изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:09 EEST
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.    
Интервюта  Пред „Нова добруджанска трибуна” Детелина Николова – кмет на Община град Добрич, във връзка с третата година от  началото на настоящия кметски мандат 2007-2011:

- Г-жо Николова, изминаха три години от началото на мандата, който е втори за Вас. Бихте ли направила оценка на трите години?
- Бяха трудни и динамични години, през които трябваше да се справим с много предизвикателства. На фона на всички процеси в държавата успяхме да запазим финансовата стабилност на Община Добрич и само за последната година осигурихме допълнително финансиране в размер на 15 милиона евро. Не обичам да се самооценявам, оставям оценката на моите съграждани.   


- Какви проекти сте реализирали до момента и кой е най мащабният, с който се гордеете? В Добрич се наблюдават интензивни инфраструктурни ремонти? Как в период на криза съумявате да осигурите финансов ресурс за градската инфраструктура? 

Всеки проект, който реализираме, е мащабен. През последната 2010 година вложихме близо 30 милиона лева в подобряване на жизнената среда и условията за бизнес за граждани и инвеститори. В момента изпълняваме мащабна инвестиционна програма за ремонт на водопроводи, пътища, междублокови пространства, места за спорт и отдих, детски площадки. Видимите резултати хората ще могат да ползват и да оценят през следващата година, когато много жилищни квартали ще бъдат благоустроени и ремонтирани. Това, което правим сега съгласно законодателството за подмяна на ВиК мрежата, независимо, че не е наш ангажимент,  е задължително условие, за да можем да преминем след това към асфалтиране на улиците. Моите съграждани знаят, че ВиК мрежата е силно амортизирана и всички сме свидетели на непрекъснати аварии и ремонти, които водят до нежелани ситуации. Затова ние в момента влагаме значителни средства в подземните съоръжения, за да можем след това да пристъпим към уличната мрежа в най–уязвимите и приоритетни участъци. Освен това, реализирахме два инвестиционни проекта, финансирани безвъзмездно от Европейския фонд за регионално развитие, с които променихме условията за труд и обучение на над 5000 ученици и техните преподаватели чрез енергоефективни ремонти на училища, детски градини и ясли. Благодарение на друг наш проект повече от 1500 деца бяха включени в над 50 безплатни извънкласни форми, които им дадоха възможност да изявяват своя творчески потенциал. Радвам се, че успяхме да спечелим и 5 милиона лева съвсем безвъзмездно за пълна рехабилитация на шест стратегически пътни участъка, които промениха входно–изходните комуникации на Добрич. Гражданите виждат, че през тази година започнахме и дългоочаквания ремонт на стойност над 5 000 000 лева на пешеходната зона, която не е ремонтирана от 35 години. С тази промяна Добрич ще стане още по–привлекателно място за жители и гости на града. Освен инфраструктурни проекти Добрич има и такива в сферата на иновациите. Нашият град е единствен в България, който ще има подземен кадастър и географска информационна система за по-добро обслужване на гражданите, за подобряване на управлението на територията и комуникацията с експлоатационните дружества. Това са проектите, които изпълнихме и продължаваме да изпълняваме. Макар и в ситуация на икономическа и финансова криза, ние търсим непрекъснато алтернативни източници за дофинансиране на общинския бюджет. Депозирахме и проекти, за над 100 милиона лева, за които очакваме финансиране. Проектите са за водния цикъл на Община Добрич, за улици, туризъм, за предотвратяване на наводнения и др. Трудности има и при изпълнение на проектите и при отстояване на нашите решения, защото финансовата криза е във всички сектори. Ние обаче не губим време в размишления, а работим активно и използваме всяка възможност за привличане на допълнителен ресурс за реални резултати.         


    -  По Ваша идея в нашия град бе открит храм “Свети Климент Охридски”, а в Добрич не е строена църква от век и половина? Разкажете ни как беше построен храма? 

-   Да. Храмът е моя мечта и аз съм изключително щастлива, че заедно с добричлии и много приятели изградихме тази света обител, която съм убедена ще се превърне в нашия нов дом за упование, надежда и молитва. Знаете ли, в началото, когато споделих своята идея, имаше много скептици, които ме посъветваха да се откажа, защото смятаха, че няма да успея да убедя хората. Аз обаче вярвам в добричлии. И това направих и този път, повярвах, че всеки един от нас заслужава своя храм и ще го има, защото добруджанци, благодарение на своята вяра и силна национална идентичност, успяха да оцелеят след много драматични събития. Храмът е изграден изцяло с дарения, всеки камък, всяка греда е дар и това за мен е най–ценното в тази идея, най-запомнящото се събитие за 2010 г, което няма аналог от 140 години насам. Днес, само месец след откриването църквата всекидневно е изпълнена с християни.                     


- Кои са основните разлики между първия и втория Ви мандат?
- Когато си убеден, че вървиш в правилната посока и получаваш подкрепа, добрите неща се случват. Разликата е в базата, върху която стъпихме през 2003 и през 2007 година. Докато в началото на нашето управление през 2003 година наследихме общински дългове в милиони и тежки инфраструктурни проблеми, то през 2007 година Община Добрич изпълнява управленската си програма чрез стабилна финансова политика, с осветени и асфалтирани улици, с реализирани проекти по европейски програми, които ни донесоха и носят допълнителни финансови ресурси.    

    
- С какво, според Вас, добричлии ще запомнят втория Ви мандат като кмет на Добрич?
- Надявам се да запомнят ремонтираните училища, детските градини и ясли, които посрещат с нова визия нашите най–малки съграждани. Вярвам, че ще се помнят и асфалтираните улици, повече от 30 обновени междублокови пространства, възстановената собственост на имотите от ПФК “Добруджа”, новите зони за спорт и отдих. Добрич е единствената община в областта с нова клетка за депониране на отпадъци с комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите, отговарящо на европейските стандарти. Знакова за мен, а и вярвам за хората, ще остане и реконструкцията на “жълтите плочи”. Зная, че всички имаме големи очаквания и искаме хубавите неща да се случват бързо. За съжаление, реалността е различна и, за да има добри резултати, извървяваме дълъг и труден път, който остава скрит за хората. За мен по–важното обаче е, че с много работа стигаме до желания резултат и хората могат да го видят и усетят.    

    
- Кои са задачите, които си бяхте поставили, но не успяхте да изпълните в първите три години на настоящия кметски мандат? Кои от тях считате, че ще успеете да завършите през оставащата една година и за кои вече е ясно, че няма да се случат?
- Задачите в управленската ми програма се изпълняват в сроковете, които сме приели. Най-мащабният проект, по който работим от 2005 година, е цялостна реконструкция на водопреносната и канализационна мрежи. Проектът изисква повече време и усилия. Той може да не стартира през тази година поради тежките и дълги процедури на Министерството на околната среда и водите и наложените му изисквания от Европейския съюз. Надявам се,че все пак ще успеем да договорим финансирането му по Оперативна Програма “Околна среда” през 2011 г. , а изпълнението на проекта ще се осъществява до 2015 г. Освен това аз съм председател на Сдружението с нестопанска цел за изграждане на регионално депо за отпадъци и този проект очаква своето финансиране през 2011 г, но строителството му ще започне по–късно.   

- Една година преди следващите местни избори, имате ли вече нагласа да се кандидатирате за нов мандат или имате други цели? Преди време градската клюка говореше, че сте била поканена за министър в кабинета на Бойко Борисов, както и за пост в европейските структури…
- Градската клюка е обичайно явление за публични личности и аз приемам с усмивка всички “постове”, които са ми предлагани. В едно искам да уверя “градските глашатаи”, а и моите съграждани, че ако има промяна или ново решение аз сама ще го споделя откровено. Имам още много работа за довършване. 

 
- Наблюдаваме, че за определени политически фигури в Добрич предизборната кампания за следващите местни избори вече започна. Вие се наложихте като кмет, който не приема излишната конфронтация и безмислените дебати. Има ли нещо, което искате да кажете на Вашите “доброжелатели”?
На нетърпеливите “кандидат кметове”, на новите кандидати за политическата сцена или неуспелите политици искам да пожелая да поставят като акцент какво са направили и какво биха направили за Добрич, а не да търсят по всякакъв начин лични изяви. Личните амбиции за власт да оставят за друго място и друго време. Ние познаваме проблемите на нашия град, имаме точните решения и аз като кмет не се притеснявам да застана с открито лице пред добричлии. Никога няма да отвърна на лошото с лошо и на обидите с обиди. Ще работя, за да постигаме резултати в полза на Добрич и моите съграждани. Ако всички мислим и правим добро, ще живеем по – човешки, по – спокойно и по – истински.

 


Сходни връзки

30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г. | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 21:19 EET
Не звучи логично сами да се хвалим, малко по- скромно, нека гражданите на Община Добрич сами да дадат оценка и сами отчетат благоденствията в европейския ни град
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 22:14 EET
А защо г-жа Николова не разкаже за усвоените от нея пари за апартаментче, за виличка, за кличка,,, Защо г-жа Николова не разкаже за спестените от нея 220 хиляди лева за една година?!? 8 години лапане Ви стигат, време е да си вземете синята зона и еднопосочните улици под мишница и да напуснете община Добрич!
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 22:51 EET
Мръсника  Росенов да си събере вересиите! Истинско престъпление е по време на криза да се дават 5 000 0000 лева за ремонт на площада! Докато не е станало късно Ментържийката да си взима багажа и кой от където е!
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 22:55 EET

Много сте тъпи добричлии, жената ви оправя града, вие като тикви плюеете. Ами дайте си парите нанас в Русе.

30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 23:29 EET
Стига сте бълвали гущери и змии!Тая крехка жена работи за града! Смятам,че в момента наистина имаме КМЕТ! Не се сещам за предишните...
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-18 @ 09:36 EET

Абе хора , защо говорите за да се намирате на приказка. Не виждате ли хубавите неща в града? Огледайте кварталните градитки. Не бяха пипани от когато имах малко дете. Едва сега внучето ми може да играе в квартала. Ами асфалтираните пътища, ами църквата,градския парк,осветлението на града и забележителните сгради, подходите за инвалиди и т.н.. ...? И все пак да знаете, много от постигнатото е с ЕВОПЕЙСКИ ПАРИ, а НЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ТЯХ, САМО КАДЪРНИТЕ!!!!

30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-18 @ 11:32 EET
За пътищата специално ако се играе на търг и ако се избира фирмата която не дава най ниска цена и в същото време нищо не прави- точно след първия дъжд и го няма асфалта -ще е много добре .И като се спести от там тези пари да се дават за нещо друго не съм съгласна МНОГО СВЪРШЕНИ НЕЩА А ВСЪШНОСТ ПОЧТИ НИЩО МОЖЕ ДВЕ ДА СЕ СВЪРШАТ НО ДА БЪДАТ КАЧЕСТВЕНО СВЪРШЕНИ
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-18 @ 16:06 EET
вие  на кое викате град   само на центъра ли  ами я се огледайте и за кварталите  едно осветление  и 2 асфалтирани улици неправят град   един кмет  трябва да помисли  за  работни места   на хората  преди  да реши  да иска  данъци от същите  неможе  да се движа  по дупки  с изкривени  джанти  и да плащам  160 лв  данък  за колата си   неможе  да вали  у дома ми  на 4 етаж от покрива  защото  жилфонд  не  обръща внимение на това  че 8  етаж  е тяхна собственост  нямам  претенции  ще дам  съответните  пари  но искам  качествена  работа  а не  от  единият  вход  да се качат  на тавана  и от там  през  другия  да изнесат  покривната  настилка  просто  незнам  парите  къде отиват това са 30 мил  а не 1000   а и наближават  избори  кой знае дали  с тези пари пак няма да се купуват  гласове  само че този път  мангалите  дабре да се помислят  дали да  вярват на  сопола  който  ги топи  и ги  окушарва 
30 МЛН. ЛЕВА СА ВЛОЖЕНИ В ДОБРИЧ САМО ПРЕЗ 2010 Г.
Автор: Anonymous да 2010-11-25 @ 09:31 EET

Разбира се че първо трябва да се помисли за безработицата за да има някакво развитие този заспал град.След още някоя година си мисля че ще останат само циганите и старите хора за съжаление


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди