изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:11 EEST
Латвийките копнеят за мъже и любов    
ЛюбопитноДвадесет години, след като Латвия се отърси от съветското комунистическо управление, жените там се справят с прехода към капитализъм по-добре от мъжете - те са по-добре образовани и живеят по-дълго. Но високата смъртност сред латвийците означава, че много латвийки не могат да си намерят партньор.


Даниа и Зане не са омъжени и идват в едно от кафенетата в центъра на Рига, за да си побъбрят на любима тема - липсата на свестни мъже. Двете жени са на по 29 години, красиви, стилни и добре образовани, но изглежда в Латвия просто няма достатъчно подходящи партньори.

Даниа работи за филмов фестивал, където 98% от колегите й са жени. "В това няма нищо лошо, но просто заради добрия баланс ти се иска да има повече мъже, с които да флиртуваш и да си говориш.

По думите й всички нейни приятелки са заминали за чужбина и там са си намерили гаджета.

ДИСБАЛАНС МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ


Макар в Латвия да се раждат повече момчета, отколкото момичета, при възрастните балансът рязко се променя поради високата ранна смъртност при мъжете.

На входа на Латвийския университет в Рига е оживено и веднага личи, че има дисбаланс между половете. Според социолога и преподавател Байба Бела студентките са 50% повече от студентите.

За Бела това означава, че за жените често пъти е трудно да си намерят партньор с тяхното ниво на образование, а когато дойде моментът да се задомят, мъжете вече умират по-млади и са четири пъти по-склонни към самоубийство.

По думите й за първи път дисбалансът между половете се проявява във възрастовата група между 30 и 40 години, когато смъртността на мъжете е три пъти по-висока от женската.

"Шофирането, алкохолизмът и злополуките на работното място са като цяло по-рискови за мъжете, отколкото за жените".

Сред хората под 30-годишна възраст има почти 9000 повече мъже, отколкото жени, но между 30 и 39 години има почти 3000 повече жени. Дамите живеят 11 години повече от силния пол - най-голямата разлика между половете в ЕС по отношение продължителността на живота.

КУЛТУРАТА "МАЧО"

Мъжете са повече от жените обаче в много спортни заведения на Рига. Агрис Риекстс, 28-годишен софтуерен инженер, казва, че в Латвия все още властва мачистка култура, която насърчава рисковото поведение като бързото шофиране, пушенето и най-вече якото пиене.

"Някак е прието, че ако издържаш на повече алкохол, си по мъж. Всички разбират колко абсурдно е това, но то продължава да е факт".

Психоаналитикът Ансис Стабингис, който лекува мъже от депресия и самоубийствени наклонности, казва, че преходът в Латвия към капитализъм, започнал преди 20 години, изведнъж ги е поставил под огромен натиск да успеят финансово.

Икономическата криза, която повиши безработицата до 20%, направи тези амбиции още по-непостижими. Затова когато през 2008 г. удари кризата, нивото на самоубийствата, което вече бе едно от най-високите в ЕС, се покачи с още 16%, сочат официални данни.

"Има очаквания към мъжете как да живеят и ако те не могат да достигнат този стандарт, изпадат в депресия и започват да търсят спасение в алкохола или в хазарта, защото не могат да решат този проблем".

Сега над 80% от самоубийствата са на мъже. Ансис смята, че латвийските жени понякога се оказват по-устойчиви на една или друга отчайваща ситуация, те са по-склонни да потърсят професионална помощ.

В Латвия има и най-много самотни майки от целия ЕС, склонни да продължат напред в името на децата си.

В ТЪРСЕНЕ НА СЪПРУГ

Ако се грижиш обаче сама за семейството си, още по-трудно е да си намериш партньор. Даце Рускане е разглеждала продължително и задълбочено този въпрос през цялата си кариера.

За мнозина тя е латвийският вариант на Кари Брадшоу от "Сексът и градът". Тя е писател, списва колонка за секса и е главен редактор на едно от най-успешните списания за жени "Лилит".

"Най-умните жени са сами. Най-хубавите момичета са сами - ако са умни. Те искат да си намерят равностойни партньори. Но мъжът, който има такъв голям избор, няма нужда да е перфектен.

Той си седи пред телевизора и знае, че може да си намери жена. И ако тя не му хареса, ще си намери друга. Умните жени просто не искат такива мъже за партньори".

Материалът е на: http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Латвийките копнеят за мъже и любов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди