изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:04 EEST
Срокът за пререгистрация на фирмите се удължава до 30 юни 2011    
НовиниЗаличаването на \\"мъртвите\\" фирми ще стане чак през юли 2016 г. Това следва от поправките в Закона за търговския регистър, които днес бяха приети от Министерския съвет. Проектът е внесен извънредно от министъра на правосъдието Маргарита Попова и не беше включен в официалния дневен ред за заседанието на кабинета.

С поправките се удължава срокът за пререгистрация на фирмите, който беше три годишен и трябваше да изтече на 31 декември. Сега се дава отсрочка с половин година до 30 юни 2011 г.

Както \\"Дневник\\" писа преди дни, близо 900 000 фирми не са подали заявления за пререгистрация към 1 октомври. Мотивите за удължаване на срока са: \\"статистическа информация на Висшия съдебен съвет за силно завишаване на броя на заявленията за пререгистрация, подадени през последните три месеца\\". Проверка на \\"Дневник\\" установи, че едноличните търговци, които са се пререгистрирали през август и септември, са 5-6 пъти повече от обичайното, два пъти повече са и вписаните наново ООД.

Новите текстове предвиждат всички еднолични търговци и клонове на чужди компании, които не се впишат отново до 1 юли 2011 г., да се считат автоматично за закрити от тази дата.

За останалите видове търговци обаче заличаването ще се извърши едва след 1 юли 2016 г. След 1 юли догодина обаче те нямат право да осъществяват търговска дейност, да предявяват искове и да подават молби за образуване на изпълнителни производства, за да си събират дълговете.

Тези фирми няма да могат и да се разпореждат с имуществото си, а ще им се позволи само да плащат на служителите си и да погасяват публични задължения. Това означава, че ще плащат данъци и осигуровки, но ако държавата или общините имат частно вземане, също няма да могат да си го получат - например неустойки по неизпълнен договор.

Всички разпоредителни действия и сделки на непререгистрирани ООД, АД и кооперациите след 1 юли 2011 г. ще са нищожни.

На 1 октомври догодина Агенцията по вписванията ще обяви два списъка - един за заличените вече ЕТ и чужди търговци и друг за непререгистрираните дружества и кооперации. След това до края на юни 2014 г. се дава срок на всеки заинтересован да поиска за компания от втория списък да се проведе ликвидация.

Заявленията ще се подават до съда по регистрация на фирмата и в тях ще трябва да се посочи правният интерес за започването на ликвидация, както и съгласието на пожелалия да се проведе подобно производство да плати всички разноски по него. Правилото все пак ще е, че разходите по ликвидацията се покриват от имуществото на фирмата, за която тече процедурата, т.е. заявителят ще плаща само ако тя няма имущество. Така държавата избягва плащането на 450 млн. лв., които трябваше даде за ликвидацията на 900 000 фирми, ако не бяха направени поправките.

Агенцията по вписванията ще назначава ликвидатор и той ще има един месец, за да покани кредиторите на дружеството да предявят вземанията си и да изготви начален ликвидационен баланс. Когато се установи, че търговецът няма имущество, средства и вземания, но има задължения, ликвидаторът е длъжен да поиска от съда за фирмата да започне производство по несъстоятелност.

Ликвидацията трябва да приключи до една година, но законът позволява \\"по необходимост\\" срокът да се удължава.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Срокът за пререгистрация на фирмите се удължава до 30 юни 2011 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди