изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:26 EEST
България под обсада от земетръси    
Новини

Балканите се разтресоха в нощта срещу сряда. Трусовете в Сърбия, Турция и Гърция се усетиха у нас и напомниха за мрачните прогнози на американски и хърватски сеизмолози за вероятността полуостровът да бъде разлюлян със сила до седма степен по Рихтер и даже да се надигне цунами. Най-силно пострадаха западните ни съседи. Земетресение с магнитуд 5,4 степен по Рихтер бе регистрирано в централната част на Сърбия, на 10 км от Кралево - в село Витановац. Земята се разлюля в 2,56 ч наше време на дълбочина 10 км, предизвиквайки разрушения и паника у местното население. У нас то бе усетено в северозападната част на страната - от Видин до Кюстендил.



Жертви и разрушения

Двама души загинаха в село Гърдица. Наталия и Синиша Сташич, на по 50 години, издъхнаха под тежестта на бетонната плоча на къщата им, която се срути в резултат от труса, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ивица Дачич. Техният син, който е бил в дома по време на труса, не е пострадал.

Дачич отиде в 70-хилядния град Кралево, където властите обявиха извънредно положение. Там водата не ставала за пиене. Той бе придружаван от 40 души от спецчастите на вътрешното министерство, а с министъра беше и началникът на сектора за извънредните ситуации на Сърбия Предраг Марич.

Кралево е най-силно пострадал от земетресението. Жителите му прекараха нощта на открито. Над 50 души са потърсили медицинска помощ с различни видове наранявания, предимно контузии, порязвания и в стресово състояние.

Щетите в Кралево са видими. Мазилките на много къщи са напукани, на някои сгради са паднали част от покривите и комините. Срутили са се някои много стари къщи.

След първия трус бяха регистрирани общо 20 по-леки, като последният беше в 10:25 ч с магнитуд 2,8.

В Крагуевац електричеството бе прекъснато, но бе възстановено в рамките на четвърт час.

Паника и в Белград

Трусът бе усетен и в Белград, който е на 125 км от епицентъра. Там неговата сила е била около четири по Рихтер. Предизвика обаче паника у жителите на столицата. Има само един леко пострадал - тийнейджър, който от страх скочил от първия етаж на апартамента си.

По думите на директорката на сръбския институт по сеизмология Славица Радованович досегашният опит показва, че не се очаква нов силен трус в района на Кралево. От своя страна нейният заместник Бранко Драгичевич припомни, че подобно земетресение в Сърбия е било рагистрирано в района през 1998 година.

Друг трус със сила близка до тази в Сърбия бе регистриран в Западна Турция. В 4:51 ч вчера районът на егейския залив Сарос бе разлюлян от земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер. Не бяха нанесени щети, никой не пострада, макар че мнозина напуснаха панически домовете си. Земетресението бе усетено в Чанаккале, Текирдаг, Одрин и Истанбул.

По същото време и със същата сила бе разлюлян и близкият гръцки остров Самотраки. Това земетресение бе усетено в района на Кърджали, Момчилград, Пловдив и Ямбол.

Цветанов предложи помощ на Дачич

Вътрешният министър Цветан Цветанов е предложил помощ на сръбския си колега Ивица Дачич за ликвидирането на последиците от земните трусове, предаде агенция “Фокус”.

“Можем да командироваме служители от Гражданска защита. Уверих го, че за всичко, свързано с някаква допълнителна помощ, винаги могат да разчитат на съседна приятелска България”, казал Цветанов.

Министър Ивица Дачич благодарил за предложената помощ от България. Той обаче посочил, че към настоящия момент не се налагат някакви допълнителни мерки, тъй като с техния ресурс ще могат да овладеят ситуацията.

Николай Милошев, шеф на геофизичния институт: Спокойно, трусовете на комшиите не будят наши

Вярна е приказката, че когато къщата на комшиите гори, трябва да се оглеждаме и ние. Но, за щастие, народната мъдрост не важи за земетресенията. Т.е. еднозначно не може да се каже, че след трусове у съседите ще има и у нас, категоричен бе вчера пред “Труд” ст. н. с. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. И добави: “В този случай трябва да помислим как да бъдем максимално полезни на комшиите ни”.

Случилото се до нас е станало в различни сеизмични региони. Ако земетресенията бяха на територията примерно между България и Македония, то бихме могли да кажем, че има риск за страната ни. Но Сърбия е далеч от границата ни, тя не е свързана с общ разлом, провокиращ опасности у нас. “А по отношение на Турция - то може би гърците би трябвало да бъдат по-притеснени по някакъв начин. Защото в този регион е наличен разлом, който върви към Егейско море - към югозапад”, каза още г-н Милошев. И повтори: “Недейте да свързвате случилото се до нас с вероятни трусове в България”.

98% от територията на страната ни е сеизмично активна. Но проследени исторически и локализирани са седем опасни зони. Най-слабо активна е Провадийската сеизмична зона и тя се поставя на последното място. Допълнителна сеизмичност се наслагва от човешкото въздействие там (заради извличането в дълбочина на огромни количества земни маси). Шестата е Ямболската, пета е Софийската, следва Горнооряховската (тук влиза и районът на Стражица). На трето място е Шабленската. Именно там в морето в миналото са ставали много силни земетресения. Например през 1901 г., а 2009-а регистрирахме 5-а степен по Рихтер в акваторията на Черно море, непосредствено до Камен бряг. На второ място се подрежда Маришката сеизмична зона, в която често стават земетресения от 4 по Рихтер. И най-активната е Струмската зона, особено в района под Благоевград. Именно там през 1904 г. в Крупник се регистрира трус от 7,8 степен. Такова земетресение не е имало от десетилетия.

Турският бе далечен роднина на страшилищата

Вчерашното земетресение в Турция е само “далечен роднина” на трусовете, които я люлеят по Северноанадолския разлом, каза сеизмологът Толга Беклер пред агенция “Джихан”.

Този разлом минава по южния бряг на Черно море, продължава през Мраморно и извива на югозапад към континентална Гърция през Егейско море. В случая Арабската плоча се движи на север и избутва на югозапад Малоазийската плоча. От това противодействие се поражда сеизмично напрежение. България обаче лежи върху Европейската плоча, която е отделена от другите две чрез Северноанадолския разлом. Затова няма как трусове да се усетят и у нас.

Черна статистика
Ужасът: Крупник, 1904 г., 7,8 по Рихтер

Най-ужасяващото земетресение, което е ставало у нас, е Крупнишкото. На 4 април 1904 г.са отчетени 2 труса - първият с магнитуд от 7,2 по Рихтер, а 20 минути по-късно друг - с мощност от 7,8. Вторият буквално за половин час поглъща река Струма. Това е най-силното земетресение в Европа за последните 100 години, тогава загиват повече от 200 българи, а разрушенията и щетите са огромни.

А ето и най-зловещите трусове в историята на България от началото на миналия век, които показват, че при трусовете няма т. нар. сезонност:

31 март 1901 г. - Шабла и Калиакра, две земетресения с магнитуд 7,2 и 7,1.

8 октомври 1905 г. - Струма, магнитуд 6,4 по Рихтер;

15 февруари 1909 г.- Ямбол, магнитуд 5,9.

14 април 1909 г. - Горна Оряховица, 7 по Рихтер;

14 юни 1913 г. - Горна Оряховица, 7 по Рихтер;

18 октомври 1917 г. - София, магнитуд 5,3 по Рихтер;

14 април 1928 г. - Чирпан, магнитуд 6,9 по Рихтер, разрушени са почти всички сгради в града и в Първомай, 7000 семейства остават без покрив;

4 март 1977 г. - Вранча, Румъния, 7,2 по Рихтер разлюлява Свищов, срутени са блокове, под чиито развалини умират над 100 души;

28 февруари и 7 декември 1986 г. - Стражица и Попово, магнитуд 5,1 и 5,7 по Рихтер.

Мая Попова, която усеща предстоящи трусове с тялото си: Предвидих ги и двата

Още преди две седмици написах прогноза за бъдещи земетресения на териториите на Турция и Сърбия и я публикувах на сайта си, каза вчера пред “Труд” Мая Попова, която с тялото си усеща бъдещи трусове. Екстрасензорката предрекла още на 18-19 октомври, че “сеизмичното напрежение южно, югозападно и западно от България остава.”

Според прогнозата й трусове можели да ударят Западна Турция, Гърция, Албания и Сърбия, дори и Македония. По-специално обаче имала болки, които я навеждали на мисълта, че ще се разлюлее районът на Южна Егея или Западна Гърция около Йонийско море. И то с висок магнитуд от около или над пета степен по Рихтер.

Мая Попова добави вчера и че остава възможността за нови силни трусове в района на Турция и Сърбия. За България обаче тя за щастие не е почувствала нищо.

Екстрасензорката предвиди седмица по-рано мощния трус на 15 ноември 2008 г. Той бе от 4 степен по Рихтер в София.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

България под обсада от земетръси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди