изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:10 EEST
Разкритията в сайта "Уикилийкс" - коментари в световната преса    
По света  Редицата противоречиви дипломатически тайни, публикувани от „Уикилийкс”, не засегнаха Израел и в известен смисъл засилиха позициите му, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. „Документите показват много източници, които подкрепят израелски оценки, особено за Иран”, заяви Нетаняху.


Един от резултатите от публикуваните телеграми е излагане на показ на арабските страхове от нарастващата сила на Иран. Разкрито е и че Саудитска Арабия е поискала от САЩ да нанесат военен удар, за да възпрепятстват иранците са се сдобият с ядрена бомба, пише вестник "Аарец".
Израел от години предупреждава за опасността за целия регион от иранската ядрена програма, за която Иран твърди, че е за мирни цели. Тези предупреждения бяха доказани сега, отбеляза Нетаняху.

Сайтът „Уикилийкс” публикува част от комуникацията между американски дипломати, състояща се от 251 287 послания, пише в-к „Ведомости”. От документите следва, че американските дипломати и чиновници смятат, че въпросите в Русия се решават от премиера Путин, а не от президента Медведев. Президентът е определян с епитетите „бледен и нерешителен”, а премиерът е считан за „алфа мъжкар”. Двамата са сравнявани с герои от комикси – Путин е Батман, а Мадведев е неговият Робин.
Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс смята Медведев за по-прагматичен от Путин. А американският държавен секретар Хилари Клинтън е поръчала на дипломатите си да разследват близките връзки между Путин и италианския премиер Силвио Берлускони.
А според президента на Азербайджан между администрациите на Медведев и Путин съществува силна конкуренция, но не и между двамата лидери.

Преглеждайки хилядите изтекли документи, се налага един единствен извод, коментира в-к „Индипендънт” – проблемът не е, че американските дипломати не разбират Близкия изток. Проблемът е, че са загубили всякаква мярка за несправедливост. Огромни количества дипломатическа кореспонденция доказват, че основния поток от американската политика в Близкия изток е равняването по Израел, че принципната цел е окуражаването на арабите да се присъединят към американско-израелския съюз срещу Иран, че насочващата цел на американската политика през годините е нуждата от озаптяване/сплашване/смазване/потискане и в крайна сметка унищожаване на силата на Иран.
Няма практически никакво споменаване на незаконните израелски колонизаторски поселения на Западния бряг, на израелските „наблюдателни постове”, за екстремистки настроените израелски „заселници”, чиито домове са обсипали окупираният палестински Западен Бряг на река Йордан, на огромната незаконна система за крадене на земя, лежаща в основата на израелско-палестинската земя. И, удивително, всички видове качествени американски дипломати се прекланят пред израелските искания, докато шефове на Мосад и израелското военно разузнаване четат списъците на желанията си.

Китай е изразил готовност да приеме обединяване на двете корейски държави и полека се дистанцира от севернокорейския режим, сочат изтекли кореспонденции от американското посолство, разкриващи, че високопоставени фигури в Пекин смятат официалния съюзник Пхенян за „разглезено дете”, пише в-к „Гардиън”.
Новините за промяната в китайската нагласа идват на фона на ключово събитие, след като артилерийски обстрел на Севера отне живота на четирима южнокорейци и доведе до разменени заплахи за война. Китай отказа да заклейми публично действията на Северна Корея. Но изглежда в понеделник Пекин склони под американския натиск да помогне за намирането на дипломатическо решение, призовавайки за „спешни консултации” и канейки високопоставен представител на Пхенян в Пекин.
Китай иска подновяване на преговорите между шестте регионални сили (Китай, Русия, САЩ, Япония, Северна и Южна Корея) за преустановяване на ядрената програма на Пхенян. Но зад кулисите недоволството на Пекин от Северна Корея расте след ракетните и ядрени опити през 2009 г., както и заради опасенията от икономическия ефект от нестабилността в региона и страха, че смъртта на диктатора Ким Чен Ир може да доведе до борба за наследяването му.

Опасността от документите, разкрити от „Уикилийкс”, е не просто в това, че играта на САЩ беше разкрита, а в това как ще се отрази това в бъдеще, коментира вестник „Сидни Морнинг Хералд”.
Документите, публикувани досега, са опасни. Но не защото, както настоява Вашингтон, „подобни разкрития поставят в опасност (...) хора по целия свят, които са дошли в САЩ за помощ за подкрепа на демокрацията”.
Кои ли пък са тези велики защитници на демокрацията – евтините, всевластни крале от Близкия изток може би? След изтичането на информацията основание да изглеждат глупаво имат лидерите на Саудитска Арабия, Египет, Йордания и държавиците от Персийския залив. В частни срещи с американски представители те са се били в гърдите с призиви за военни действия срещу Иран, предимно заради ядрените амбиции на Техеран. Но те казват твърде малко в публичното пространство – реалност, която катарски представител е обобщил пред американски дипломат така: „Те ни лъжат и ние ги лъжем”.

Чуждите правителства реагираха със смесица от отричане и осъждане на изтичането на хиляди американски дипломатически телеграми, като поставиха под въпрос оповестяването на документите, но същевременно настояха, в по-голямата си част, че разкритията са или неверни, или няма да окажат влияние върху световните събития, пише вестник „Вашингтон Пост”.
Иракският външен министър Хошяр Зебари нарече изтичането „вредно” и „в ужасно време”. В телеграмите има критика към иранския натиск и манипулация по време на парламентарните избори в Ирак през март, включително и предполагаемо наливане на между 100 и 200 милиона долара годишно за иракските проводници на иранско влияние. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Разкритията в сайта "Уикилийкс" - коментари в световната преса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди