изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:43 EET
Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена земя!    
Новини
Местните жители на Камен бряг и сдружението Еконорд организират подписка за възстановяването на църковната земя.


Уважаеми господа министри,
Ваше Светейшество,

 

Ние, долуподписаните жители на с. Камен бряг и църковни настоятели, подкрепени от членове и симпатизанти на Сдружение "ЕКО НОРД" с. Камен бряг и всички милеещи за Северното ни черноморие, настояваме:

- Да се възстанови статутът на земите от кадастрална карта на земеделската земя на с. Камен бряг  (под № № 26002 (40 дка), 26003 (10 дка), 26004 (30дка) и 26005 (20 дка) – бивши църковни земи в с. Камен бряг, дарени от жителите за Църквата и за издръжката на храма „Св. св. Константин и Елена” в селото, незаконно прехвърлени към църковното настоятелство в съседното село Свети Никола, като земеделска земя.

- Да се включат в границите на защитена зона "Калиакра" по Натура 2000, в която по право би трябвало да попадат (тъй като този терен е със сменен статут, без да се направи екологична оценка, а на него растат и живеят множество защитени растителни и животински видове; намира се в непосредствена близост до все още непроучен археологически обект – скални гробници).

- Да се върне земята под управлението на църковното настоятелство в с. Камен бряг, на които по право принадлежи (дарена от жители на селото и вписана в земляческия му регистър).


Петицията е изпратена до:
г-жа Нона Караджова - министър на околната среда и водите
д-р Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните
Негово Светейшество Максим - Патриарх български и Митрополит Софийски
 

Линк на петицията
 http://bgpetition.com/kamenbryajki-isk/index.html

_____________________________________________________________________________________________________________________

                                       И светата ни църква се включи в бетонирането на Българското черноморие

написано от Едвин Сугарев


"Земята е на църквата и тя ще прави с нея каквото си поиска”
Отец Методий, духовен (с извинение) пастир на енориите в Българево, Св. Никола и Камен бряг


И ще прави, разбира се. Тя с душите ни прави каквото си иска – та какво остава за земята. Например ще врътне някоя далавера, ще продаде някакви си там стотина декара на някой “добър бизнесмен” – да налива бетон по последните оцелели кътчета на многострадалното ни крайбрежие – та да се облажат и попът (горепосоченият) и неговия владика (варненският Кирил, смятан за претендент за патриаршеския трон).
Фактите: служителят Божий (отново с извинение) отец Методий пристигнал в църквата "Св. Константин и Елена" в Камен бряг да отслужи литургия за Кръстовден. Със себе си водел друг свещеник – представил го като новия поп в Камен бряг и им заявил следното: "Това е новият ви свещеник, той ще бъде назначен във вашето село. Трябва да му съберете пари, да му намерите къде да живее и да се грижите за него."
Дребната подробност в случая е, че преди тази поява селото си имаше свещеник, който обаче не се хареса на Методий и на неговия покровител – Варненския митрополит Кирил (поради честност и богоугодност може би). Същият беше отзован, очевидно за да се появи съответния сигурен човек, който да не повдига въпроса за мърлявата сделка с църковна земя, която – както по всичко личи – родните ни отци са подготвяли отдавна. Хората направиха подписка да им върнат попа, който очевидно им е допаднал – но кой ти гледа волята на паството – важното е далаверата да върви!
Някой от местните хора обаче репликирал Методий, като заявил, че църквата си има 100 декара земя, от които всяка година взема рента и може да се издържа, а освен това свещениците получават и заплати. Следващите думи на отчето обаче дълбоко потресли всички присъстващи там: “Вие нямате земя, тя вече е със сменен статут” – заявил отец Методий – “и на нея ще строим вилно селище със 100 къщички, от които 22 за църквата в с.Свети Никола”
Светиня му – по-достоен впрочем за служител на сатаната, нежели за църковен пастир – спестил една доволно голяма част от истината. Всъщност село Камен бряг е имало 50 декара църковна земя която е вписана и в емлячния регистърна селото – а по-сетне чрез дарение от Димо Тодоров жител на селото са придобити още 50.
През 2004 година синът на местната жителка Събка Кръстева, Кръстю Кръстев, дарил собствени средства и така била построена църквата "Св. Константин и Елена", осветена лично от митрополит Кирил. Регистрацията на документите за църквата и на избраното църковно настоятелство обаче се забавят (можем да гадаем само дали това забавяне е случайно) – това става едва през миналата година. Междувременно църковната земя бива прехвърлена към църквата в Свети Никола (която всъщност е съборена от отеца преди повече от десетилетие – и построена отново едва миналата година с помоща но дарители отново).
След което пък църковното настоятелство в съседното село Свети Никола с председател отец Методий (Ставри Хлебаров) прехвърля на близката до божия служител фирма "Напредък 2006" (в чийто управителен съвет е и Ставри Хлебаров, който тук се подвизава като светска личност, а не като божи служител ) – със задължението земята да бъде застроена. Нито един от членовете на църковното настоятелство в Камен бряг не е бил дори уведомен за дребната подробност, че Светата православна църква тихо и потайно ги е лишила от имот – и че освен това смята да бастиса единственото богатство, с което Камен бряг разполага – девствената и уникална природа. Точно тази дребна подробност прочее прави сделката не само мърлява, но и незаконна.
Независимо от факта, че църковната земя трябва да попадне в защитената зона “Калиакра” – и че се намира в непосредствена близост до археологически разкопки, включващи уникален древен некропол, светите отци моментално успяват да уредят промяна на статута й в земя за жилищно застрояване. Решението за това е подписано от бившият директор на РИОСВ Варна Синан Мехмед /ДПС/, който е одобрил застрояването на терена, като е дал становище, че – забележете! – не е необходимо да се прави екологична оценка! (Тъй де – като става въпрос за заменки и далавери, исляма и православието не си пречат – напротив, помагат си – с което гарантират и етническия мир).
След което земята е предоставена вече на реалните “инвеститори” – на софийската фирма “Пирин Голф Пропърти”, която трябва да осъществи богоугодния проект за строеж на сто къщички. (Вероятно след като го осъществи, ще се напъне да придобие още няколкостотин декара от околните ниви, та да изгради поредния крайбрежен голф-комплекс за отдихание на руски и родни мутри, които не знаят от коя страна се държи стика за голф.) Умалителното “къщички” всъщност е неуместно: става дума за същински къщища – или за 42 хил. кв. метра разгърната застроена площ. Който е бил в Камен бряг, може да си представи как ще звучи там този малоумен проект (както и каква ще бъде неговата ефективност – преди две години някакви сродни малоумници построиха десетина такива къщици – които и до ден днешен си стоят празни).
Според куриозния отец Методий 22 от къщичките щели да останат за църковното настоятелство в с.Свети Никола. Отецът обаче премълчава дребната подробност, че десет от стоте декара и 500 кв.м. застроена площ ще си останат за него – по-точно за фирмата “Напредък 2006”, която обслужва неговите “инвестиционни” интереси. Впрочем подобни акции този божи служител предприема не за пръв път: през 2007 – отново чрез “Напредък 2006” – той искаше да строи хотел върху църковната земя в село Рогачево.
Естествено – жителите на Камен бряг няма как да са доволни от сполетялото ги нещастие – хем тяхната църковна земя е ограбена, хем бетонаджиите, бастисали вече всичко между Синеморец и Каварна, ще глътнат и тяхното селце. “До всички, които обичат Камен бряг. Днес се разбра, че църковните земи са заменени от владиката Кирил със съдействието на поп Методий и върху тях се предвижда да бъде построено вилно селище със 100 къщички, като 22 от тях щели да бъдат за църквата. Искам да се обединим и да почнем борба срещу такъв проект, защото ще стане като Малката Яйла - ще почнат да наливат бетони.” – пише Борислав Попов от екологичното сдружение “Еко Норд” – жител на селото, известен журналист и книгоиздател, а също и внук на първия митрополит на София.
“Сега е моментът всички да обеденим сили, да излезем на барикадите и да предотрватим това кощунство. Не ни ли стигат "празните" селища по Южното черноморие, не ни ли стига бетонът, излят там за поколения напред... Приятели и съмишленици не само на ЕКО НОРД, а на красива България, не трябва в никакъв случай до допускаме това!” – заявява председателят на сдружението Юри Чарийски.
“По турско и румънско робство никой не посегна на земята, а сега църквата иска да унищожи красивата ни природа.” – с тези думи Събка Кръстева, майката на Кръстю Кръстев, с чиито пари всъщност беще съградена църквата “Св. Константин и Елена”, обобщава моралната стойност на стореното от отец Методий.
Какво ли мисли по въпроса неговия дядо владика – варненския митрополит Кирил? “Ще направим проверка по казуса.” – дълбокомислено обявява той. Не е нужна никаква проверка обаче. За никого не е тайна, че отец Методий е негово протеже, че ги свързват лично близко приятелство и съвместни икономически интереси – и че единствено на застъпничеството на владиката се дължи фактът, че скандалното и нетърпимо за енориашите отче все още е облечено в расо и носи кръст на шията. Прочее – от документите по сделката личи достатъчно ясно, че ограбването на Камен бряг и далаверата с църковна земя са извършени с неговата благословия...
 


Сходни връзки

Да си върнем изтъргуваната от Църквата свещена земя! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди