изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:49 EEST
Егати - кметът на Пловдив завзе Панагюрското съкровище. А съкровището на Божков?    
Коментари Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви пред бТВ, че Панагюрското златно съкровище принадлежи на Пловдив и няма да бъде върнато в Националния исторически музей след края на изложбата, за която е докарано в града. “Ако се опитат да ни го вземат, не го препоръчвам”, заплаши Атанасов.


 Какво ще стане при това положение? Кметът ще заварди пловдивския музей с общинската полиция и няма да пусне представителите на Националния музей? Може би ще нареди да се стреля срещу полицията на централната власт, която ще придружава музейните работници?

Атанасов сам знае, че до това няма да се стигне. Но иска да се изежи като кмет и да се направи на пазител на пловдивските ценности. Ама те пловдивски ли са? Що не си ги поиска и музеят в Панагюрище? Там съвсем не се смятат за пловдивчани.

Подобни съкровища са национална ценност. И ако ще представляват държавата, трябва да са в национален музей.

Българската политика роди големи инфантили на ръководни длъжности. Способни са да правят циркове за какво ли не.

Само преди две години кметът на София Борисов се ежеше на централната власт да си му даде 2-та милиарда данъци на София, дето му ги взимала. Правителството му беше криво, че не можел да реши един или друг проблем на София. Сега е премиер – е, даде ли 2-та милиарда на София? Даде – друг път. Данъците сега се централизират повече, отколкото по-рано.

Ако последват примера на Борисов и Атанасов, кметовете тук и там може да си приберат и данъци, и съкровища, може и митници, и КПП-та да сложат по границите на градовете.

Чудно само, докато се дърлят държавните мъже – регионални и централни – няма ли някой да се сети да прибере златните тракийски предмети, които има в колекцията си Васил Божков. Те са купувани от “хора, които купуват от иманяри”, по собствените му признания. И са не по-малки като ценност от Панагюрското съкровище. На кого са те? Що в държавата се правят, че не ги забелязват?

http://e-vestnik.bg

Панагюрското златно съкровище вече е в Пловдив

В 10.10 часа Панагюрското златно съкровище беше докарано пред Палата 6 на Пловдивския панаир. Шестима гардове разтовариха ценните находки, които бяха докарани в брониран сандък. Находките ще бъдат аранжирани от художничката на панаира Сребрина Кузова. С бели ръкавици тя извади съдовете от сандъка и ги подреди в бронирани витрини върху синя коприна. Говорителят на пресцентърса на панаира Катя Янева обясни, че Панагюрското златно съкровище се експонира за втори път в Пловдив поради голям интерес. Това е реплика от чисто злато, а не оригиналното съкровище. Ценната композиция е ритуален сервиз за вино от 9 ритона и едно блюдо за хранене с негърски глави. Същите глави са открити и при разкопките в староселския култов храм. Панагюрското златно съкровище тежи 6.1 кг и е от 23-каратово злато. Смята се, че то е принадлежало на неизвестен тракийски владетел от племето одриси, които са живели край Пазарджик. Златното находище е открито през 1949 г. в Пазарджик от трима братя, които копаели глина за местна тухларна фабрика. От 1979 г. златното съкровище пътува по музеи и галерии в над 40 държави по света. В момента то идва от Пловдивския археологически музей. В палата 6 започна монтажът на датчици, видеокамери и въвеждането на мерки за сигурност. Панагюрскто златно съкровище ще бъде на разположение на гостите на панаира от 12 до 17 май, когато се провежда 18-ият Пролетен панаир.

Actualno.com

 

 


Сходни връзки

Егати - кметът на Пловдив завзе Панагюрското съкровище. А съкровището на Божков? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди