изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:21 EEST
Швейцарски специалист лекува с превръзка незарастващи язви по краката    
Здраве 

Около 45% процента от европейците, страдат от венозни заболявания, според статистиката. Всеки 3-ти от пациентите е с язва на краката, обикновено в областта на глезените, посочва д-р Петър Илиев. Швейцарският лекар с български корени от 1 година работи в Пловдив - в Медицински център 1. Д-р Илиев емигрира в Швейцария през 1970 г. и след завършване на специализация по ангиология и съдова хирургия основава частен кабинет в Базел, който води до своето пенсиониране.



Преди това е бил главен лекар на Първа швейцарска клиника по венозни заболявания в Крейцлинген. Д-р Илиев е член на Швейцарския и Германския съюз на лекарите по съдови заболявания и един от най-известните европейски специалисти в микрооперативните методи на лечение на разширени вени.

 

„Язвата на крака не е наказание”, успокоява болните лекарят. „Тя се получава обикновено при хора с не лекувани разширени вени, които не са взели мерки срещу хроничната венозна инсуфициенция /венозен и лимфен застой/. Тази, най-често вродена слабост на венозната система на долните крайници, може и трябва да се премахне навреме. Да бъда ясно разбран от самото начало – няма лекарства или мазила, които могат да затворят тази язва. В последните години в европейската медицина изкристализираха някои правила, които гарантират лекуването на язвите, само за няколко седмици. Невинно „наказаните” с такива незаздравяващи рани могат да намерят бързо избавление. Не всички язви са от венозен произход. Но венозната язва се лекува най-лесно”, категоричен е европейският специалист. За да е по-ясен д-р Илиев дава пример с последния случай от практиката си. Пациент К.Х. 78-годишна, има от 5 години силно болезнена, възпалена язва на глезена на десния крак. Пробвала е „всичко”. Списъкът на лекарствата и мазилата, които е прилагала е обширен. Резултат – нула.

След почистване на язвата с обичайните средства д-р Илиев поставил специална фиксираща превръзка по метода на FisherSigg. Препоръчал на пациентката да ходи колкото може повече. Така превръзката само за няколко дни помага за изчезване на отока и болките. След една седмица язвата намалила размера си значително и прясната гранулация (растеж на здрава тъкан) води до пълно заздравяване на дълбоката рана.

„Така с правилния метод, документирахме излекуването на язвата за около 6 седмици. Лечението на язви от друг произход, артериални, диабетични и пр. изисква повече внимание и ангажираност”, посочва д-р Илиев.

 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

Швейцарски специалист лекува с превръзка незарастващи язви по краката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди