изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:15 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЕТКОВДЕН - НАЧАЛО НА ЗИМАТА    
ПразнициПразникът в чест на Св. Параскева (Параскева на гръцки означава \"петък\", оттук и българският вариант - Петка) - Света Петка Търновска - Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл. Преподобна Петка, наречена още Българска, живее в края на Х и началото на ХІ век. Дълги години гробът на светицата бил забравен - когато наблизо бил погребан някакъв моряк, двама местни християни имали видение, в коeто Св. Параскева била с царски одежди и заобиколена от Христови воини. Тя помолила да извадят мощите и да ги пренесат.


Св. Параскева е била известна в земите на византийска Тракия и когато, след битката при Клокотница (9 март 1230 г.),  цар Иван Асен II постигнал българска военна и политическа хегемония на Балканите, той изискал мощите от Латинската империя. Нетленното тяло на преподобната било пренесено тържествено в столицата Търново. Още във времето на цар Иван Асен II било съставено нейно българско житие, като бил написан и разказ за пренасянето на мощите й в Търново.
Според народния календар, на този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В битовото християнство Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух. Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, годежите и сватбите. Прието е още, че Петковден бележи края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене - за да не нападат хищници стадата.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР ПЕТКОВДЕН - НАЧАЛО НА ЗИМАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди