изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:02 EEST
Европейският съюз е.... между краката ни: Екс шефката на фонд "Земеделие" любима на бос от ОЛАФ?    
Новини  Софийска градска прокуратура проверява вече бшвшата шефка на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева за неизплатените от фонда 150 милиона лева по програма САПАРД. Фамозната дама изгуби поста си след като стана ясно, че е мамила шефа си - земеделския министър мирослав найденов, че е тежко болна, а в същото време се оказа, че е била бременна. От БСП /а и не само/ продължават да твърдят, че Калина Илиева не е имала нужния ценз за поста и не са преставали да издирват дипломата за магистърска степен на шефката на Държавен фонд „Земеделие”.


Всичко това предизвика “ШОУ” да направи собствено разследване какво образование и каква подготовка има Калина Иванова Илиева, която по време на назначаването си за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” е с около година и малко трудов стаж на поста младши експерт във ведомството?!? Тогава мнозина недоумяваха как е възможно да се издигнеш толкова много в йерархията само за броени месеци.

Че и да ти оставят в ръцете близо 15 млрд. лв. за управление...

Какво е учила Илиева, питат се както нейни опоненти, така и колегите й във фонда. На този въпрос отговаря самата Калина пред пресата на 25 август м.г. – „Икономически отношения и комуникации” в Берлин. “Специализирах “Маркетинг”, казва тя. Така ли е? Май че не съвсем, показва проучване из немската столица.

Калина Илиева заминава за Берлин през 2002 г., като преди това е изкарала една година в Художествената академия в София. В края на септември 2002-а майка й Пенка Драгнева-Илиева пише до посланика на България Николай Апостолов писмо, с което иска щерката й да живее евтино в посолството на България в немската столица. „Калина Илиева е приета за студентка в Германия, специалност „Комуникационен дизайн”, и се подготвя да се яви на изпит по немски за ниво DSH (училище за подготовка по немски език) в Handnackschule в Берлин…

Аз съм държавен служител в Министерство на финансите, началник отдел в Дирекция „Данъчна политика”, а съпругът ми е началник на Софийската противопожарна охрана. Имаме възможност да заплащаме редовно дължимата сума за стая в посолството, но не бихме могли да осигурим на дъщеря си квартира на свободен наем!”, обяснява майката. Бившият посланик Апостолов разрешава и Калина Илиева се настанява в амбасадата ни срещу скромен държавен наем. Тя плаща 200-250 евро, в които са включени и абсолютно всички консумативи, докато най-евтиният свободен наем в Берлин е 10 евро на кв. м., отделно ток, телефон, отопление и др. Изкуството обаче нещо не й се е понравило и Илиева се премества през учебната 2003 г. в Институт по техника и икономика, специалност „Икономически комуникации” (каквото и да означава това). Става дума за Fachhohschule fur Technik und Wirtschaft Berlin. Завършва го през лятото на 2007 г., но получава само бакалавърска степен на обучение.

Така че няма как да има тапия за магистър.

В трудовото си досие обаче Калина Илиева твърди, че е завършила Институт за техника и икономика, магистърска степен. А от писмото на майка й до посланика разбираме, че е приета да учи дизайн. За какво става дума? Фактите май накланят към рисуването. Защото в допълнително споразумение от декември 2006 г. към договора за наем, подписан от самата Калина Илиева и вече от посланик Меглена Плугчиева, пише, че през декември 2006 г. е

„студентка в Академията за изкуствата – Берлин”.

Двете договарящи се страни приемат, че „настоящето допълнително споразумение е неразделна част от договора на наем N ФB-10-22/27.12.2005 г.” и че срокът на този договор се продължава с една година, считано от 1 януари 2007 г., или до 1 януари 2008 г.

Но очевидно Илиева не е изкарала цялата година в Берлин. Защото в края на декември 2007-а тогавашният изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” Димитър Тадаръков я назначава на длъжност “младши експерт” във фонда. Как е станало това? По думите му фондът е обявил конкурс за младши експерти, на който са се явили доста кандидати. Проф. Тадаръков обясни пред “ШОУ” следното:

“Обадиха ми се с ходатайства за Калина Илиева от няколко места,

но това не беше нужно, защото тя беше назначена за експерт във фонда след конкурсен изпит, който издържа. Дали издигането й по-нагоре, след като напуснах фонда, е ставало законно, не мога да знам…”
В биографията на Калина Илиева, представена от екипа на министър Мирослав Найденов, се твърди и че тя е работила по различни международни проекти. Излиза, че е била като многоръкия Шива – едновременно е учила в две учебни заведения – по изкуствата и по техника и икономика.

И по същото време е работила на различни места по различни проекти, сред които, както сама твърди, са: бедността в Китай, Индонезия и Камбоджа, маркетинговата стратегия на телевизионни продукции, обслужване на клиенти на рецепцията на гранд хотел „Хаят” в Берлин, а в някакъв компютърен офис е била секретарка и е водила кореспонденцията с клиенти. Очевидно, постъпвайки за по няколко месеца в различни фирми в Берлин, Калина Илиева е припечелвала допълнително средства, за да си добави нещо към джобните, в което няма нищо лошо. Става дума дали това я прави подготвена да управлява Държавен фонд „Земеделие”, който оперира с по 1-1.5 млрд. лева годишно, повечето от които пари са европейско финансиране.

Въпросът е кога е казала истината Илиева за образованието си? Когато твърди пред посланика на България, че учи промишлен дизайн в Университета по изкуствата ли, или сега – когато казва, че е завършила с магистърска диплома Университета за техника и икономика.

Помолихме министърът на земеделието Мирослав Найденов да покаже дипломата на Калина Илиева, с която тя трябва да е кандидатствала пред управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” за мястото на изпълнителен директор на фонда. “В Личен състав на министерството изобщо не е представяна дипломата на госпожицата. Дипломата си е при нея, при Калина”, съобщи по телефона пресаташето на министъра. В същото време документи от Германия не са легализирани при назначаването й във фонда.

“Не познавам Калина Илиева от Берлин. Но всички студенти, които са живели в посолския комплекс, са били длъжни да декларират къде и какво учат. Не знам какво е учила, но тези учебни заведения наистина не дават университетска академична диплома, те са нещо като нашите полувисши институти”, твърди тогавашният ни посланик в Германия Миглена Плугчиева.

Нежната връзка с ОЛАФ

Пикантен слух в политическите среди носи, че хубавицата Калина е в изключително топли отношения с представителя на ОЛАФ у нас Арно Хайнен! Ако е вярно, в Брюксел може би се питат дали такова “съвместяване” не е некоректно. Припомняме, че ОЛАФ е структура на ЕК за борба с измамите с евросредства и кореспондира на ниво правителство… Дали пък и това не изяде поста на хубавата Калина?

Велислава КЪНЧЕВА / http://www.blitz.bg

Сапунката с Калинка – леке за ГЕРБ

Махнаха официално родилата шефка на ДФ \"Земеделие\"

Калина Илиева роди, назначиха й заместник

Шефката на ДФ \"Земеделие\" крие, че е бременна. Баща й издава четата

БСП поиска лично от министър Мирослав Найденов оставката на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева

 


Сходни връзки

Европейският съюз е.... между краката ни: Екс шефката на фонд "Земеделие" любима на бос от ОЛАФ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 7.45 секунди