система от 110 кV, която ще работи като една централа, а не като децентрализирани генератори. Включването на всички паркове в една точка ще позволи и включването им в мрежата в една точка - северно от Добрич. Изграждането на тази система ще стане на база опита, който компанията има от работата си в Германия.

Реализирането на проекта ще съответства на областната стратегия да развитие на Добричка област. При реализирането му се очакват сериозни данъчни постъпления. Цялата инвестиция ще възлиза на над 1 милиард евро, ще се създадат нови работни места, ще се произвежда  екологична енергия. Десетте ветропарка ще произвеждат общо над 1000 мегавата собствена еленергия. Ветропарковете ще са разположени на площ от 90,958 кв. км, като при това ще се промени предназначението на 0,484 кв. км земеделски земи, което е 0,01 процента от площта на областта. Гарантира се отстояние от 1000 метра от населените места и минимум 500 метра разстояние между ветрогенераторите. Парковете ще са на поне 19 километра от туристическа зона и няма да могат да бъдат виждани от туристите.

Като ползи от изграждането на ветроенергийни паркове бяха посочени овладяване изменението на климата, надеждното снабдяване с електроенергия, намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Като полза от компанията отчитат и бъдещия си принос за достигане на определените за България 16 процента електроенергия от ВЕИ до 2020 г. С изграждането на такива паркове се откриват дългосрочни работни места, възлагат се поръчки за десетки милиони евро на местни фирми-изпълнителки, дава се сигурен тласък на местната икономика за преодоляване на финансовата криза, икономически и енергийно слаби региони се превръщат във водещи. За местните общини и областта се гарантират дългосрочни солидни данъчни постъпления. От Енертраг обещават също укрепване с чакъл на мерните селски пътища, което значително ще улесни достъпа на земеделските производители до обработваните от тях земеделски земи и ще подобри чувствително пътната инфраструктура в региона.

По време на презентациите стана ясно, че компанията държи да е собственик на земята, където се изграждат ветропарковете. При построяването на парковете се засяга много малка част от земята. След като свърши „животът” на ветрогенераторите, тя отново може да се използва, като се запазва предназначението й на земеделска земя.

Ветрогенераторите не оказват отрицателно въздействие върху отглежданите земеделски култури и върху почвата, подчертаха специалистите на „Енертраг Балкан”. НДТ

 


Сходни връзки

„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-03 @ 21:56 EEST

нелеп ПР. събраха или се опитаха да съберат селските кметове, областен, община Добрич и Сульо,Пульо ,Атанас и аз и да се фукат колко големи работи ще правят.  В Каварна са наникъде, РИОСВ ги стопира  , сега се съдят и пр. Опитават се да се пишат много социално ангажирани.

„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-04 @ 00:48 EEST

Абе верно ли е, че себестойността на един киловат час вятърна електроенергия е двойно по-голяма?

Ако ги въвеждат тези "перки" само заради екологията, аз си мисля че има големо противоречие - от една страна много занижен контрол върху качеството на храните, в т.ч. и ГМО. За каква екология говорим?

„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-07 @ 15:22 EEST
Господин Анонимен мога ли да Ви запитам какво лошо има в това да се поканят селските кметове, областния и т.н? Все пак добре, че има и такива които са социално ангажирани и се опитват да изграждат ветрогенератори в Добруджа! Или може би вашите виждания за развитие на региона за близките 10 год. са по-различни при положение, че и в момента евросубсидиите са с много нисък % на усвояемост.
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-12 @ 18:12 EEST
Колкото по-вече перки се изграждат,толкова е по-скъп ток ще плаща потребетеля.Защото е.р.п.-то е длъжно по закон да изкупува енергията по-най високата тарифа,а и от там ние потребителите по-високи сметки за ток !!!!
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-13 @ 10:36 EEST
Е, по-скъп ток. Аха, ясно. Хем ще очистят територията от местните, за които токът ще е скъп, хем ще докарат по-заможни хора в една екологично чиста територия. Интелигенти!
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-13 @ 19:03 EEST
А ти точно от кои си? От по-заможните ли?Че не те интересува колко ще плащаш за ток!!!Интелигент.
„ЕНЕРТРАГ” ПОДГОТВЯ ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 1 МИЛИАРД ЕВРО В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2010-10-14 @ 00:49 EEST

Ти пък от възпитаност чак между редовете четеш... Къде съм казал, че не се интересувам от цената на тока?!Интересувам се, но никой не ме пита. Щом "Европейският съюз" ми е казал и наредил, ще има да въртя перките докато "ми съ стопят лагерите".  Сега разбра ли от кои съм? :-Р


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди