изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:24 EET
Уикилийкс разкри документи и за България    
По света Стотици хиляди секретни документи на САЩ, разпространени чрез сайта Уикилийкс дават възможност да се надникне отблизо в дипломацията на САЩ. Някои от тях засягат и България. Документите предлагат и нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери, съобщават световните агенции и БТА.


Американският вестник "Ню Йорк таймс", британският "Гардиън", немското списание "Шпигел", френският в. "Монд" и испанския "Паис" получиха документите от сайта Уикилийкс, който отказва да разкрие източниците си.

Документите бяха разпространени въпреки острото възражение от САЩ, които настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати. Американски дипломати, включително държавният секретар Хилари Клинтън не спряха през последните дни да влизат във връзка с различни държави, за да предотвратят евентуални дипломатически неприятности, посочва Асошийтед прес.

Сред разпространените документи са 251 287 грами на Държавния департамент. Много от тях са с гриф секретно, но никоя не е маркирана като строго секретна, пише "Ню Йорк таймс". Документите разкриват редовните контакти между Държавния департамент и посолства и консулства в около 270 държави. Много от тях са с рутинно съдържание, но други съдържат подробности и коментари, които може да се окажат неудобни.

Повечето от документите са от 2005 до 2010 г., уточнява "Ню Йорк таймс". Те разкриват усилията на Буш и Обама в битката с тероризма и разпространението на ядрените оръжия и изказват опасения за иранската ядрена програма.
В документите, според сп. "Шпигел", може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като "слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории". Руският президент Дмитрий Медведев е описан като "безличен, колеблив", а германският канцлер Ангела Меркел като политик, избягващ рисковете и не особено креативен.
В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно "куче алфа". Френският му колега Никола Саркози е описан като "чувствителен и авторитарен" в телеграма на американското посолство в Париж, което изтъква грубия начин, по който според него президентът се отнася към своите сътрудници.

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци. В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като "устата на Путин в Европа".

Според документи, които вестник "Гардиън" публикува, кралят на Саудитска Арабия Абдула призовавал непрекъснато САЩ да атакуват Иран, за да сложат край на ядрената опасност. Кралят уверявал също Вашингтон, че работи усилено за премахване на иранското влияние в Ирак, съобщава АФП. Абдула е цитиран да казва на САЩ "да отрежат главата на змията".

От друг документ се вижда, че американският министър на отбраната Робърт Гейтс смята, че евентуален военен удар срещу Иран само ще забави с една до три години опитите на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. В материал, доставен от анонимни източници, се твърди, че Иран е получил от Северна Корея ракети, способни да поразят територията на Западна Европа, съобщава "Ню Йорк таймс".

От някои от документите става ясно, че САЩ са шпионирали ООН и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникационните системи и за висшите служители.

В телеграма до посолството си в София Вашингтон искал подробности за "отношенията между българските ръководители и руски официални представители или бизнесмени", съобщава в. "Ню Йорк таймс".
"Гардиън" отбелязва, че понякога директивите до посолствата са свързвани с предстоящи дипломатически задължения на държавния секретар. "В грама до посолството в София през юни м.г. пет месеца преди Хилари Клинтън да приеме българския външен министър във Вашингтон, първата молба била свързана с корупцията в правителството и връзките между организираната престъпност и правителствени и чужди органи, наркотрафик и трафик на хора, злоупотреби с кредитни карти и компютърни престъпления, включително детска порнография", пише вестникът, който публикува пълният текст на телеграмата. Вашингтон искал също да научи за "корупция сред високопоставени служители, включително извънбюджетни финансови потоци в подкрепа на висши ръководители...подробности за отбранителната индустрия, включително планове и усилия за сътрудничество с чужди страни и действащи лица", съобщава "Гардиън".

В друг документ член на кралското семейство, идентифициран днес от таблоида "Дели мейл" като принц Андрю, бил критикуван за неуместното му поведение в чужбина.
 
Френският вестник "Монд" посочва, че няма да бъдат разгласявани материали, споменаващи лица, за които журналистите сметнат, че може да бъдат изложени на опасност. Няма да бъдат разкривани и най-строгите държавни тайни на САЩ, обещава вестникът.
 


Сходни връзки

Уикилийкс разкри документи и за България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди